Annonce
Ugeavisen Øboen

Hele Sydfyns julemand trækker i uniformen

Det 27-årige æsel Romeo er en fast del af pakken, når julemanden Hans Erik Larsen fra Langeland er ude. Nogle gange er der også flere æsler med, hvis Hans Erik Larsen finder juleslæden frem. Foto: Tim Kildeborg Jensen.
Langelandske Hans Erik Larsen bringer glæde til børn og voksne ved juletid, og resten af året passer han æsler og pudser vinduer i Svendborg og på Langeland. Mød julemanden.
Annonce

Hennetved: Bilradioen begynder at skratte på grund af de høje træer, der står på hver side langs den smalle landevej og blokerer signalet. Undervejs forvandler asfalten sig til to parallelle spor i græsset, og træerne står tættere og tættere.

Man kunne få lyst til at stoppe op og tjekke, om det virkelig var den rigtige vej, vejviseren førte mig hen, men jeg har fået kyndig vejledning over telefonen om, at jeg altså bare skal fortsætte.

- Folk plejer at stoppe forvirret op undervejs ved naboen, men du skal altså bare blive ved med at køre, lød beskeden.

Efter flere minutter kommer endeligt et lille hvidt bondehus med ild i skorstenen til syne, og ud ad den lave dør træder en mand uden så meget hår på hovedet, men til gengæld med et langt, hvidt skæg og læderstøvler. Selveste julemanden.

Annonce

Decembers travleste mand

Han går under det borgerlige navn Hans Erik Larsen og er 78 år. Til daglige passer han sine fem æsler og driver firmaet H. E. Vinduespolering fra sin bopæl her på Langeland, som han har gjort i 40 år.

Men når kalenderbladet siger november, så hiver han den hjemmesyede postrøde tunika med hvid kunstpels, der er syet af konen Thoys veninde fra Vietnam, og et brunt læderbælte til maven frem fra gemmerne.

Da jeg beder ham om at finde det frem i oktober, tager det ikke mange sekunder,

Det samme gælder, når han skal finde kurvene flettet i bast til hans trofaste og utraditionelle følgesvend, det 27-årige æsel Romeo.

Det 27-årige æsel Romeo er en fast del af pakken, når julemanden fra Langeland er ude. Nogle gange er der også flere æsler med, hvis Hans Erik Larsen finder juleslæden frem. Foto: Ida Marie Kristensen

De trækker begge glædeligt i uniformen, når de sydfynske gymnastikforeninger, fagforeninger og handelsforeninger gennem de seneste 29 år har ringet og efterspurgt en dosis julestemning.

- Selvfølgelig er jeg glad for tjansen. Man kan simpelthen ikke gøre det, hvis man ikke selv tror på opgaven. Jeg bliver så stolt og glad, når børnene udbryder: "Det var den rigtige julemand".

Også i år får han spandevis af henvendelser på telefonen eller mailen "donkeymand@me.dk", og selvom der nok ikke bliver givet de sædvanlige julekram på grund af myndighedernes corona-restriktioner, så regner han alligevel med en travl sæson i år - dog er der indkøbt et mundvisir til at sætte udover det hvide fuldskæg.

Annonce

Den vigtigste dag på året

Selvom de flestes julestress og travlhed kulminerer i en hyggelig juleaften, så er det ikke tilfældet for Hans Erik Larsen.

24. december er uden sammenligning den dag, hvor der står flest aftaler i kalenderen. Han tager rundt til omkring 10 private, som vil have besøg af julemanden. Han ha dig sine tvivl, om der er lige så mange familier i år som tidligere, der vil have besøg, men han forventer i hvert tilfælde at skulle ud til en god håndfuld.

- Jeg sætter en halv time af til hvert sted med kørsel, så jeg kan kun nå at være hvert sted omkring 10 minutter. Jeg plejer som regel at være færdig omkring klokken otte om aftenen, siger Hans Erik Larsen.

Han ringer i forvejen, så det bliver husket at stille gavesækken ud til hoveddøren, så han kan tage den med, når han træder ind ad døren for at spørge, om der er nogle søde børn hjemme.

- Og det er der altid, sjovt nok, siger han og smiler, så kragetæerne omkring øjnene træder frem.

Julemanden har på grund af arbejdstiderne altid selv holdt jul 23. december med sin familie, og da hans børn var små, var de også med ude i juletøj som nissedrenge.

Har dine børn aldrig haft lyst til at holde jul samme dag som alle andre?

- Jo, de har nogle gange spurgt, om vi ikke kunne blive hjemme, men så svarede jeg bare, at det ville være kedeligt - vi ville nok bare sidde og se tv, forklarer han.

En tradition holder han særligt hårdnakket fast i, både når det gælder hans egen juleaften og sine julemandsbesøg: der skal synges et vers af en julesang, inden en gave pakkes op.

- Hvorfor? Det er så bare så nemt at lade være. Til sidst er der ikke nogen traditioner tilbage, lyder det.

Julemanden Hans Erik Larsen

Har siden 1991 været julemand i Humble Gymnastikforening, men i dag besøger han juletræsfester og arrangementer hos et utal af gymnastikforeninger, fagforeninger, byforeninger og detailhandelsforeninger. Du har måske set ham som Svendborg Events faste julemand eller på Langeland som julemand.

Har holdt æsler som kæledyr siden 1990. I dag har han fem æsler.

Mangeårigt medlem og kasserer hos Dansk Æselavl, men var i 1995 medstifter af Æselforeningen, hvor han siden har siddet som kasserer.

Bor på Langeland med sin kone Thoy og har to sønner og en datter, som dog alle er flyttet hjemmefra.

Født og opvokset i Kædeby på Langeland.

Traditionen kan julemanden Hans Erik kan opleves, når han med deler slikposer og gaver ud rundt omkring til de sydfynske juletræsfester og gågader.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce