Annonce
Ugeavisen Øboen

Hun sætter pris på forskeres særkender: Mød guldsmeden bag kunstværk til H.C. Ørstedpris

Sabine Majus med en sommefugl, der skal bruges som præmie til Rudkøbing Handelsstandsforenings kagekonkurrence, som man først kan afvikle senere på året. Foto: Michael Lorenzen
Kunstneren bag sommerfuglefigur til modtager af H.C. Ørsted Forskerpris går efter individuelt udtryk.
Annonce

LANGELAND: Når kunstneren Sabine Majus får besked, om hvem der er årets modtager af H.C. Ørsteds Forskerpris, går hun straks i gang med på google at søge informationer om prismodtageren. For det er meget vigtigt i den arbejdsproces, hun skal i gang med.

- Jeg er hvert år enormt spændt på, hvem prismodtageren bliver, for jeg prøver, så godt jeg kan, på at finde en ledetråd omkring den nye prismodtagers forskning, fortæller Sabine Majus.

I år var opgaven særdeles vanskelig, fordi Olav Breinbjerg, professor ved DTU, forsker i antenner og satelitter samt noget om elektromagnetisk feltteori.

Mød kvinden bag H.C. Ørsted Forskerprisen. Foto: Michael Lorenzen

Sabine Majus forklarer:

- Hvordan skal man lige få det placeret i en sommerfuglefigur? Der dukkede metamaterialer som fotoniske krystaller og nanopartiker op. Så skete det nærmest mirakuløse, at en bestemt sommerfugl og en opal har lignende egenskaber som metamaterialer. Så kom jeg lidt mere på hjemmebane, siger hun.

Det blev til en sommerfugl af morphofamilien.

Annonce

Opaler er eventyrlystne

- Denne har den fantastiske egenskab, at selve opbygningen af skællene på vingerne er således, at det bryder lyset til en blå farve. Selve sommerfuglen har ingen pigmenter - uden lys er den bare grå, sagde hun i sin tale til prismodtageren forleden og fortsatte:

- Opaler er eventyrsten, de kan have alle farver, og selv om der kun er et tyndt lag, ligner det, at man kigger ind i en dyb grotte. Derfor er sommerfuglen i år blå og har opalens prikker i rød, grøn og gul.

Sommerfuglen til årets modtager af H.C. Ørsted Forskerprisen. Foto: Grethe Therkildsen

For første gang i de seneste år havde hun ændret på formen af cellerne.

- Jeg udførte det med seks-kantede nanoceller og bølger, inspireret af de elektromagnetiske bølger. Nogle seks-kantede former forandrer formen frit hen ad vejen.

Så er der også processen med emaljen.

- Emaljeteknikken er ren fysik. Jeg lægger med en pensel flydende emalje i cellerne. Emaljen bliver hængende på grund af overfladespænding lige som en sæbeboble.

Annonce

Øvelse i tålmodighed

Emaljen brændes ved 800 grader, til krystallerne lige smelter sammen. Det foregår med stopur, fordi det vil gå galt, hvis der går for lang tid.

Så kommer det næste lag, og hun forsætter igen og igen, indtil alle felter er fyldt ud.

- Først til sidst bliver emaljen i sommerfuglen glat og transparent. Hele processen er en øvelse i at arbejde langsomt og være tålmodig. Som belønning får jeg oplevelsen af, at sommerfuglen folder sig ud, ligesom H.C. Andersens "grimme ælling".

Teknikken kaldes plique a jour - lad dagslyset komme igennem.

Sabine Majus arbejder grundigt. Til gengæld er det en gave, når hun ser det færdige resultat. Foto: Michael Lorenzen

Sabine Majus har nu otte gange stået for den lille figur, som følger med hæderen og de 50.000 kroner til forskerprismodtageren.

Hun blev i sin tid udvalgt i en indbudt konkurrence.

- Jeg tror, at jeg var heldig, for de tre øvrige var to keramikere og en tekstilkunstner. Det er meget lettere, når man som jeg arbejder i metal. Hvis for eksempel en keramiker vandt, ville de øvrige års figurer nok blive støbt i bronze, mens jeg fremstiller en ny sommerfugl hvert år, siger Sabine Majus.

Annonce

Kiel blev afskåret, da færge lukkede

Hun bor mellem Lindelse og Illebølle og har sit værksted der, men også butik i Rudkøbing i Sidsel Bagersgade. Her er der stor interesse for sommerfuglene, og folk kommer gerne ind og får en snak om hendes kunst.

Sabine Majus er fra Kiel, men har boet på Langeland siden midten af 1980-erne.

Sabine Majus

- Jeg plejer at spøge med, at da man lukkede Langeland-Kiel ruten, så kunne jeg jo ikke komme tilbage, siger hun.

Som barn kom hun meget i Danmark, ved Henne Strand på den jyske vestkyst. I en tid med få sommerhuse og vel at mærke sommerhuse uden moderne faciliteter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Øboen

Juleudstilling i Nowhuset

Ugeavisen Øboen

7 years of Lukas Graham

Ugeavisen Øboen

Vi skændes så det brager

Ugeavisen Øboen

Min mand er blevet en hus-tyran

Ugeavisen Øboen

Følelser og fornuft

Annonce