Annonce
Ugeavisen Øboen

HF & VUC Langeland: Seks elever fortæller

Christina Bille Karbo, 37 år, Rudkøbing. Hun og fem andre elever fortæller, hvad de synes om luknings-planerne for HF & VUC Langeland. Privatfoto

Seks elever på HF & VUC Langeland fortæller, hvad de mener om udsigten til, at uddannelses-institutionen i Rudkøbing lukker som planlagt

Annonce

Langeland: Christina Karbo Billesen og andre elever på HF & VUC i Rudkøbing fortæller her, hvad de synes om planerne om at lukke uddannelses-institutionen fra sommer:

- Jeg hedder Christina, er 37 år, er tilflytter og bor i Rudkøbing, og alenemor til min søn på syv år.

Efter mange år som medarbejder i landbruget er mit knæ slidt op, og med en dårlig skulder måtte jeg derfor stoppe i landbruget efter 18 år.

Jeg har kun 9. klasse-eksamen med dansk, matematik, engelsk og et håndarbejdsfag og min landbrugsuddannelse.

Da jeg har svært ved boglige fag, da jeg er ordblind og stammer, giver det mig problemer med at være social og turde at gøre et forsøg med et nyt fremmed område som en ny uddannelse.

For at jeg kunne læse videre til en anden uddannelse skulle jeg have en HF for komme videre i mit forløb.

Derfor blev jeg anbefalet VUC Langeland, da det er en lille og lokal skole.

Jeg bliver færdig med min HF til sommer, og min plan er enten læse videre til bioanalytiker eller sygeplejerske.

VUC Langeland har givet mig en tryg og stabil hverdag, hvor jeg har kunnet udvikle mig mentalt, bogligt og sociale kompetencer.

Det er en lille skole, hvor man giver plads til hinanden, hvilke problemer man end har og støtter hinanden. Og at ens lærere og studievejleder kender ens svagheder og stærke sider, og derfor kan hjælpe én mere.

VUC Langeland har på de næsten tre år, jeg har gået der, givet mig meget mere selvtillid til at kunne sige noget i en folkemængde samt en tro på, at jeg godt kan samt få en anden uddannelse på trods af, at jeg stammer og er ordblind.

Derfor er det meget synd at lukke en skole som denne, da der er mange flere personer som jeg, der ikke har andet en 9. klasse-uddannelse og gerne vil forbedre sit cv og få en ny uddannelse.

Samt at den ligger på en ø, som har mange personer med diverse problemer, som mange unge med ordblindhed, sociale problemer, og at den ligger midt på Langeland. Så dem, der bor på Nord- og Sydlangeland kan komme til en skole uden at skulle rejse mange timer og kan få ens familieliv til at hænge sammen.

Annonce

Majbrit Maja Bæk

34-årige Majbrit Maja Bæk, Snøde, skriver:

Jeg har valgt VUC på Langeland, fordi det gør det muligt for mig at få en uddannelse, når jeg er alene med tre børn.

Jeg kan ikke få det til at hænge sammen, hvis jeg skulle køre til Odense eller Svendborg hver dag.

Så passer det ikke med afhentnings-tidspunkterne, og hvis jeg så ovenikøbet skal være afhængig af offentlige transportmidler, som kun kører hver anden time herovre ud til Nord- eller Sydlangeland.

Desuden har det også meget at sige for mig personligt, at klasserne ikke er fyldt med 23 elever, men et mindre antal, netop fordi jeg har det bedst når man ikke er så mange, og så er der også tid til at alle elever kan få hjælp.

Det er den dårligste ide nogensinde at lukke VUC på Langeland, for nu flytter alle de unge herfra, og endda os med børn bliver måske nødt til flytte herfra for at få en uddannelse, så vi ikke er afhængig af lange kørsler, og bustider der ikke passer.

Daginstitution i Magleby åbner også først kl. 8. Hvordan skal man så til Svendborg inden 8?

Der er mange, der kommer til at gå ledighedens vej efter sommer, inklusive jeg selv.

Jeg kan ikke få det til at hænge sammen med at skulle tage til Svendborg hver dag, desværre, for nu havde jeg endelig fået styr på mit liv og kan fuldføre en uddannelse.

Annonce

Esther Lenskjold

25-årige Esther Lenskjold, Kassebølle, skriver:

I må ikke lukke vores skole!

Vi er meget imod, at I vil lukke vores lille skole!

Vi har et lille sammenhold for os, der gerne vil gå i små klasser og ikke i en stor klasse, som vi er på vej til at sende os over til i Svendborg.

Vi har brug for små klasser, hvor vi er 12-15 mennesker i, så der er tid til forståelighed og rummelighed, også hvis det ikke lige er ens dag..

Vi har valgt VUC-Langeland, fordi vi godt kan lide de små miljøer og de små sammenhold, der er her på skolen!

Der er mange, der ikke vil fortsætte i Svendborg, fordi der er SÅ store forskelle fra os til dem! Og bestemt ikke noget godt!

Offentlige transport: Man bor i Bagenkop og har børn, som skal afleveres, og de små ind bussen kører kl. 06.55, og dagpleje eller børnehave har først åben kl. 07.

Det bliver ikke nemmere om eftermiddagen eller om fredagen, der lukker institutioner tidligt! Hvad så?

Annonce

Anne Wilkens Blauert

22-årige Anne Wilkens Blauert, Rudkøbing, skriver:

I må ikke lukke!

Vi har desværre fået den dårlige nyhed, at I vil lukke vores kære VUC i Rudkøbing, og det er vi mange både kursister og lærere, som er meget kede af.

Vi er en lille skole, hvor der er plads til alle, og vi er meget trygge ved denne skole, fordi vi netop ikke er særlig mange, fordi det er ikke alle, som dur til at være i et propfyldt klasselokale, hvor læreren hopper og springer for at kunne nå ud til hver enkelt.

VUC Svendborg er i forvejen propfyldt, og lærerne kan slet ikke nå ud til hver enkelt elev, og derfor ville det slet ikke gavne at sende hele vores lille skole over til Svendborg og blive endnu mere proppet.

Og hvis man bor i Bagenkop, så skal man bruge over fire timer om dagen bare på transport, og hvis man ovenikøbet har børn, så har man ikke mulighed for at være i skole til tiden eller blive i skole til tiden, eftersom at dagplejer osv. først åbner ved 07-08 tiden om morgenen og lukker allerede igen mellem 16-17 om eftermiddagen.

Det er umuligt at kunne nå det hele inden for den tidsramme, som vi skal være i skole på, så det er jo igen lig med, at der er mange som ikke får deres uddannelser eller kommer videre.

De bliver i kontanthjælps-systemet, og det ender med at blive én stor lukket ø, hvor der kun er plads til kontanthjælps-modtagere og ældre.

Folketinget er åbenbart ikke interesseret i, at Langeland skal være en del af uddannelsessystemet, og de vil åbenbart gerne holde på, at Langeland skal forblive en ældre-ø og kontanthjælps-modtagelses-øen.

Det er ikke så mærkeligt, at der er så mange, som vælger at flytte fra øen hele tiden.

Jeg håber, I genovervejer jeres beslutning, fordi I har helt klart taget den forkerte beslutning.

Annonce

Katrine Bomholdt Henriksen

20-årige Katrine Bomholdt Henriksen, Rudkøbing, skriver:

Jeg har brug for VUC Langeland!

Mit navn er Kathrine, jeg er 20 år gammel og tager HF på HF & VUC Langeland.

Jeg har siden 2014 arbejdet inden for landbruget, men blev nødt til at stoppe med min uddannelse, da jeg hver dag kæmper en kamp med social angst og panik-angst.

Da jeg stoppede, vidste jeg ikke, hvad jeg skulle med mit liv, da jeg ikke turde springe ud i noget nyt, men fik derefter øjnene op for VUC på Langeland.

Jeg fik øjnene op for et sted med en masse muligheder for en person som mig, som havde ting i hverdagen at kæmpe med.

Et sted med mulighederne for at udvikle sig fagligt og socialt, men også menneskeligt.

Jeg kan mærke, at min angst er blevet mindre, efter at jeg er startet på HF på VUC på Langeland.

Jeg er blevet hørt. Jeg er blevet taget imod med åbne arme, og jeg har fået lov til at være lige præcis den, jeg er.

Det kan godt være, at det ikke er en særlig stor skole, men det er det, der gør det rart og trygt at gå på afdelingen her på Langeland for mig.

Jeg føler mig meget tryg til hverdag, når jeg kører til og fra skole.

Jeg føler sammenhold mellem lærere og kursister, og jeg føler, at vi alle er som "en stor familie". Det har jeg aldrig oplevet andre steder på større institutioner eller skoler før.

Hvis VUC på Langeland lukker, så ved jeg, at der er mange, der bliver nødt til at flytte fra øen for at kunne studere videre, fordi de ikke har muligheden for at komme til Fyn hver dag fra Langeland.

En anden konsekvens af lukningen vil være, at de unge bliver nødt til at stoppe med uddannelsen, og det ville også være rigtig ærgerligt, da VUC er det første trin for dem til den næste uddannelse.

En eventuel fraflytning eller manglende uddannelse vil også have store konsekvenser for det i forvejen lave uddannelses-niveau her på Langeland, og vi unge har brug for muligheden hernede for at uddanne os!

Jeg ved, at grunden til, at vores VUC afdeling på Langeland må lukke, er fordi vi er "for små", men i min optik er det dét, at vi er små, en kæmpestor styrke.

Jeg ved, at jeg ikke er ene om at synes det. For Langelands og min nære fremtids skyld håber jeg inderligt, at vi sammen kan kæmpe for at vores VUC på Langeland kan bestå!

Annonce

Michele Winterskov Hansen

Og som den sidste skriver 22-årige Michele Winterskov Hansen, Rudkøbing:

Hvis VUC Langeland lukker.

Jeg vil blive meget ked af det, hvis VUC Langeland lukker, og jeg så bliver flyttet til Svendborgs VUC efter sommerferien, da jeg ikke kan med for mange mennesker, og det derfor ville blive en kæmpe stor udfordring for mig.

Hvis VUC Langeland lukker, og jeg ikke har bestået min 9. klasse, så ville jeg nok droppe min uddannelse.

Og så kan jeg ikke komme videre, så er jeg nødt til at gå på kontanthjælp. /SH

Brødtekst

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Øboen

Udveksling på Øboen

Annonce