Annonce
Ugeavisen Øboen

Klumme: Vild med vilje - eller efter behov

Det er blandt andet bierne her, det drejer sig om, når kommunen ombygger rådhushaven til en ny inspirationshave. Men hvor meget bør man egentlig gøre, for at fremme biodiversiteten, både privat og kommunalt, og hvornår er nok nok? Foto: Søren Tideman Lassen

Klumme: Som ferieafløser og journalistvikar har jeg de seneste uger haft fornøjelsen af at opleve Langeland på tæt hold.

Først har jeg stormet ud for Amtsavisen og sidenhen også for Øboen, hvor jeg på kort tid har været vidt omkring - blandt andet på Dageløkke Havn, som står overfor en omfattende renovering og et vildt projekt. Og til Humble, hvor kommunen har forsømt græsset i kanterne på offentlige arealer omkring Duevej.

En af de sager, jeg gentagne gange er stødt på, relaterer sig netop til forvoksede græsser. Folkebevægelsen Vild med Vilje samt konkurrencen Danmarks Vildeste Kommune, som 92 af landets 98 kommuner har sagt ja til at deltage i, heriblandt Langeland Kommune, synes at være højaktuel både for mig privat, men også kommunalt og politisk.

Annonce

Privat fordi jeg denne sommer for første gang ikke bor i en lejlighed, og derfor både har en lille for- og baghave at tage mig af. Vild med Vilje-tankerne bekræfter mig igen og igen i, at den delvise forsømmelse af haven er OK. Græsset må gerne blive langt, og når plæneklipperen hives frem, er det helt OK, at de afskårne totter bliver efterladt på plænen. Ligeledes er det helt OK, at hækken ikke klippes både, før, under og efter Sankt Hans, som jeg ellers er opvokset med hjemmefra - de marginalt længere grene, samt flere blade er både insekter og fugle nemlig glade for.

For nogen er dette nok dovenskab. Især når jeg tilføjer, at ukrudtet på flere udvalgte steder også får frit løb, ligesom sideskuddene fra tomatplanterne smides ud til gødning af plænen, og ikke samles sammen og køres væk - men disse tanker gør det immervæk nemmere og mere håndgribeligt at være førstegangs-haveejere som min kæreste og jeg.


Jeg glæder mig selvsagt til at gå på opdagelse i sidstnævnte, og finde ud af, hvordan jeg både kan undgå at køre til genbrugspladsen med haveaffald, og samtidig undgår flere irriterende rottebesøg

Søren Tideman Lassen


Men alt skal ske med omtanke, og der er således også ulemper ved ønsket om mere biodiversitet. Eksempelvis på Duevej i Humble, hvor beboerne gennem de seneste år har været vidne til en noget interessant og skiftende pleje af de grønne områder. Her har græsset og kanterne i perioder vokset sig op i halvanden meters højde til gene for Johnny og Birgit Pedersen, der både har fået mindre udsigt, men også mere ukrudt, som finder vej over hækken ind til deres private have.

Lokalplanen er desuden fuldstændig klar: arealerne skal plejes. Hvor ofte bør det gøres, for både at undgå unødig gene af kommunens borgere, og samtidig imødekomme ønsket om reduceret pleje for at øge biodiversiteten? Lokalplanerne kan nemlig ikke ignoreres, selvom reduceret pleje selvfølgelig også er positivt for den økonomiske bundlinje, og dette skaber derfor en potentiel problematik.

Ligeledes har min lange hæk og det efterladte græs herhjemme resulteret i et uheldigt rottebesøg - og et dertilhørende skrig, der nåede op på samme niveau, som da Mikkel Damsgaard mirakuløst bragte Danmark foran England i semifinalen på Wembley.

Inger og Egon Andersen i Rudkøbing er nogle af dem, der er med på trenden og er Vild med Vilje. Her har de sået vilde blomster og forskellige græsarter, efter de har ryddet et gammel hønsehus væk. Privatfoto: Inger Andersen

Løsningen, tror jeg, skal til dels findes mellem nytænkende og innovative tiltag. Her går Langeland Kommune forrest med etableringen af den nye inspirationshave, hvor lokale og andre nysgerrige kan få et indblik i, hvordan biodiversiteten kan øges. Dette præsenteres blant andet gennem LAR-bede (Lokal afledning af Regnvand) og kompostforanstaltninger, hvor havens efterladenskaber bidrager til det lille lokale økosystem i ens private have.

Jeg glæder mig selvsagt til at gå på opdagelse i sidstnævnte, og finde ud af, hvordan jeg både kan undgå at køre til genbrugspladsen med haveaffald samt flere irriterende rottebesøg. Med projektet sikrer kommunen sig også en fin føring i konkurrencen Danmarks Vildeste Kommune, hvor præmiesummen er på en million kroner til flere vilde projekter.

Men politisk har den kommende inspirationshave også påpeget et problem, og en splittelse mellem borger og kommunalbestyrelse. Flere beboere ønsker nemlig ikke de nye p-pladser ved Møllebakken i Rudkøbing, og foreslår derimod at inspirationshave og den kommende p-plads bør skifte plads.

Der er lagt op til en debat, som jeg tror, bliver central for det kommende kommunalvalg, nemlig: skal man på Langeland være Vild med Vilje eller efter behov?

Annonce
Annonce
Ugeavisen Øboen

Noget for både børn og voksne i Bio Langeland

Annonce
Annonce
Ugeavisen Øboen

Dødsfald

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Øboen

Brænd krudt af: Fem motionslege for hele familien

Ugeavisen Øboen

Øboen mener: Smagen af Langeland på kasser

Ugeavisen Øboen

Langelandsfortet bliver mere og mere populært: Slår en lang række store museer i besøgstal

Ugeavisen Øboen

Strynø Købmandsforening vil bygge ny, bæredygtig købmandsbutik: Nu skal pengene findes

Ugeavisen Øboen

Gudstjenester på Langeland og Strynø: Se listen for den 25. juli

Ugeavisen Øboen

Sådan skal du forholde dig til et flåtbid

Ugeavisen Øboen

Dansk premierefilm i Bio Langeland

Ugeavisen Øboen

Mindeord: Liva var en rigtig Bagenkopper

Ugeavisen Øboen

Regnbuelejren i Humble siger tak

Ugeavisen Øboen

Læserbrev: Rema bør etableres, hvor biblioteket i Rudkøbing ligger

Ugeavisen Øboen

Klumme: Vild med vilje - eller efter behov

Ugeavisen Øboen

Bananbåd, Waterbalz, SUP med mere: Langelands Ungdomsskole afholder gratis vandsportsarrangement

Ugeavisen Øboen

Dødsfald

Ugeavisen Øboen

Gule cyklister på Langeland: 'Kølle' har hevet færingerne med hjem

Ugeavisen Øboen

Kræmmerne i Kædeby har altid sommergæster: Mange danskere i år - og de køber noget

Ugeavisen Øboen

Debat: En sommerhilsen til Langeland - en livslang kærlighed

Ugeavisen Øboen

Ung kvinde fra Rudkøbing hædret: Vinder pris fra fagforening for at sætte positivt præg på undervisning

Søsiden

Levede seks uger på stenet strandbred: Nu er nødstedt sejler forsvundet

Ugeavisen Øboen

Udvalg belønner foreningers engagement: Får samme tilskud efter hårdt år

Ugeavisen Øboen

Langelandske billeder til lands og vands: 12 fotojournalist-studerende udsender bog med 10 historier

Ugeavisen Øboen

En af Langelands største sønner og glemt – Carl fra Jesbjerg og det Amerikanske eventyr

Annonce