Annonce
Ugeavisen Øboen

Så er der rigtig stemning af valgkamp - men flytter plakater overhovedet noget?

Michael Lorenzen

Jeg havde i sidste uge ikke glemt, at der var valgkamp, men nok fået den trængt lidt i baggrunden, da min kone og jeg havde ferie og benyttede lejligheden til at bruge nogle dage i Finland, først og fremmest for at besøge vores yngste søn, hans finske kone og vores papbarnebarn på otte år.

Da vi torsdag vendte tilbage til Danmark og skulle hente vores bil, som havde fået lov at stå i indkørslen hos min ene søster og hendes mand i en af Københavns vestlige forstæder, skal jeg da lige love for, at valgplakaterne havde indtaget det offentlige rum. Her var både ukendte og kendte politikere - herunder et tidligere folketingsmedlem - de store partier repræsenteret og en lokalliste, jeg allerede har glemt navnet på.

Vel retur på Langeland mandag kunne jeg også konstatere, at mange kandidaters kontrafej var at finde langs gader og veje og på p-pladerne. Jeg kunne også notere mig, at i en voldsomt foranderlig verden er der dog trods alt nogle ting, der ikke ændrer sig væsentligt - det er netop valgplakater. Blot er der i modsætning til i min barn- og ungdom nu farver på.

Annonce

Så er der hele diskussionen, om de hænger rigtigt. Det gør de langt fra alle. Man behøver ikke at have været fodboldmålmand på voksenmål (2,44 meter op til underkanten af overliggeren) for at kunne fastslå, at nogle af plakaterne ikke hænger højt nok oppe. Fra tidligere husker jeg et krav om mindst til 2,30 meter fra jorden op til plakatens underkant. Men er det et problem? Man har set større lovovertrædelser i dette land.

Hvad der til gengæld fik et par panderynker frem i ansigtet på mig og givetvis mange andre er en sag fra Kolding, hvor byrådspartierne - men uden om byrådet, fordi de vidste, at de var på gale veje - havde aftalt, at man godt kunne bryde reglerne for, hvornår plakater må hænges op. Man tyvstartede fem timer før tilladt.

Jeg hørte et interview med den afgående borgmester på DR. Han sagde, at han da bestemt gik ind for at holde loven - når det efter hans opfattelse gav mening.

Den lader vi lige stå et øjeblik: Når det giver mening. Sikke da et samfund, vi ville få, hvis alle kunne gradbøje love og regler efter forgodtbefindende. En kommunalforsker var da også i samme udsendelse inde på, at mange vælgere måske gerne ville overføre deres egne regler til for eksempel parkeringspladser og bevilge sig selv ekstra timer.

Man skal ikke råbe politikerlede hver eneste gang, en folkevalgt må indgå et kompromis, finder ud af, at et valgløfte ikke lader sig gennemføre i praksis, laver en konstituering med nogle, man måske ikke deler ideologi med eller noget lignende. Men man må til gengæld forlange, at folk, der vil ind at styre vores kommuner og dermed i nogle situationer bestemme over os andre, ikke med åbne øjne bryder loven.

Her på Langeland kan vi i stedet gå og hygge os med de mange politikerportrætter og fundere over, om de overhovedet flytter stemmer.


Det er ikke raketvidenskab at finde ud af, at når man først må hænge valgplakater op lørdag den 23. oktober klokken 12, så duer det ikke at begynde klokken syv om morgenen. Så kan man komme med nok så mange (bort)forklaringer om hensynet til trafik, torvehandel, og hvad man ellers kan finde på. Er man utilfreds med en lov, så må man som alle os andre henvende sig til Christiansborg og bede folketingspolitikerne lave den om.

Det har kommunen også gjort, men man kan ikke bare tage sig til rette alligevel.

Hvordan mon en vælger, der selv har fået afslag fra kommunen på at bygge en carport, der var nogle få centimeter for høj eller lang, vil reagere i denne situation? Næppe med stående klapsalver.

Nå, det må de selv klare i Kolding. Her på Langeland kan vi i stedet gå og hygge os med de mange politikerportrætter og fundere over, om de overhovedet flytter stemmer.

Det mener nogle, at de gør - andre, at de ikke får folk til at skifte parti eller overhovedet stemme. Nogle rundt om i landet har i øvrigt fravalgt plakater og begrundet det med, at plakaterne belaster klimaet.

Så galt står det næppe til, og jeg ved, at man hos nogle partier laver alt omkring valgplakater til en festdag frem for en sur pligt, man kun holder fast i, fordi andre gør det.


Annonce
Annonce
Ugeavisen Øboen

Kan fugle jule? Tag en vintertur til Sydlangeland

Annonce
Annonce
Ugeavisen Øboen

Ny forening vil give en hånd: Voksenvenner for unge dannes på Langeland

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Øboen

Det knitrer og sitrer på Langeland: Initiativet driver værket

Ugeavisen Øboen

Jule-udstilling med diverse kunst

Ugeavisen Øboen

Nye folk i fin loge

Ugeavisen Øboen

Efterskole-klumme: Grønnere glæde på Langeland

Ugeavisen Øboen

- Black Friday nærmer sig: Sådan navigerer du i tilbudsjunglen

Ugeavisen Øboen

Bagenkoppernes nye icebreaker: Ny van(d)vittig festival på Sydlangeland

Ugeavisen Øboen

Debat: René Larsen er en hædersmand

Ugeavisen Øboen

Mini-kursus: Bliv en bedre samtalepartner og skab motivation hos andre

Ugeavisen Øboen

Kom på 11 kilometers vandretur

Ugeavisen Øboen

Langelandsrevyen får flere tusind kroner til LED-skærm

Ugeavisen Øboen

Åbent Hus - Maleri og Keramik

Ugeavisen Øboen

Kommunen i ny velfærdsaftale: Giv dit bidrag til bedre kvalitet i ældreplejen

Ugeavisen Øboen

Debat: Bæredygtig bosætning på Strynø og Langeland

Ugeavisen Øboen

Støttegruppe for nuværende og tidligere kræftramte: Tovholder er selv ramt af senfølger

Ugeavisen Øboen

Tonni, det kan du ikke være bekendt

Ugeavisen Øboen

En uge i lokalpolitikernes fodspor: - De mente, jeg var gået fra forstanden

Ugeavisen Øboen

Debat: VUC vil være et boost til nogle af vores unge

Ugeavisen Øboen

Så kan der søges julehjælp: Røde Kors på Langeland og Lions Club vil uddele pakker

Ugeavisen Øboen

Debat: Visioner og retning for fremtidens Langeland

Ugeavisen Øboen

Gudstjenester 14. november

Ugeavisen Øboen

Langelandsk eks-borgmester fik kanonvalg: Bjarne Nielsen fra Bagenkop klar til regionsrådet

Annonce