Annonce
Ugeavisen Øboen

Naturoplevelser: Gemte æbler fra haven lokker gæster til

Vindrossel. Foto: Jane Ditzel
Annonce

Naturoplevelser: Selv om man vel dårligt kan kalde det vejr, vi har nu, for vinter, så kommer her mange fugle fra nord, hvor det åbenbart er noget koldere, for at gøre ophold her hos os på Langeland.

Sjaggere er her nok tusinder af, vindrosler lidt færre og silkehalerne skal man være lidt mere heldig for at møde, men her er en del af dem i år.

Fælles for disse tre arter er, at de holder meget af frugt og bær, som vi har rigeligt af blandt andet i vores frugtplantager, så det er helt sikkert noget af grunden til, at de tager ophold her.

Jeg er så heldig at have et æbletræ i haven, der giver æbler, der er gode at gemme, og de bliver om vinteren lagt ud til fuglene, så jeg har haft besøg af både sjaggere og vindrosler.

Silkehalerne har ikke været i haven, men de har blandt andet holdt til på Skudehavnen, hvor der er mange træer med bær på. Dem har både sjaggerne og vindroslerne også besøgt.

Alle tre arter kommer fra egne, hvor de ikke er vant til mennesker, som de alligevel reagerer meget forskelligt på.

Sjaggerne er meget sky, og næsten umulige at komme på ”skudhold” af, hvorimod silkehalerne er ganske tillidsfulde og gerne lader fotografen komme tæt på, mens vindroslerne er lidt midt imellem.

Møder man en flok silkehaler, kan man ikke undgå at bemærke deres meget fine nærmest ringlende lyd – og smukke er de også.

Naturoplevelser

Langeland, Strynø, Siø og Tåsinge er rige på naturoplevelser og fugleliv. Øerne er fyldt med naturentusiaster og -fotografer, der dokumenterer deres oplevelser. Det vil vi gerne dele her i Øboen.

Derfor lyder her en opfordring til at sende din naturoplevelse - hvad end det handler om fugle, insekter, dyre- eller planteliv - til Øboen på redaktion@oeboen.dk

Sjagger, silkehale og vindrossel

Sjaggeren er en let genkendelig drossel, som er af samme størrelse som solsorten. De mest karakteristiske kendetegn er det grå hoved, den mørkebrune ryg samt de pileformede pletter på det gyldne bryst og den hvide bug.

Fuglens advarselskald er et hæst sjak-sjak-sjak (som lyden af en stor hækkesaks), som har inspireret til artens danske navn. Sangen er knirkende med skræppende og snerrende lyde.

Silkehalen er en meget særegen fugl, som ikke kan forveksles med andre danske fugle. Mest iøjnefaldende er den store top samt de markante gule og røde felter på hale og vinger, der lyser op på baggrund af den brune grundfarve. Arten har også en karakteristisk sort hagesmæk og ansigtsmaske.

I flugten ligner silkehalen stæren, men er en smule mindre. Dens kald lyder som en ringen af små sølvklokker. På engelsk kaldes den Bohemian Waxwing, fordi den som en anden "boheme" eller "sigøjner" ikke har en fast trækrute, men flytter sig efter de tilgængelige føderessourcer.

Vindroslen er den mindste af droslerne – den er lidt mindre end sangdroslen, som den ligner. I modsætning til denne har vindroslen vinrøde kropssider og en lys øjenstribe. Desuden forekommer den mere stribet på brystet end plettet.

I flugten ses de røde dækfjer tydeligt på vingernes underside. Det har på engelsk givet den navnet redwing. Herhjemme ser og hører vi den hovedsageligt på trækket, der mest foregår om natten. I efterårsnætter høres ofte dens høje, stemte tsiiip, som bruges til at holde kontakt med flokken.

Kilde: DOF – Dansk Ornitologisk Forening

Silkehaler. Foto: Jane Ditzel
Sjagger. Foto: Jane Ditzel
Silkehale. Foto: Jane Ditzel
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Øboen

Udveksling på Øboen

Annonce