Annonce
Ugeavisen Øboen

Kvikgræs og tørke forsinkede kommunen fra at blive bivenlig: Flere tiltag på vej

Ifølge Astrid Ejlersen, biolog i Langeland Kommune, arbejder kommunen fortsat for at blive endnu mere bivenlig i fremtiden. Foto: Anna Stærbo
Det har taget to år for Langeland Kommune at blive certificeret som bivenlig. Men nu, hvor det er lykkes, er der stadig masser af planer for, hvordan kommunen kan gøre endnu mere for de bestøvende insekter.

LANGELAND: Siden 2018 har Langeland Kommune arbejdet for at blive bivenlig. Men på grund af udfordringer med kvikgræs og en meget tør sommer er det først lykkedes at få certificeringen i 2020.

Arbejdet slutter dog ikke her. Kommunen har flere planer for at passe på bier og andre bestøvende insekter i fremtiden, fortæller Astrid Ejlersen, biolog i Langeland Kommune.

Det blev besluttet politisk i foråret 2018, at Langeland skulle være bivenlig. I 2018 ville kommunen så 4000 kvadratmeter – der svarer til lidt mindre end en halv hektar.

- Men på grund af den tørre sommer, kunne vi ikke nå at så ret meget, og det, vi såede, nåede nærmest ikke at komme. I 2019 gensåede vi de 4000 kvadratmeter, og vi ville gerne udvide arealet, men vi var nødt til at bekæmpe en masse kvikgræs først. Hvis vi havde sået blomster, mens der var kvikgræs, ville blomsterne få svære vilkår. Og vi havde ikke lyst til at starte med at sprøjte, siger Astrid Ejlersen.

Derfor gik kommunen i gang med at bekæmpe kvikgræsset ved at harve jorden hen over sommeren, eftersom kvikgræs kan kvæles ved at blotte rødderne for solens stråler.

- Kvikgræs er enormt levedygtigt, men når man trækker rødderne op af jorden i solen, så dør rødderne. Så man er nødt til at harve jorden et antal gange for at fjerne kvikgræs, hvis man ikke vil bruge pesticider, siger hun.

Her i maj 2020 er det lykkedes Langeland Kommune at så en hel hektar med planter og blomster, som er anbefalet af biavlerforeningen, og dermed kan kommunen endelig formelt kalde sig bivenlig kommune.

Vild med vilje

Men der flere planer for fremtiden. Langeland Kommune arbejder med to overordnede koncepter for at fremme biodiversitet, bi- og insektvenlige tiltag i driften.

Den ene del handler om, at kommunen på den ene side gerne vil have nogle områder, hvor man kan gå tur eller etablere lege- og opholdsarealer. På den anden side vil den gerne gøre plads til naturen. Under alle omstændigheder er kommunen nødt til at gøre lidt for at undgå, at de grønne områder fx springer i skov.

- Vi forsøger virkelig at tænkte biodiversitet og insekter ind i alt, vi gør. Generelt forsøger vi at passe vores grønne arealer, så vi fremmer artsrigdommen. Hvis man fx har et større græsareal, så prøver vi at lade være med at slå det med plæneklipper på hele arealet for at undgå at få plænegræs. Derfor prøver vi at slå en smule af det, så man har en sti, man kan gå på – resten slår vi måske kun et par gange om året. Det betyder, at der kan nå at komme nogle blomstrende planter og nogle frø, siger Astrid Ejlersen.

Annonce

Artsrige grøftekanter

En anden del er, at kommunen samarbejder med botanikere på Langeland om at udpege nogle specielle grøftekanter, der er særlig artsrige.

- Der kan være mange sjældne overdrevsarter i sådan nogle grøftekanter. Og dem er vi i gang med at lave en strategi for. Vi er ved at fabrikere skilte, hvor der fx står ”artsrig vejkant”, og vi er ved at finde ud af, hvordan vi slår grøftekanterne uden at gøre skade på dem. Det handler også om, at vi ikke bare går ud og planter noget nyt, for man skal også sørge for at passe på den vilde natur, siger Astrid Ejlersen, der understreger:

- I det hele taget skal man tænke sig godt om, når man laver noget for naturen. For man kan desværre nemt komme til at gøre mere skade end gavn, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Øboen

Dødsfald

Ugeavisen Øboen

Jegind forlod toppolitik i Odense og blev embedsmand på Langeland: Man bliver slidt af 22 år i politik, men det har jeg først opdaget på den anden side

Ugeavisen Øboen

Foredrag med kendt havemand

Annonce