Annonce
Ugeavisen Øboen

Helt nyt på Langeland og Strynø: Kulturarvsdag holdes for første gang, og det kan blive svært at vælge

Skt. Bendts Kapel vil være åben for fremvisning på kulturarvsdagen. Her ses Peter Dragsbo og Lise Munk. Foto: Michael Lorenzen
For første gang nogensinde holder man kulturarvsdag på Langeland og Strynø med 30 forskellige arrangementer. Og planerne rækker videre for de kommende år. - Der findes så meget guld, lyder det fra en af arrangørerne.

LANGELAND/STRYNØ: Der er masser af muligheder på den kulturarvsdag, som Kulturelt Samråd og Bevaringsforeningen for Langeland og Strynø holder lørdag 4. september. Nogle vil måske endda tale om et overflødighedshorn af tilbud. I hvert fald skal folk til at vælge, for det vil simpelthen ikke være muligt at nå det hele.

Det fortæller Lise Munk, formand for Kulturelt Samråd i Langeland Kommune.

- Men sådan er vilkårene. Det er jo det samme, når vi har "kunstnernes åbne døre", siger hun.

Annonce

Der vil være 30 forskellige arrangementer på dagen, og det er så vidt vides første gang, en kommune holder kulturarven i hævd på denne måde. Der har været masser af kulturnætter og lignende i Danmark, men den kommende sammensætning med kirker, fortidsminder, gamle købstadsmiljøer, inklusive gårde, hvor der normalt ikke er offentlig adgang, museer, lokalarkiver og meget andet er ikke set før, fortæller Lise Munk og Peter Dragsbo, der er formand for Bevaringsforeningen for Langeland og Strynø.

Idéen til en kulturarvsdag stammer fra bevaringsforeningen og Peter Dragsbo, fortæller Lise Munk, der er overvældet over så mange, der har meldt sig til dagen.

- Det er meget flot. Og det er  fantastisk, at vi på ret kort tid kan se, at så mange har meldt sig. Samtidig ved vi også, at der findes mange andre historier, så der er masser at arbejde videre med de kommende år, siger hun.

Byvandring

Et eksempel på, hvad man kan opleve, er Bays Gård, Østergade 24 i Rudkøbing, hvor man kan se både gårdspladsen og haven samt et nyrestaureret loftsmaleri. Man kan også komme på byvandring i Rudkøbing med Peter Dragsbo, høre om Sejlskibs- og Pakhusforeningen i samme by samt besøge Vinkældergade 2, en stadigt fungerende håndværkerejendom fra 1600-tallet i købstaden. På ejendommen er udstilling af håndværk og arkitektur. Og Skt. Bendts Kapel i Rudbøbing vil blive vist frem i løbet af dagen.

Tager man uden for hovedbyen, kan man for eksempel på Klæsøgaard høre julehistorier fra Klæsø ved Karen Klæsøe, og på Strynø få fortalt om majstangs-rejsning.

Kirkerne i nord holder åbent, dog har enkelte - Stoense og Snøde - nogle pauser undervejs, grundet konfirmation. Bagenbjerg Mølle i Tullebølle er åben, og der bliver tur til en række fortidsminder, lige som Medicinhaverne holder åbent. Der er også byvandring i Bagenkop, ved Peter Dragsbo og Anni Vinding fra lokalhistorisk arkiv.

Annonce

Det immaterielle

Kulturarv er ikke kun bygninger, fortidsminder og lignende. Det er også immaterielle ting - eksempelvis fortællinger, mad og drikke.

Vi praler jo ofte af kysterne og naturen i det hele taget. Hvorfor ikke gøre det samme med kulturarven?

Peter Dragsbo

- Denne del vil vi gerne have mere af, næste gang vi holder arrangementet, påpeger Peter Dragsbo, som glæder sig over, at man har lidt af det med dette år. Blandt andet vil Karen Klæsøe bruge den langelandske dialekt, når hun fortæller.

- Og når det gælder mad, kunne det være fint, hvis vi kunne inddrage Hotel Skandinavien i Rudkøbing med en menu med egnsretter her fra Langeland, tilføjer han.

Som så mange andre har Kulturelt Samråd, som normalt mere er i en koordinerende rolle og ikke selv arrangør, og Bevaringsforeningen måttet planlægge ud fra corona-situationen og skiftende restriktioner.

Derfor går ønskerne da også på et lignende arrangement næste år og gerne med to dage til rådighed, hvoraf den ene skal være en skoledag. Det kan derfor for eksempel være fredag og lørdag.

Annonce

Pral lidt mere af kulturarv

Langeland kunne sagtens gøre mere ved sin kulturarv.

- Vi praler jo ofte af kysterne og naturen i det hele taget. Hvorfor ikke gøre det samme med kulturarven? Det flotte, enestående købstadsmiljø i Rudkøbing og Tranekær, der er en unik slotsby. Og vi kan ikke bare vise det frem, men også glæde os over det. Skal man være lidt højtravende kan vi sige, at det kan bringe os til en højere bevidsthed. Eller mere jordnært gøre os fornøjede og glade, siger Peter Dragsbo.

Langeland kan med fordel kigge til de to kommuner Nyborg og Kerteminde, som begge konsekvent involverer kulturarven, når de to kommuner er i gang med planlægning, mener Lise Munk og Peter Dragsbo.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Øboen

Økologisk vinsmagning og cafémenu på Skovsgaard

Annonce
Annonce
Ugeavisen Øboen

Debat: Det er usandsynligt godt arbejdet af den nuværende kommunalbestyrelse, for den den gamle lokalplan var lavet totalt tåbeligt

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Øboen

Mere affaldssortering på Langeland: Glas, metal og malerbøtter skal sorteres efter nytår

Ugeavisen Øboen

Jan Tvernø dykker ned i historien

Ugeavisen Øboen

Foredrag om "Pigen fra det store hvide skib"

Ugeavisen Øboen

Øboen mener: Flertals ja til at udvide bymidten deler stadig vandene

Ugeavisen Øboen

Debat: Det ligner utilsløret hævntørst

Ugeavisen Øboen

Debat: Jeg tillader jeg mig at korrigere din vildfarelse

Ugeavisen Øboen

Gudstjenester 26. september

Ugeavisen Øboen

Frivillig Fredag: Politisk debat om visioner for langelandsk frivillighedspolitik og prisuddeling

Ugeavisen Øboen

Indsamling satte rekord: 210.000 kroner til kampen mod kræft fra Bagenkop

Ugeavisen Øboen

Formand i Røde Kors er nomineret til frivilligpris: Det er et kæmpe skulderklap

Ugeavisen Øboen

Brætspilscaféen Det Muntre Hjørne har plads til mange flere

Ugeavisen Øboen

Bodil hjælper personer uden sikker daglig kontakt: Nu er hun nomineret til frivilligpris

Ugeavisen Øboen

Debat: Holdbare løsninger i Langeland Kommune er politikernes ansvar - ikke administrationens

Ugeavisen Øboen

Irene er årets bagenkopper: Kåret for mange-årig frivillig indsats og for at dyrke sammenholdet

Ugeavisen Øboen

Debat: Det handler ikke om Rema - og dog alligevel...

Ugeavisen Øboen

Fællessang bliver hyldet: Korleder Knud er nomineret til eftertragtet frivilligpris

Ugeavisen Øboen

Debattør svarer på kritik: Hatten af for de mennesker, som stiller op til kommunalvalget under disse forhold

Ugeavisen Øboen

"Havets rugbrød" skal i højsædet, mener Langelands dykkere: Vi skal spise flere skrubber - Restaurant Resumes ejer bakker op

Ugeavisen Øboen

Debat: Kan vi fortsætte som selvstændig kommune? Naturligvis kan vi det

Ugeavisen Øboen

Debat: Alt for mange svin på Langeland, og nu kommer der flere. Hvor skal vi hen, du?

Ugeavisen Øboen

Debat: Hvor skal vi flytte hen, hvem vil have os, hvem vil købe vores huse?

Annonce