Annonce
Ugeavisen Øboen

Kommune med opfordring: Ældre skal forstå alvoren og blive hjemme

Lisa Pihl (S), sundhedsudvalgsformand, appellerer sammen med Langeland Kommune til, at de ældre borgere bliver hjemme. Arkivfoto
Ældre og folk i risikogruppen skal blive i hjemmet, lyder det fra Langeland Kommune.
Annonce

LANGELAND: Bliv hjemme – især hvis du tilhører den ældre del af befolkningen.

Sådan lyder opfordringen fra Langeland Kommune, som har kontaktet avisen for at få budskabet bredere ud.

Det er tilsyneladende ikke alle, som følger med i udviklingen på nettet og i nyhederne, og derfor appellerer Langeland Kommune centerchef for ældreområdet, Marianne Nystrøm Larsen, til, at man tager opfordringen seriøst.

- Vi observerede i forrige uge, at der var rigtig mange ældre i byen, som ikke rigtigt forstod budskabet. Det er en målgruppe, som er meget svag i forhold til coronavirus, og derfor er det vigtigt, at de forstår, at de skal blive hjemme. Vi prøver bare at passe på dem, siger hun.

Også Lisa Pihl (S), sundhedsudvalgsformand i Langeland Kommune, oplever, at alvoren ikke er sunket ind hos alle.

- Der er stadig nogle, som synes, at det, der foregår, er fuldstændig hysterisk. Og det kan godt være, man synes, det er tosset, hvis man selv går rundt og har det godt, siger Lisa Pihl.

Hun har erfaret, at den ældre del af befolkningen, som har det godt og er vant til at have et betydeligt socialt liv, har svært ved at tage alvoren til sig.

- Jeg mødte selv en dame i går – som er i risikogruppen, men er ellers en frisk, ældre dame – som sagde til mig, at ”det her er fuldstændig tosset. Det har taget fuldstændig overhånd. Nu må vi ikke en gang drikke en kop sammen”. Det viser jo, at når man mister sin sociale kontakt, så kan der opstå en generel utilfredshed. De mennesker har jo ad h til i denne tid.

Hendes budskab er klart:

- Jeg har stor forståelse for deres utilfredshed med ikke at kunne opretholde den samme sociale kontakt, som man plejer. Men det er nødvendigt, at vi alle sammen hører efter og bliver hjemme, siger Lisa Pihl, der opfordrer til, at man bruger telefonen eller sociale medier i stedet for at mødes fysisk med sin netværk.

Myndighedernes anbefalinger

Nogle grupper er særligt udsatte for at blive alvorligt syge, hvis de smittes med coronavirus, oplyser Sundhedsstyrelsen. Det gælder især ældre (særligt +80-årige) og personer med kroniske sygdomme. Kroniske sygdomme kan være hjertekarsygdom, kronisk lungesygdom, nedsat immunforsvar, diabetes og kræft. Du skal betragte dig selv som en del af risikogruppen, hvis du er ældre, eller hvis du har kronisk sygdom i moderat eller svær grad.

Hvis du tilhører risikogruppen, anbefaler Sundhedsstyrelsen og Langeland Kommune, at du i særlig grad overholder de generelle hygiejneråd og råd om færden i samfundet. Rådene er:

Undgå unødig fysisk kontakt - husk det er o.k. at sige nej til sociale sammenkomster.

Bliv hjemme i den udstrækning, det er muligt.

Sørg for ekstra god håndhygiejne. Vask dine hænder grundigt, hvis du f.eks. har rørt ved håndtag, og når du kommer hjem. Overvej at anvende handsker, når du går ud.

Undgå at røre næse, mund og øjne, hvis du ikke har rene hænder, da virus typisk overføres fra hænderne til slimhinderne.

Hold afstand til andre, især hvis de ser ud til at være syge. Dråber fra hoste og nys spreder sig i luften på 1-2 meters afstand, hvorfra de kan smitte andre. De bliver dog ikke hængende i luften længe.

Som pårørende til en person i risikogruppen anbefaler Sundhedsstyrelsen, at du i særlig grad overholder de generelle hygiejneråd. Du bør tage ekstra forholdsregler for at beskytte dig selv mest muligt mod at blive smittet, så du ikke smitter din pårørende. Det er vigtigt at begrænse fysisk kontakt med ældre og sårbare borgere, hvis du er det mindste sløj.

Myndighederne har samlet alle informationer om coronavirus på en fælles hjemmeside. Langeland Kommune opfordrer alle til at følge med i informationerne på: www.coronasmitte.dk. På Langeland Kommunes hjemmeside kan du blandt andet læse om kommunens nødberedskab under coronaudbruddet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Øboen

Juleudstilling i Nowhuset

Annonce