Annonce
Ugeavisen Øboen

Moden vender, og ringen er sluttet: Farvehandler på Sydlangeland ser samme populære farver som for 51 år siden

Inga Karlsen, Karlsen Tapet og Farve, fortsætter, så længe det er sjovt, og helbreddet vil være med. Foto: Michael Lorenzen
Farve- og tapethandler kan forsinket fejre sit jubilæum og fortsætter, lige så længe hun synes, det er sjovt og helbreddet kan klare at løfte malingsspande på 10 kg.

BAGENKOP: Der er mode i mange af de ting, vi omgiver os med, går klædt i, kører i eller på, spiser og meget andet. Det gælder selvsagt også valg af farver, og en af dem, som kan tale med om dette, er Inga Karlsen, som driver forretningen Karlsens Tapet- og Farvehandel i Bagenkop. Faktisk ligner moden lige nu den, der var fremherskende, da butikken så dagens lys for 51 år siden.

- Her var det mørkebrun, mørkegrøn og mørkeblå, der var populære, og sådan er det igen i disse år. Jeg plejer at kalde det for Ikeakøkken-farver, siger Inga Karlsen.

Som det fremgår, var det i 2021, at butikken rundede de 50 år, men jubilæet kunne ikke holdes på grund af coronaen. Men så bliver det på præcis 51-års dagen (13. april 1971), fra Karlsens Tapet- og Farvehandel første gang slog dørene op.

Annonce

I begyndelsen drev Inga Karlsen butikken sammen med sin mand, Anton Karlsen, som var i forsvaret, senere uddannede sig til assurandør, før han vendte tilbage til forsvaret, både på Sjælland, Fyn og i det jyske og ofte var væk fra mandag til torsdag. Men efter få år har hun stået for forretningen.

Han hjælper hende ved at sørge for regnskaber og andre administrative opgaver samt varebestilling, mens det er Inga Karlsen, som varetager salg til og vejledning af kunderne.

Selvlært og kurser

Inge Karlsen har ingen formel uddannelse inden for branchen.

- Men jeg har altid godt kunnet lide at rode med at male og siden også som "køkkenmaler" i min fritid, hvor jeg maler landskaber. Jeg er selvlært langt hen af vejen og fulgte nogle korrespondancekurser hos Sadolin, inden vi begyndte med tapet- og farvehandlen, fortæller hun.

Omgivelserne rystede på hovedet af hende. Langeland havde i forvejen to store farvehandlere i Rudkøbing, og de mente ikke, at der ville være et grundlag i Bagenkop. Men de tog fejl.

- Der var jo også god gang i Bagenkop dengang. Vi havde landets tredjestørste fiskehavn, og der var færgen. Heldigvis sker der meget godt her i Bagenkop i disse år, men antallet af arbejdspladser er faldet. Jeg har dog stadig mange kunder, og her er også masser af sommerhuse, der skal vedligeholdes. Der er kunstnere. Der er folk med både, så jeg har absolut  ikke noget at klage over, tilføjer Inga Karlsen.

Inga Karlsen ved sin første tonemaskine, som står i "nostalgihjørnet". Den virker stadig og kan i givet fald bruges som reserve. Foto: Michael Lorenzen

Nu har hun blandt andet kunder i 3. generation.

- De unge er meget dygtige og gode til både at bruge moderne teknik og tænke på, at sådan en som mig har en masse erfaringer. Så de tager billeder på deres smartphones og kommer til mig og spørger "kan det her lade sig gøre?" De viser mig, hvad de vil have, og når jeg får løst sådan en opgave, kan jeg leve højt på det hele ugen, påpeger farvehandleren.

Annonce

Kan stadig håndtere store spande

Hun går ikke så meget op i penge.

- Det har jeg aldrig tænkt så meget over, bare tingene kan løbe rundt.

Mens moden er vendt tilbage, har priserne taget et gevaldigt hop. Inga Karlsen har en god hukommelse.

- Da jeg begyndte, kostede en rulle tapet 4,95 kroner. I dag løber en gennemsnitlig rulle op i 3-400 kroner. Det skal dog understreges, at kvaliteten så også er langt bedre. Dengang var det tyndt, avisagtigt, mens tapet i dag er kraftigt og belagt med alskens ting.

Også malingen har set tilsvarende prisstigninger, men der har jo også været en række år med voldsom inflation igennem tiden.

Inga Karlsen er midt i 70erne og har ingen planer om at lægge op.

- Jeg fortsætter så længe, det er hyggeligt, og mit helbred kan holde. Det kan jeg let måle ved, om jeg kan løfte de store malingsspande på 10 liter. Forleden fik jeg varer, og jeg havde overhovedet ingen problemer med at tømme en palle på 44 spande med 10 liter i hver og få dem ind i butikken.

Annonce

Er opdateret på sit varekendskab

Inga Karlsen sørger samtidig for hele tiden at holde sig a´jour med sit varekendskab.

- Det er simpelthen nødvendigt. Hvis jeg laver maling til en kunde for 900 kroner, så skal det naturligvis være i orden. Så er der ikke plads til fejl. Derfor læser jeg op på tingene.

Karlsens Tapet- og Farvehandel lejer sig ind i en ejendom på Østergade, og der er forholdsvis lidt plads. Derfor bruger hun et sidelokale som kombineret lager og en historisk udstilling, et såkaldt nostalgihjørne. Her vil interesserede snart kunne se, hvordan maling, tapet, farveprøver og andet, som har hørt faget til, har taget sig ud.

Selv om apparatet ser ud som en gammel drejeskivetelefon, er det elektonisk. Inga Karlsen har fået telefonen af en bekendt. Foto: Michael Lorenzen

Jubilæet fejres med fyraftensreception på Bagenkop Kro i den afdeling, der ligger i den tidligere maritime efterskole. Det foregår onsdag den 13. april kl. 18-21.


Annonce
Ugeavisen Øboen

Langelands stednavne

Annonce
Ugeavisen Øboen

Sølvbryllup

Annonce
Ugeavisen Øboen

Dødsfald

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Øboen

Et svært dilemma: Skal man altid vælge det lokale tilbud, blot fordi det er lokalt, eller har man ret til at tage noget andet?

Ugeavisen Øboen

Forårskoncert i Skrøbelev Kirke med Gospelkoret Salos

Ugeavisen Øboen

Ledigheden falder igen: 121 færre arbejdsløse på Langeland end for et år siden

Ugeavisen Øboen

Hæsblæsende action med Doktor Strange in the Multiverse of Madness: Danmarkspremiere i Bio Langeland

Ugeavisen Øboen

Debat: Langelandske borgere gidsler i politisk spil på Christiansborg

Ugeavisen Øboen

Sådan kan du hjælpe demente og deres pårørende: Særligt fokus på butikslivet denne gang

Ugeavisen Øboen

Masser af nye unge ansigter i brugsen: Fremtidens uddelere og salgschefer tager en tørn, mens de fleste faste holder ferie

Annonce