Annonce
Ugeavisen Øboen

Lone klæder langelændere på: Hun har haft styr på livvidder og tøjsmag igennem 35 år

Klar til en ny arbejdsdag. Lone Madsen trækker et stativ med jakker m.m. ud på fortovet. I baggrunden ses ejeren af Tøjmanden, Tom Rene. Foto: Michael Lorenzen
Det er indtil videre blevet til 35 år hos Tøjmanden, og hun er fortsat meget glad for at gå på arbejde, hvor hun i nogle tilfælde sælger tøj til børnebørn af de første kunder.

RUDKØBING: Hvis der er nogen, der har styr på, hvordan de langelandske mænd går klædt, hvilke størrelser de bruger, hvilke mærker de foretrækker, og andre ting, man skal tage højde for, så er Lone Madsen et godt bud. Og netop i dag, onsdag den 5. januar, kan hun markere 35 år hos den butik, der i dag hedder Tøjmanden og ligger i Østergade i Rudkøbing.

Da Lone Madsen begyndte i butikken i 1987, hed tøjforretningen Bristol, og hun har undervejs haft Tøjmandens ejer, Tom Rene, som elev. Han overtog butikken for Henning Strandby for otte år siden.

Lone Madsen begyndte i sin tid i tøjforretningen på deltid.

Annonce

- Der var en elev, som skulle have et forløb på handelsskolen. Jeg blev også kaldt ind ved ferier og sygdom, og det greb mere og mere om sig. Og "hapsen gewesen" - så var jeg der på fuld tid, fortæller Lone Madsen.

Sådan har det været indtil for to år siden, hvor hun gik på deltid, i praksis ved at have fri fast om onsdagen.

Kunder i tre generationer

Gennem årene har hun oplevet, at kunder, som var unge, da hun begyndte, nu kommer forbi for at købe tøj også til deres børn og i nogle tilfælde børnebørn.

- Så jeg har da nok tilnavnet "Lone Tøjmand" hos mange, bemærker hun.

Og som nævnt indledningsvist har Lone Madsen ganske godt indblik i manges tøjvaner.

- Nogen tror, at jeg kan huske alle livvidder. Det kan jeg naturligvis ikke, men en del har jeg da på rygraden. Jeg har også været ude for en kunde, der kom herind og spurgte, om jeg kunne huske den skjorte, han købte forleden, fordi han nu gerne ville finde sig et passende slips til skjorten.

Lone Madsen har solgt mange trøjer, skjorter og veste gennem årene. Foto: Michael Lorenzen

- Eller en kvinde, der havde taget nogle bukser ned fra stativet til sin mand og spurgte mig, om jeg mente, at de passede. Jeg svarede hende, at det godt nok var længe siden, at jeg havde set ham, men jeg mente nu alligevel, at bukserne var alt for store. Det viste sig så, at hun havde fået en ny mand, men det havde jeg ikke fået at vide, husker Lone Madsen.

Det hedder sig i folkemunde, at når en gift mand skal have nyt tøj, så er det ofte hans kone, som bestemmer.

- Der er noget om snakken. Jeg hører tit bemærkningen "han skal have....", når et ægtepar er herinde sammen, og hvis der kommer en mand helt alene, så lader han det jævnligt være op til os her i butikken at finde ud af, hvad det er, han skal bruge.

Lone Madsen er 65 år. Hun bor i Rudkøbing med sin mand og er opvokset i Henninge lidt syd for købstaden.

Annonce

Elsker kundekontakten

- Jeg får da af og til spørgsmålet om, hvornår jeg regner med at stoppe, og der er også nogen, der udbryder "er du her endnu?" når de kommer ind i butikken. Så svarer jeg, om de da vil have, at jeg skal holde op. Men jeg har overhovedet ingen planer i den retning. Jeg er glad for mit arbejde og for at møde kunderne, nævner hun.

Lone Madsen stod i sin tid i lære hos den daværende trikotageforretning Østerbye, også i Rudkøbing og har desuden arbejdet hos Bay Sko tæt på den nuværende arbejdsplads.

Hun har aldrig haft lyst til selv at blive butiksejer.

- Jeg har det godt, som jeg har det. Jeg kommer med på indkøbsmesser, jeg er med i butikken, når der kommer repræsentanter. Jeg har stor indflydelse, og så slipper jeg for at føre regnskaber, påpeger Lone Madsen.

Som for alle andre har corona-tiden været en hård omgang. Navnlig den første nedlukning blev ikke, som hun havde forventet.

Annonce

Skrubbede og skurede

- Min mand og jeg har begge fødselsdag 9. marts. Og jeg blev sendt hjem 11. marts i 2020. Derhjemme skrubbede og skurede jeg i den helt store stil, for jeg regnede jo med, at det blot ville dreje sig om otte dage, og så kunne jeg lige så godt se at få noget fra hånden. Men jeg endte faktisk med at være hjemme i tre måneder - det havde jeg ikke set komme. Det blev til mange ture rundt på Langeland, også steder, hvor min mand og jeg sjældent tager hen. Og vi kunne mødes med børnebørnene ved stranden.

Efter julehandlen i 2020 fulgte endnu en nedlukning, der kom til at vare frem til 1. marts, og heller ikke der kunne hun have kontakt med kunder og kolleger.

Under nedlukningerne er meget foregået via internettet. Det gælder også for handelslivet, hvor onlinesalget har haft kronede dage.

Tøjmanden har som mange andre i branchen for længst etableret et netbutik og mange år før nedlukningerne. Den har hun så en kollega, som tager sig af.

Annonce

TV med strikketøjet

- Hun er her 20 timer, og godt for det, for jeg er ingen ørn til den nye teknik. Men jeg kan de funktioner på en computer, som jeg skal bruge i mit arbejde, nævner Lone Madsen.

Og når hun ikke er så skrap til it, så kan hun så meget andet, for eksempel på det kreative område - sy, bage, strikke og lignende.

- Hvis jeg ser fjernsyn, skal jeg have gang i noget håndarbejde, ellers betragter jeg det som ren tidsspilde. Jeg skal lave et eller andet. Jeg kan godt følge med i fjernsynet samtidig.

Og tilbage til de 35 år hos tøjmanden, hvor Tom Rene indbyder interesserede til at komme for at være med til at fejre Lone Madsen. Det foregår i butikken fredag den 14. januar kl. 14-17.Annonce
Ugeavisen Øboen

Drama og dyster skilsmisse: Så kommer der endelig gang i lærredet igen hos Bio Langeland

Annonce
Ugeavisen Øboen

Debat: Ægte flygtningeHolmegård? Ja tak!

Annonce
Ugeavisen Øboen

Debat: Kommunen fattes penge, og S vil bruge penge på et nyt bibliotek

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Øboen

Debat: Vi har ingen hemmeligheder, men derimod en respekt overfor de mennesker, der ejer ejendomme i Rudkøbing by

Ugeavisen Øboen

GudstjenesterLangeland: Her er din prædikant 23. januar

Ugeavisen Øboen

Ny sportsgren buldrer frem: Floorball har taget Rudkøbing med storm

Ugeavisen Øboen

Se videoen: Sådan skal du sortere mere af dit affald på Langeland

Ugeavisen Øboen

Staten beholder Holmegaard: Skal være buffer for fremtidig asyltilstrømning

Ugeavisen Øboen

Dødsfald

Ugeavisen Øboen

Stabile varmeregninger, ja tak

Ugeavisen Øboen

Ung mand dømt for vold og brandstiftelse efter smøgtrang: Satte ild i gardin på sit eget værelse to gange

Annonce