Annonce
Ugeavisen Øboen

Nyt om Bowman

Peter Dragsbo er formand for Langelands Museum. Arkivfoto: Roland Petersen
Annonce

LÆSERBREV: I årbogen Øboer efterlyste jeg i efteråret oplysninger om Christian P. Bowman, som arbejdede som arkitekt i Rudkøbing 1904-1911.

Bowman, som indtil 1906 hed Christian P. Christensen, har tegnet en lang række kendte bygninger i Rudkøbing, bl.a. Langelands Museum, Langelands Efterskole, den nye del af Ørstedspavillonen og en del private ejendomme og villaer. Men Byhistorisk Arkiv havde ingen oplysninger om ham, og der var ingen omtale eller nekrolog om ham i de lokale aviser.

Forleden fik jeg heldigvis en række oplysninger om Christian Bowman fra et barnebarn i Nordsjælland. Og fakta er som følger: Christian P. Christensen blev født 7. april 1878 i Vejle som søn af en lægprædikant Laust Christensen, der var tilknyttet Metodistkirken.

I 1881 flyttede faderen til Langeland, hvor han opbyggede den første metodistmenighed, men fortsatte til flere andre steder, indtil han i 1903 igen slog sig ned på Langeland, hvor han blev til sin afsked som metodistpræst i 1914.

Christian Bowman har tydeligvis også selv været metodist, for navnet Bowman tog han fra en amerikansk metodist, enten den unge Martha Bowman (1835-1853), som gav navn til flere metodistskoler og -kapeller – eller den mangeårige biskop Thomas Bowman (1817-1914).

Men hvorfor forsvandt han så fra Rudkøbing? Jo, han blev simpelthen forsikringsmand, først som rejsende agent for firmaet W. Bähncke & Co. fra 1911-12, men fra 1916 direktør i Norske Lloyds danske afdeling, og fra 1920 underdirektør i forsikringsselskabet Absalon.

Som forsikringsmand blev han ganske kendt; var fra 1920 medlem af Dansk Tarifforenings komité (der skulle fastlægge vurderingsniveauer for danske virksomheder) og udgav flere artikler og vejledninger om skadesforsikring og beregning af driftstab.

Selv om han blev forsikringsmand i 1911 eller -12, blev han formentlig boende i Rudkøbing, til han fik sin direktørstilling i Norske Lloyd. Han deltog i hvert fald i konkurrencen om en udvidelse af Rudkøbing Sygehus i 1914, hvor han dog tabte til byens nye arkitekt Ludvig Andersen.

Men det var ikke det, der gjorde, at han ”flygtede” fra byen – han skiftede simpelthen erhverv og gjorde karriere i København. I den sidste del af hans arbejdsliv blev han selvstændig assurandør, og døde 8. maj 1955 i en alder af 67. Så nu er mystikken hævet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce