Annonce
Ugeavisen Øboen

Lone og Thorkil lukker "Sofie Amalie" efter 27 fornøjelige år som butiksejere

Lone og Thorkil Larsen lukker butikken "Sofie Amalie" efter 27 år som butiksejere i Rudkøbing. Foto: Anna Stærbo
Lone og Thorkil Larsen har besluttet at lukke butikken "Sofie Amalie" i Rudkøbing efter 27 gode år.
Annonce

RUDKØBING: De seneste 27 år har Lone og Thorkil Larsen drevet butikken ”Sofie Amalie” i Østergade. Den 2. december er det slut – ikke fordi parret har lyst til at lukke. Men som henholdsvis 78 og 76-årig kan der være en fidus i at stoppe, mens legen er god.

Det har været 27 gode år som butiksejere, mener parret, der især har nydt den nære kundekontakt.

- Vi kan godt lide at have butik. Jeg har aldrig følt, at jeg har gået på arbejde, siger Lone Larsen.

- Det er også derfor, vi er blevet ved. For hvis vi havde følt det som et arbejde, så ville vi have holdt op og gået på efterløn, supplerer Thorkil Larsen.

Grunden til, de lukker butikken, er alene fordi, parret mener, de er blevet for gamle.

- Det er simpelthen kun fordi, vi er bange for at falde ned ad trapperne. Men vi vil selv holde op – der er ikke andre, der skal bestemme det. Det, jeg mener med andre, er, hvis en af os falder eller bliver syg. Vi stopper heller ikke på grund af banken, for vi er slet ikke afhængige af noget, siger Lone Larsen.

De har forberedt at lukke i et helt år.

- Vi har altid lukket i februar og marts, og da vi åbnede til påske i år, skrev vi til kunderne allerede der, at det ville være sidste sæson for at gøre kunderne opmærksomme på, at vi ikke ville være der næste sommer, siger Lone Larsen.

Dermed har parret haft tid til at tage afsked med de kunder, der er kommet i butikken om sommeren.

Blå bog

Thorkild Larsen er 78 år. Han er uddannet maskinarbejder og teknisk tegner.

Lone Larsen er 76 år. Hun er oprindeligt uddannet pædagog og har blandt andet haft sin egen børnehave. De kommer fra Roskilde og omegn.

Lone og Thorkil Larsen er gift, og de har haft butikken ”Sofie Amalie” i 27 år.

Parret har en datter – Annemette, der bor i Jylland. De mistede deres søn Bo, der døde som 31-årig.

Annonce

Butik på prøve

Inden parret kom til Langeland for 28 år siden, havde de butik på Sjælland, som de kommer fra. De var begge i 50’erne, da de kom til Langeland. Der skulle ske noget nyt.

- Vi flyttede ned i vores sommerhus, og så sagde vores datter, ”ej mor, du kan da ikke holde ud ikke at have noget at lave.” Så gik vi op og ned ad gaden, hvor der var en masse tomme butikker, fortæller Lone Larsen.

I første omgang besluttede de at leje et lokale ved torvet i tre måneder om sommeren, hvor Lone Larsen syede tøj, og parrets datter Annemette lavede smykker, som de solgte.

”Det gik jo meget godt,” sagde de til hinanden, og besluttede at leje lokalerne igen året efter. Det lykkedes også at få solgt huset på Sjælland, så familien kunne flytte til Langeland.

Sommerhuset omkring Humble er siden blevet til et helårshus for familien, fortæller Lone Larsen, mens Thorkil henter et billede af huset ned fra væggen.

Det er et såkaldt rødstenshus 1895 og ligner en velholdt murermestervilla – men med stråtækt tag.

Annonce

Fra to til en butik

I 1997 købte de huset i Østergade, hvor butikken er i dag, mens de samtidig lejede den anden butik ved torvet. Siden den dag har Lone Larsen nedskrevet hver dag, hvor mange kunder, de har haft, og hvad der blevet solgt.

- Vi kunne vi se, at vi havde mange tyske kunder. Da Kiel-færgen lukkede, kunne vi se, at vores salg ville falde med mindst 50 procent. Derfor lukkede vi den anden butik, så vi kun havde en butik, siger Thorkil Larsen.

Parrets datter begyndte samtidig at lave finere smykker i sølv, guld og ægte perler.

- Ikke mere bling - kun ædelmetaller, siger Thorkil Larsen.

- Ja, og man kan altså ikke blande billige ting med dyrere ting, for det er to forskellige slags kunder. Man skal vælge de rigtige ting, tilføjer Lone Larsen.

Annonce

Et godt navn

Mindst lige så vigtigt er valget af navn, mener parret, der har en del erfaring med den særlige disciplin at drive en butik.

- Det er utrolig vigtigt at vælge det rigtige navn, siger Thorkil Larsen.

Parrets første butik i Rudkøbing fik navnet ”Smykke og gavehuset”.

- Men så kan man kun sælge smykker og gaver, forklarer de.

Derfor besluttede parret at kalde butik nummer to ”Sofie Amalie”, for så var der bredere rammer. I princippet kunne butikken lige så godt være restauration, så der var plads til at udvikle konceptet.

Det var parrets to børn, der fandt på navnet ”Sofie Amalie”.

- De ville finde et navn, som kunne bruges til alt – undtagen herretøj, siger Lone Larsen, der dog primært har haft planer om at sælge smykker lavet af deres datter.

Annonce

Slutsalg

Men da datteren besluttede at læse videre til jurist, får hun samtidig mindre tid til at holde smykkeproduktionen oppe – det blev til en sommergesjæft.

Derfor besluttede Lone Larsen at blive lært op i at producere smykker. Ind til da havde hun nemlig primært beskæftiget sig med at designe og sy tøj.

- Så kom jeg i lære og sad og skulle lære det. Og jeg kan jo godt lide at lave noget med mine hænder. Men i princippet er det vel næsten lige meget, hvad jeg gør – bare jeg fremstiller det selv, siger Lone Larsen.

De har begge hænderne skruet rigtigt på, og er vant til at lave ting selv – både når det handler om husrenovering, smykker og tøj.

Butikken holder slutsalg fra lørdag den 23. november og 14 dage frem, hvorefter de lukker. Men parret afviser at bruge ord som ”ophørsudsalg” om de sidste åbningsdage.

- Hvis du skriver ophørsudsalg, så kommer alle udsalgsgribbene. Men vi vil ikke sælge vores gode varer til en lav pris til mennesker, som aldrig har vist sig i butikken, siger Thorkil Larsen.

Parret vil derimod gerne have mulighed for at tale med og tage afsked med butikkens trofaste kunder en sidste gang.

Helt slut er det dog ikke. Lone Larsen åbner nemlig et showroom i hjemmet, hvor kunderne fortsat kan komme på besøg.

Lørdag den 7. december inviterer de venner og kunder til en kop kaffe eller et glas mellem kl. 11 og 13.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Øboen

Vandretur ad nye bystier

Annonce