Annonce
Ugeavisen Øboen

Over 200 på Langeland har diabetes uden at vide det

Chef for Forskning og Analyse i Diabetesforeningen, Tanja Thybo, opfordrer til, at man tager en simpel risikotest for at se, om man er i risiko for at udvikle diabetes. Pressefoto.
Diabetesforeningen opfordrer alle til at lade sig teste torsdag den 14. november.
Annonce

I Langeland Kommune går 240 personer rundt med type 2-diabetes uden at vide det. Og 1.200 skønnes at have prædiabetes, som betyder, at de har meget høj risiko for at udvikle type 2-diabetes. Det oplyser Diabetesforeningen i en pressemeddelelse.

Type-2 diabetes udvikler sig som regel langsomt, og derfor opdager de færreste sygdommen i tide, lyder meldingen fra foreningen, der opfordrer alle til at lade sig teste torsdag den 14. november - som er Verdens Diabetesdag.

- Type 2-diabetes er en alvorlig sygdom, som på længere sigt kan medføre amputationer eller livstruende følgesygdomme som blodpropper og nyresvigt. Men ved at opdage type 2-diabetes i tide kan man forebygge de farlige følgesygdomme, siger Diabetesforeningens forskningschef Tanja Thybo i pressemeddelelsen.

Hvert år til Verdens Diabetesdag den 14. november sætter Diabetesforeningen fokus på tidlig opsporing af type 2-diabetes. I forbindelse med sidste års kampagne tog flere end 30.000 danskere Diabetesforeningens risikotest, og flere end halvdelen af dem blev anbefalet at søge læge på grund af høj risiko for type 2-diabetes. Den høje risiko er overraskende for mange, fordi type 2-diabetes typisk udvikler sig så langsomt, at mange ikke mærker det.

Så mange har diabetes

Type 2-diabetes i Danmark

Ca. 235.000 danskere har type 2-diabetes.

I Langeland Kommune har 800 allerede diagnosen type 2-diabetes.

Om 11 år vil 430.000 danskere have type 2-diabetes.

60.000 danskere ved endnu ikke, at de har type 2-diabetes.

300.000 danskere skønnes at have forstadie til type 2-diabetes (prædiabetes). Af dem udvikler 30-40 % type 2-diabetes inden for 3,5 år.

Diabetes koster det danske samfund 31,8 milliarder om året.

Almindelige symptomer på type 2-diabetes

Øget tørst, hyppig vandladning, kløe og vægttab.

Kilde: Diabetesforeningen.

Annonce

Simpel test

Oplever man kløe, højt væskeindtag eller tissetrang kan det være tidlige tegn på type 2-diabetes. Har man nogle af de symptomer, bør man gå til lægen, lyder det fra foreningen.

Det også er en god idé at finde ud af, om man er i risikogruppen, inden man får symptomer. Hvis man har type-2 diabetes i familien eller er overvægtig, så har man en forhøjet risiko for at udvikle type-2 diabetes og skal være ekstra opmærksom.

Diabetesforeningen håber, at mange vil benytte sig af muligheden for at tage en risikotest. Risikotesten består af 7 simple spørgsmål, som placerer folk i en risikogruppe.

Testen er udviklet af forskere på Diabetes Research Centre på Leicester Universitet i England.

Risikotesten kan tages på Diabetesforeningens hjemmeside. På hjemmesiden kan man desuden læse om, hvordan man kan forebygge eller leve godt med type 2-diabetes. /catma

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce