Annonce
Ugeavisen Øboen

Hun blæser til kamp mod affaldssvin

Birthe Larsen samler skrald ved Brovejen lige uden for Rudkøbing. Hun forundres over, hvor andre smider det i naturen, og hun kan simpelthen ikke lade det ligge, når hun ser det, fortæller hun. Foto: Michael Lorenzen
Bevæbnet med en lang gribetang og poser går Birthe Larsen på jagt efter affald i naturen. - Jeg tænker, at det her har vores land ikke fortjent. Ja, ingen steder for den sags skyld, lyder det fra den dedikerede skraldeindsamler.

RUDKØBING: Det er overhovedet ikke hendes opgave, og nogle gange føler hun sig som en idiot, når hun gør det. Men hun kan simpelthen ikke lade være - affald hører ikke til i naturen og langs vejene, så Birthe Larsen fra Rudkøbing samler jævnligt andres efterladenskaber op.

Det sker i nogle tilfælde op til tre gange på en uge, og Birthe Larsen vurderer selv, at det i gennemsnit er to gange på ugebasis, at hun kan ses i Rudkøbing og nærmeste omegn, bevæbnet med lang gribetang og plastposer.

Andre gange tager hun ud på en vandretur i naturen uden plastpose - blot for at konstatere, at der ser forfærdeligt ud.

Annonce

- Så husker jeg posen til næste gang, jeg går den rute, og som regel ligger affaldet der jo stadig, siger Birthe Larsen.

Hun drives af simpel indignation.

Birthe Larsen er ærgerlig over, at nogen bruger naturen og vejkanter som skraldespand. Foto: Michael Lorenzen

- Jeg tænker, at det her har vores land ikke fortjent. Ja, ingen steder for den sags skyld. Og jeg kan ikke holde ud at se på det, tilføjer Birthe Larsen, som derfor også er med, når Danmarks Naturfredningsforening holder landsindsamling af affald søndag den 18. april.

Birthe Larsen har været pædagog og blandt andet arbejdet i den daværende Lindelse Børnehave.


Jeg gør da nogle tanker om, hvem det er, som smider ting i naturen. Det er ikke mine egne børn - dem har jeg opdraget til, at man ikke gør sådan noget. Det er heller ikke de børn, jeg har haft i børnehaven. Det må være nogle, som har råd til at ryge, som har råd til take away mad med emballage eller lignende.

Birthe Larsen


Nogle uden problemer med penge

- Jeg gør da nogle tanker om, hvem det er, som smider ting i naturen. Det er ikke mine egne børn - dem har jeg opdraget til, at man ikke gør sådan noget. Det er heller ikke de børn, jeg har haft i børnehaven. Det må være nogle, som har råd til at ryge, som har råd til take away mad med emballage eller lignende. Det er ikke små børn, som stiller sig hen i vejkanten for at spise en pizza og derpå smide den tomme bakke i grøften, nævner Birthe Larsen, som er 66 år og på efterløn.

- Måske er det nogen, som er vant til, at "mor kommer og rydder op", men det er da en forkert holdning at have, tilføjer hun.

Affaldet kan have mange former. Forleden gik Birthe Larsen i vejkanten ved Brovejen, tæt på hvor Ringvejen svinger ind til Rudkøbing. Her lå papir, brugte mundbind, en tom oliedunk og meget andet.

- Og af til, når jeg går tur i Fredsskoven, så finder jeg den slags papir, som vikles om karameller og bolsjer. Hvis folk tager karameller med ud i naturen, hvorfor i alverden kan de så ikke putte papiret i lommen, når de har pakket en karamel ud, spørger hun.

Annonce

Lettest at tage afsted alene

Oftest går hun alene. Af og til følges hun med en veninde.

- Men generelt er det nok lettere at komme afsted, når man kun er sig selv og ikke behøver overtale andre til at tage med. Jeg kan godt lide at gøre en indsats, og samtidig får man frisk luft og motion.

Én ting er at indsamle skrald. Noget andet at komme af med det.

- Ofte kan jeg sortere hjemme og fordele det i mine egne beholdere til restaffald, glas, dåser og lignende, for jeg gider ikke tage på genbrugspladsen hver gang. Nogle gange er der ikke mere, end at det kan komme i en offentlig skraldespand, som de andre skulle have brugt. Men lejlighedsvist kører jeg på genbrugspladsen, fortæller Birthe Larsen.

De stadig mere udbredte krav om til den enkeltes sortering kan have betydning for, om nogle bruger naturen som skraldespand.

- Jeg kender enkelte, som brokker sig over, at de skal rengøre et glas og lægge det i en beholder. Det er bedrøveligt, at nogle voksne kan irriteres over dette, men gudskelov er det da et fåtal, nævner hun.

Annonce

Tommelen op

Positive reaktioner får hun dog også. Forleden samlede hun knust lygteglas op fra asfalten ved Rudkøbing.

- Der kom en bilist forbi, og vedkommende rakte en anerkendende tommelfinger op, fortæller Birthe Larsen.

Formiddagens høst med blandt andet en tom oliedunk. Foto: Michael Lorenzen

Afslutningsvis - ingen artikler om affald i naturen uden at kigge nærmere på hundelorte.

- Hvis de ligger inde på græsset, er det faktisk bedre, at de ikke er i en plastpose og smidt ud. Har hunden skidt på græsset, vil regnen jo skylle den væk. Men hvis det er på et fortorv, skal hundelorten selvfølgelig fjernes. Det bør da ikke være så vanskeligt for nogen, lyder det fra Birthe Larsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Øboen

Dødsfald

Annonce