Annonce
Ugeavisen Øboen

Langelandske elever finder invasiv krabbe: De var ellevilde, men det er faktisk ikke så sejt

Tobias Korfing Kieler og Lucas Skov Pedersen fra 4. b på Ørstedskolen fangede en den første registrerede invasive krabbe på Langeland. Privatfoto
Det var med blandede følelser, at elever fra Ørstedskolen 4. klasse fandt og fangede Sydfyns første registrerede pensel-klippekrabbe.
Annonce

RUDKØBING: Først jublede de, men sejrsrusen blev hurtigt ledsaget af bekymring.

Det var en stor dag på Rudkøbings skudehavn – både på godt og ondt – da eleverne fra Ørstedskolens 4. klasse forleden fandt en invasiv krabbe. Den skulle vise sig at være den første invasive krabbe, man har fundet på Langeland ifølge Miljøstyrelsen.

Det fortæller Tine Friis, natur- og tekniklærer på Ørstedskolen.

- Eleverne var ellevilde. Selvom de selvfølgelig godt vidste, at det ikke var godt for miljøet eller naturen, at krabberne var kommet, så synes det jo, det var megasejt, at det lige var dem, der fandt krabberne, siger Tine Friis.

Sammen med Tine Friis har eleverne indberettet deres fund til Miljøstyrelsen, der nu skal i gang med at verificere, hvilken slags krabbe det er.

Miljøstyrelsen har lagt op til, at man kan indberette det til styrelsen, hvis man møder invasive krabber.

Pensel-klippekrabben

Den stammer fra området i det nordvestlige Stillehav.

Den første registrering af pensel-klippekrabben i Europa stammer fra 1995, hvor krabben blev observeret i Frankrig. I dag er arten veletableret langs den europæiske kyst fra Spanien i syd til vadehavet i nord. I Danmark har krabben dog ikke formået at etablere sig endnu, men er udelukkende kendt fra sporadiske forekomster.

Pensel-klippekrabben formodes ikke at kunne etablere sig i de indre danske farvande, da saltholdigheden er for lav. Arten har dog et stort spredningspotentiale og har vist sig i stand til at udkonkurrere den hjemmehørende art almindelig strandkrabbe. Derfor regnes arten som invasiv og uønsket i Danmark.

Kilde: Miljøstyrelsen

Annonce

Faktisk ikke så sejt

Sidste år var klassen også ude for at lede efter invasive krabber langs kysten på Langeland - dog uden held. Denne gang var lykkens gang, om end Tine Friis er bevidst om, at der er god grund til at betragte krabben som invasiv.

Det er også en del af et skoleforløb om krabber og invasive arter, som hun står for.

- Det er jo faktisk ikke så sejt, at de invasive krabber er her, fordi de fortrænger vores herboende krabber. De invasive krabber er mere aggressive og tager føden fra de andre krabber. De er også meget territorielle. Og på sigt kan de invasive krabber komme til at true de danske krabber, siger hun.

Det er krabbens specielle udseende, som afslører, hvorvidt den tilhører en invasiv art.

- Den invasive krabbe er firkantet i skjoldet, og øjnene sidder på hver sin side. Vores danske strandkrabber har form som en muslingeskal, der er spids for neden, og øjnene sidder tæt sammen. Så det var helt tydeligt at se, at det var en af dem, siger Tine Friis.

Eleverne har sammen med deres lærer forsøgt at artsbestemme krabben. De er kommet frem til, at det nok enten er en pensel-klippekrabbe eller en asiatisk strandkrabbe. De kendes begge ved et firkantet skjold og øjne helt ud til siderne. Klassen tror mest på at det er en pensel-klippekrabbe.

Annonce

Første pensel-klippekrabbe

Peter Lyhne Højberg, der er naturformidler i Miljøstyrelsen, har taget et kig på krabben. Og det er en pensel-klippekrabbe.

- Det er første gang, pensel-klippekrabben er blevet indberettet til os fra Sydfyn, siger Peter Lyhne Højberg, der ligesom eleverne har det ambivalent med det langelandske fund.

- Det er en stor hjælp til vores arbejde, at vi får den slags indberetninger, fordi vi bruger det til at overvåge arterne. Men jeg er selvfølgelig ikke så glad for, at man har fundet krabben et nyt sted, .

Der er flere og flere, som bruger Miljøstyrelsens indberetningsportal invasive-arter.dk - i 2019 har styrelsen allerede fået flere indberetninger, end den havde fået i hele 2018.

- Vi vil altid gerne opfordre til, at man indberetter invasive arter.

Sådan ser den ud - krabben som eleverne fra Ørstedskolen fandt. De gætter på, at det nok enten er en pensel-klippekrabbe eller en asiatisk strandkrabbe. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce