Annonce
Ugeavisen Øboen

På den anden side: Opfindsomheden fejler ikke noget

Anna Stærbo. Arkivfoto
Annonce

Klumme: Du har hørt det før, og nu hører du det igen. Det der med at bruge dine lokale butikker, hvis du stadig vil have dem i morgen. For budskabet har nemlig aldrig været mere aktuelt, end det er lige nu.

Vi er nødt til at gøre noget, hvis vi vil undgå at stå med byer uden butikker, cafeer og restauranter - eller lokalavis.

Jeg har talt med flere lokale butiksejere i Rudkøbing, og deres dom er klar. Coronakrisen kommer til at få alvorlige konsekvenser. Ikke alle butikker kommer helskindet igennem krisen, og alle kommer til at mærke det på lommerne.

Mange vil godt kunne overleve at være lukket ned i to-tre uger, men de faste udgifter forsvinder ikke. Butikkerne skal stadig betale lønninger og husleje.

Godt nok er staten og kommunen klar med hjælpepakker til erhvervslivet – det er prisværdige initiativer, men det redder desværre langt fra alle.

Normalt har butikkerne travlt i dagene op til påsken. For nogen plejer påskelørdag at være den lørdag, hvor der bliver omsat for mest på hele året. Og det bliver helt sikkert ikke tilfældet i år – for coronakrisen kommer efter alt at dømme til at vare lige til påske. Måske varer den helt til sommer. Det er umuligt at vide lige nu.

Realiteten er, at vi alle sammen kommer til at mærke coronakrisen på den ene eller anden måde. Et eller andet sted kan vi prise os lykkelige, hvis den ”kun” rammer os på pengepungen, for i værste fald er det vores allesammens helbred der er i spil.

Vi skal for alt i verden sørge for, at vi ikke overbelaster det system, som passer på os. Det gør vi ved at blive hjemme, så vi undgår at sprede smitte for hurtigt.

Men kan man blive hjemme, samtidig med at man støtter det lokale erhvervsliv?

Svaret er ja. Nogle butikker har allerede en netbutik – den kan man trygt besøge uden frygt for at blive smittet eller smitte andre. Men der er også andre muligheder.

Rigtige mange af de butikker, som ikke i forvejen har en netbutik, tilbyder nu at bringe varer ud. Mange gør det ganske gratis.

Man kan få personlig betjening via Facebook, Instagram eller simpelthen ved at ringe til butikkerne. Mange steder kan man betale med Mobilepay for helt at undgå fysisk kontakt.

Hvis du er i tvivl, om hvad der er muligt, så tag at ring til butikken. De vil helt sikkert hellere end gerne imødekomme dine behov, hvis de har mulighed for det.

Der er også gode tilbud at hente, for mange butikker gør alt, hvad de kan for at gøre det så attraktivt som muligt at handle lige præcis i deres butik.

Også flere restauranter hopper med på bølgen og tilbyder take away-mad, nu hvor de ikke kan have gæster indenfor.

Så på trods af at du formentlig sidder derhjemme og føler, at der er vigtigere ting at tænke på – som fx at undgå at blive smittet af en verdensomspændende virus, håber jeg, du vil huske dine lokale virksomheder.

De langelandske virksomheders opfindsomhed fejler i hvert fald tydeligvis ikke noget.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Øboen

Juleudstilling i Nowhuset

Annonce