Annonce
Ugeavisen Øboen

Lokal forfatter klar med ny roman: Den moderne kvindes skæbne og tilværelse

Else Rix har boet på Tåsinge siden 1990erne. Hun føler en forpligtelse til at give nogle af sine livserfaringer videre, og det sker blandt andet i "Emma". Foto: Michael Lorenzen
Nyt værk, "Emma", kan læses både som fortsættelse af den første roman, "Gry", og som en selvstændig roman.

VINDEBY: Fem år efter den anmelderroste debutroman, "Gry", er forfatteren Else Rix fra Vindeby ude med en ny bog. Den hedder "Emma" og handler om en moderne kvindes skæbne og tilværelse.

Else Rix er 80 år. Hun stammer oprindeligt fra Holstebro, men har boet på Tåsinge siden 1990erne.

- Historien om Emma beskriver, hvordan man som nutidig kvinde er nødt til at finde sit selvværd i en stærkt kompliceret hverdag, hvor skæbnen ofte spiller os et puds og forårsager noget, vi ikke lige havde forestillet os, fortæller Else Rix om indholdet i romanen.

Annonce

Bogen "Emma" kan læses på flere forskellige måder. Den kan opleves både som en fortsættelse af "Gry", men kan også fremstå som et selvstændigt værk.

Kampen for succes

"Emma" giver nye læsere mange indblik, meninger og løsningsforslag til en række af de udfordringer, som det moderne samfund og nutidige livsstil byder os.

Læserne oplever, hvordan hovedpersonens kamp for succes og livsglæde fører hende flere verdensdele rundt efter svar i hendes intense søgen.

- Er man et sensitivt menneske, kan megen følsomhed blive knust i en fortravlet, industrialiseret og robotstyret, stresset verden. Skaffes der ikke rum til det følsomme, så kan det blive katastrofalt, også for vore efterkommere, fordi omsorgen svinder ind. Kærligheden til både andre og til sig selv er en nødvendighed, og den bør der værnes om, beskrives det i historien om Emma. Hovedpersonen bliver til slut forenet med sin bedstemor, Gry.

Else Rix er 80 år. Hun stammer oprindeligt fra Holstebro, men har boet på Tåsinge siden 1990erne. Pressefoto


Else Rix har en kontoruddannelse og arbejdede i en årrække med socialforskning, for Socialforskningsinstituttet, nu kendt som VIVE, og for Danmarks Statistik.

- Jeg arbejdede tæt sammen med forskerne og havde det privilegium at kunne sige ja til en række spændende opgaver. Jeg fortsatte, indtil jeg var 76, men så var det også slut med det arbejde. Og min mand og jeg har tre sønner, som skulle godt i vej først. Men jeg ønsker at skrive bøger, og så er det nu, hvis jeg skal nå det, mens jeg er på denne jord, fastslår Else Rix.

Annonce

Selvjustits og livserfaringer

- Det kræver selvjustits at få det gjort, men jeg føler også en forpligtelse. Jeg har noget at give af, jeg sidder med nogle livserfaringer, tilføjer hun.

Nogle af disse livserfaringer handler om sociale sammenhænge.

- De har åbnet øjnene for nogle ting i vores samfund, som jeg selv har været forskånet for, fortæller Else Rix.

Hun har desuden arbejdet med i flere undersøgelser, blandt andet skullet interviewe en række tvillinger til en stor undersøgelse. Herunder tvillinger, som var godt oppe i årene. Danmark er det land i verden, som har bedst viden på området.

Danmark har i det hele taget et fantastisk personregister og dermed et godt udgangspunkt for grundforskning.

Annonce

Kvittering med blækfyldt finger

Else Rix drager en sammenligning. Hun og manden har rejst meget og opholdt sig på et tidspunkt i Portugal.

- Nu er landet heldigvis kommet bedre med i kraft af EU-medlemskabet, men dengang var det forholdsvis underudviklet. Det var oplevelser på et postkontor. Der kom kvinder ned fra bjergene, og de trykkede en finger med blæk på et dokument. Jeg undrede mig over, hvad det drejede sig om. Det viste sig at være ældre kvinder, som var analfabeter, der kom for at hente deres pension. Der var desuden hverken folkeregister eller husnumre oppe i bjergene. Prøv at forestille dig at skulle bedrive socialforskning under sådanne vilkår, nævner hun.

En anden rejse gik sammen med manden og børnene ad Europas vandveje i form af floder og kanaler. Hendes mand er journalist og arbejdede dengang i Danmarks Radio, hvor det var muligt med tre måneders orlov.

Annonce

En bog mere på bedding

- Vores ældste søn gik i 10. klasse,  skulle til eksamen og var kun med lidt af tiden. De to andre blev undervist af os selv. Vi nåede ikke at sejle helt til Middelhavet, men dog til Sydfrankrig via Tyskland, Holland Belgien og andre dele af Frankrig.

Netop den rejse og disse vandveje er målet for hendes næste bogprojekt.

Udover kontoruddannelsen har Else Rix arbejdet både som gymnastik- og svømmeinstruktør, herunder etableret et hold med synkronsvømning.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Øboen

Dødsfald

Annonce