Annonce
Ugeavisen Øboen

Langeland Kommune er blevet bivenlig: Anden kommune på Fyn til at blive certificeret

Svend Aage Sørensen, der er formand for Langeland Biavlerforening, viste borgmester Tonni Hansen rundt i besøgsbigården, før Langeland Kommune fik overrakt certifikatet som bivenlig kommune. Foto: Anna Stærbo
Langeland er den nyeste plet på Danmarkskortet over bivenlige kommuner. Forleden blev certificeringen markeret i Tranekær, hvor borgmesteren besøgte Langeland Biavlerforening.
Annonce

Tranekær: Der er nu plantet mere end en hektar jord med bivenlige planter af Langeland Kommune. Dermed kan kommunen endelig kalde sig bivenlig.

Der var nemlig på høje tid, lød det fra borgmester Tonni Hansen (SF), da han sammen med et par medarbejdere besøgte Langeland Biavlerforenings besøgsbigård, hvor han fik overrakt certifikatet.

Svend Aage Sørensen, formand for Langeland Biavlerforening, gav borgmesteren et par ord med på vejen.

- Nogle af jer har prøvet at sejle, og så har man sådan nogle pejlemærker, man kan sejle efter. Man kan også vælge at kigge efter ledestjerner – som for eksempel nordstjernen. Pludselig ser man den lyse op. Og det, jeg vil sige med det, er, at Langeland også pludselig er til at se på et kort, hvor der står, at Langeland Kommune er blevet bivenlig. Det er så dejligt, sagde han og trak et kort over bivenlige kommuner i Danmark frem.

Langelands Biavlerforening

Der kan findes arkiver tilbage 1886 fra Langelands Biavlerforening, som vidner om, at foreningen er blandt Langelands ældste.

Siden marts 2016 har Langelands Biavlerforening holdt til ved Skvatmøllen - den tidligere urtehave, der hørte til Tranekær Slot.

Arealerne er udlånt til foreningen af Grev Christian Ahlefeldt-Laurvig, Tranekær Slot.

På området driver foreningen skolebigård og besøgsbigård samt etablerer bi- og insektfremmende flora. Foreningen har også bygget en besøgspavillon, der kan oplyse gæster om blomsterbestøvernes vigtighed.

Annonce

Gør Langeland rød

På kortet, hvor røde pletter markerede kommuner med bivenlige indsatser, kunne man se, at Langeland og Nyborg er de eneste kommuner på Fyn, som er blevet certificerede som bivenlige af Danmarks Biavlerforening.

Man kan også blive bivenlig kirkegård, efterskole, virksomhed, golfbane, landbrug, skov, have, osv. Når man ser på kortet over alle bivenlige indsatser, har Langeland to røde pletter – en for kommunen og en privat have i Fuglsbølle.

- Der er kun to. Og derfor vil jeg sige til dig, Tonni Hansen, at jeg synes, vi skal arbejde sammen om at gøre Langeland rød, sagde Svend Aage Sørensen til borgmesteren, der sammen med forsamlingen kvitterede med et grin.

På vegne af Danmarks Biavlerforening overrakte han Tonni Hansen et stort banner, hvor det fremgik, at kommunen har ydet en særlig indsats for bierne ved at plante mere end en hektar bivenlige planter.

Annonce

Vil være grøn

Tonni Hansen sagde tak til formanden og glædede sig over, at certificeringen er faldet på plads.

- Det var dejligt, at det endelig kunne lykkes. Da jeg blev borgmester i 2018, fik jeg at vide, at vi var en bivenlig kommune, indtil jeg så en opgørelse over bivenlige kommuner, hvor Langeland ikke var med. Det ærgrede mig selvfølgelig, men flere medarbejdere i forvaltningen forsikrede mig om, at vi var på vej. Det er lykkedes nu, og det er jeg superglad for, sagde Tonni Hansen.

Borgmesteren roste sine medarbejdere for at blandt andet at have sået blomster i nogle områder, hvor man kan se dem.

- Lige inden jeg kom her, tog jeg en tur rundt i rundkørslen. Astrid (Ejlersen, red.) havde visket mig i øret, at der var nogle ting, der blomstrede, og det kan jeg bekræfte. De er ikke så store endnu, men det er dejligt, at der sker noget.

- Vi prøver jo på at arbejde med det politisk – vi vil gerne være en grøn kommune. Det her er en af tingene, men vi har også besluttet at gøre noget ved rådhushaven, så vi kan bruge den til at promovere de muligheder, der er. Vi arbejder også med artsrige grøftekanter. Vi vil gerne have mere natur på naturens præmisser. Det tager tid, men jeg synes, vi er godt på vej – og det er blandt andet på grund af sådan nogle folk som jer, sagde Tonni Hansen.

Den bi- og insektvenlige have

Som haveejer kan man blandt andet gøre følgende for at give bier og insekter bedre vilkår:

Kløver i græsplænen.

Vælg de enkle blomster.

Lad græsplænen blomstre.

Udskyd hækklipningen til efter afblomstring.

Undlad at klippe, hvor det ikke er nødvendigt.

Fuglebad i haven glæder også insekter og bier.

Et sted at bo med bunker af sten og kvas eller den bare jord.

Lav et insekthotel.

Undlad at klippe, hvor det ikke er nødvendigt.

Undgå sprøjtemidler.

Kilde: Danmarks Biavlerforening

Svend Aage Sørensen viste frem i Langeland Biavlerforenings besøgsbigård i Tranekær. Foto: Anna Stærbo
En bi-bemærkning på kaffekoppen i biavlerforeningen. Foto: Anna Stærbo
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce