Annonce
Ugeavisen Øboen

Kunsten at ramme den rigtige container

Jeanette Rasmussen, der er driftschef ved Langeland Forsyning, viser John Martin, hvilken container der passer til hans papkasse med pap. Foto: Anna Stærbo
På genbrugspladsen er der næsten ikke noget, der skal i "småt brændbart", mener Jeanette Rasmussen, driftschef i Langeland Forsyning. Men containeren kan alligevel være svær at undgå.
Annonce

RUDKØBING: Vi står på genbrugspladsen og kigger ned i den container, man helst vil undgå at ramme, men som ofte er svær at undgå. Foruden deponi er det den eneste container, som ikke bidrager til genanvendelse. Det er selvfølgelig ”småt brændbart”.

For lidt siden var det en lyskæde, som medarbejderne måtte redde op af containeren og flytte over til elektronikgenbrug. Medarbejderne i Langeland Forsyning vil ikke pege fingre, men når det er sagt, kan alle blive bedre til at sortere.

- Der er næsten ikke noget, der skal i småt brændbart. Hvis det bliver sorteret rigtigt, så kan det hele genanvendes. Det er kun, hvis du har et eller andet der er blandet, som du ikke har mulighed for at skille ad, som skal brændes – og som ikke er giftigt, siger Jeanette Rasmussen, der er driftschef i Langeland Forsyning.

Der kommer en mand op til containeren, og kaster en plasticpose med blandet affald op i småt brændbart.

- Jeg sigtede ikke efter dig, siger manden, der hedder John Martin og kommer for at aflevere skrald fra Rudkøbing Apotek.

Jeanette Rasmussen bruger anledningen til at spørge, hvorfor han smider papir til småt brændbart, når der er en container til papir lidt længere henne.

I modsætning til hvad hun tror, skyldes det ikke, at der er fortrolige oplysninger med personnumre på apotekets papirer.

- Nej, nej, fortrolige papirer bliver makuleret først. Det er ren og skær genbrug, jeg kommer med, siger John Martin.

Papiret i skraldeposen kan genbruges, forklarer hun. Men det kan være svært at sortere en affaldssæk på genbrugspladsen – det er lettere at gøre det hjemmefra.

- Hvis du har lavet en plasticpose hjemmefra, hvor du har sorteret pap for sig og papir for sig, er det let at fordele, når du kommer herud, siger Jeanette Rasmussen med et smil.

John Martin erkender, at han ikke havde tænkt nærmere over, hvorfor han gik efter småt brændbart, da han skulle skille sig af med affaldsposen med blandet skrald.

- Det ærlige svar er, at jeg ikke havde tænkt over det, siger han.

En ting havde han dog gjort helt rigtigt. Plastikposen skal nemlig i småt brændbart, det samme skal apotekets plastikkrus, eftersom Langeland Forsyning endnu ikke har sortering til plastik.

Fra firmabilen henter han også en enorm papkasse fyldt med ren pap. John Martin går målrettet mod papcontaineren, mens Jeanette Rasmussen anerkendende kigger på. At pappet kan genanvendes, er der ingen tvivl om, men hun kan konstatere, at der stadig er et stykke vej, før forsyningens oplysningsarbejde om, hvad der ikke skal i ”småt brændbart” når ud til alle.

John Martin får kyndig vejledning af Jeanette Rasmussen fra Langeland Forsyning til at finde genbrugspladsens papircontainer. Foto: Anna Stærbo
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Øboen

Udveksling på Øboen

Annonce