Annonce
Ugeavisen Øboen

Mindeord for Mona Kristensen, slægtsforsker og lokalhistoriker

Bestyrelsen for Nordlangelands Lokalhistoriske Forening, skriver mindeord over Mona Kristensen. Arkivfoto: Anna Stærbo
Annonce

Bestyrelsen for Nordlangelands Lokalhistoriske Forening, skriver mindeord over Mona Kristensen, slægtsforsker og lokalhistoriker.

Det var med stor sorg, vi modtog budskabet om Monas død den 2. december 2019. Mona var født på Havegården i Lejbølle, som hun drev i mange år sammen med sin mand, Henning, her er deres børn vokset op. Børnene betød meget for hende, og hun fulgte rigtig meget med i børnebørnenes liv og dygtighed på mange felter.

Vi vil gerne mindes Mona som den store drivkraft og medstifter af Nordlangelands Lokalhistoriske Forening og Arkiv. Hun har gennem arkivets 38-årige historie været en aktiv og skattet del af bestyrelsen.

Mona havde fra barn stor interesse for historie og ikke mindst lokalhistorien. Gennem hele livet har hun samlet ting, billeder, artikler og andre genstande, som havde stor betydning for hendes lokalhistorie. Hun var stolt af sin egen slægtshistorie og optaget af at være efterkommer af Hans Christopher Wardinghausen, også kaldet "Langelands Gøngehøvding", der var i slægt med mange på øen.

Hun elskede at fordybe sig i historier helt tilbage fra 1500-tallet og frem til vor egen tid. Mange af disse optegnelser om personer og ejendomme, som hun har skrevet, er blevet en væsentlig del af lokalarkivet i Lejbølles samling. Før det blev muligt at bruge internettet til søgninger, brugte Mona mange timer og penge på Landsarkivet i Odense for at finde oplysninger om Langeland og dens indbyggere. Hun købte mange mikro kort og kopier som kunne studeres hjemmefra, derfra blev hentet en guldgrube af informationer.

Monas meget store viden og hukommelse om slægtsforholdene personerne imellem gjorde, at man som tilhørere skulle holde ørene stive for at følge med. Hun besøgte mange slotte og store gårde. Hun fortalte gerne om disse ejendomme og deres beboere. Hvis hun ikke helt havde set nok på disse ture, ville hun gerne, at vi på arkivet skulle finde mere på nettet om disse ejendomme. Mona var rigtig god til at sætte os alle på arkivet i gang med at indhente oplysninger.

På arkivet vil Mona aldrig blive glemt. Hendes mange optegnelser, som hun har doneret til arkivet, vil til stadighed være grundstammen i de oplysninger, vi kan hjælpe besøgende på arkivet med. Heldigvis nåede Mona at deltage i Arkivernes dag den 9. november, hvor hun kunne hjælpe de fremmødte med mange oplysninger.

Det betød også meget for Mona at holde kontakten ved lige med de mennesker, hun havde lært at kende, men som på grund af alder og sygdom havde fået det svært. Mange af disse har nydt godt af et måltid mad og en god snak med Mona.

Mona var heller ikke bleg for i læserbreve at give udtryk for uenighed med forskellige tiltag.

Gennem de senere år har Mona i samarbejde med Ole Johnsen og arkivet arbejdet med et manuskript til en bog om hendes elskede Lejbølle. Der arbejdes fortsat med at færdiggøre bogen.

Ære være Monas minde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Øboen

Vandretur ad nye bystier

Annonce