Annonce
Ugeavisen Øboen

Så er der valg: - Gå nu hen og stem - det er egentlig også en pligt

Michael Lorenzen

Dette er den sidste udgave af Øboen før kommunalvalget - i hvert fald hvis du foretrækker den trykte udgave. Elektronisk kan man se udgaven for næste uge på selve valgdagen, tirsdag den 16. november. Men når der kredses om valgdagen allerede nu, er det, fordi opfordringen herfra skal være, at man bruger sin stemmeret.

Man kan sagtens synes, at kommunalpolitikere og -kandidater (samt dem, der vil i regionsrådet) er nogle "klaphatte", idioter, løftebrydere, pampere, folk, som kun tænker på at mele deres egen kage, eller andet i den dur. Kun fantasien sætter grænsen for nedsættende betegnelser, og på de sociale medier går det stærkt, faktisk så stærkt, at man på den måde får udelukket ellers kvalificerede emner, fordi en del ganske enkelt ikke gider hæmningsløs tilsvining.

Man kunne i stedet være taknemmelig over, at der er nogen, som vil stille sig til rådighed for fællesskabet og gøre en indsats. Uanset om det er den skolede partisoldat eller en kandidat, der mere eller mindre spontant eller på opfordring lægger billet ind på at tage en tørn.

Annonce

At historien både når det gælder landspolitik og den lokale er fuld af folk, der starter som idealister, men siden udvikler sig i uheldig retning til noget helt andet, er rigtigt nok, men stadig er udgangspunktet, at man overalt i Danmark har mænd og kvinder med mod på at tage en tørn for at føre deres kommune og region i en bedre retning.

Det er nok i forhold til den danske mentalitet at gå for vidt med den slags metoder og stange bøder ud for manglende fremmøde, men derfor kan man jo i stedet kraftigt opfordre til at komme hen at sætte kryds.

På Langeland er der 47 mænd og kvinder at stemme på, og når det gælder regionen er der nogle enkelte her fra øen.

Så kommer vi til det næste, for i Danmark har vi stemmeret, men ikke stemmepligt. Det har man kun i få lande verden over, men man skal faktisk ikke så langt væk for at finde et sted, hvor man værsgo'  har at indfinde sig på valgdagen og få stemt - Belgien.

Her vanker der en bøde, hvis man ikke får det gjort. Der skal nok være undtagelser, hvor folk kan fritages, men udgangspunktet er, at valg med alt, hvad der hører til, er en samfundsfunktion og ikke kun en personlig ret.

Det er nok i forhold til den danske mentalitet at gå for vidt med den slags metoder og stange bøder ud for manglende fremmøde, men derfor kan man jo i stedet kraftigt opfordre til at komme hen at sætte kryds. Det gjorde tre ud af fire vælgere på Langeland ved kommunalvalget i 2017 med 75,17 procents stemmedeltagelse. Hermed lå Langeland et pænt stykke over landsgennemsnittet på knap 71 procent.

Selv om en række valgsteder er nedlagt som følge af den centraliseringsbølge, der er skyllet ind over landet i mange år, er der altså otte afstemningssteder på Langeland. Erfaringsmæssigt er der også en del personer, som stiller sig til rådighed for at transportere vælgere, som ellers vil have svært ved at nå frem - og hjem igen, når krydset er sat.

Ordningen er velkendt. Jeg talte op til et valg med en kilde fra et større parti i en anden kommune, som jeg dengang dækkede fra lokalredaktionen der. Kilden tog gerne en køretur eller fem med folk hen til afstemningsstedet, men som han muntert bemærkede, kunne han jo ikke være sikker på, om folk nu stemte "rigtigt". Om krydset i stedet landede i hovedmodstanderens lejr.

Nå, den risiko må man løbe. Hovedsigtet med dette og andre initiativer er at få stemmeprocenten op og gerne over de 75 procent.

Til gengæld køber jeg ikke den med, at hvis man ikke stemmer, har man ingen ret til at kritisere de folkevalgte. Det har man da til enhver tid - det hjælper bare ikke på sammensætningen af kommunalbestyrelsen, og så kan fire år frem til næste valg godt gå hen at blive lang tid.


Annonce
Annonce
Ugeavisen Øboen

Kan fugle jule? Tag en vintertur til Sydlangeland

Annonce
Annonce
Ugeavisen Øboen

Ny forening vil give en hånd: Voksenvenner for unge dannes på Langeland

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Øboen

Det knitrer og sitrer på Langeland: Initiativet driver værket

Ugeavisen Øboen

Jule-udstilling med diverse kunst

Ugeavisen Øboen

Nye folk i fin loge

Ugeavisen Øboen

Efterskole-klumme: Grønnere glæde på Langeland

Ugeavisen Øboen

- Black Friday nærmer sig: Sådan navigerer du i tilbudsjunglen

Ugeavisen Øboen

Bagenkoppernes nye icebreaker: Ny van(d)vittig festival på Sydlangeland

Ugeavisen Øboen

Debat: René Larsen er en hædersmand

Ugeavisen Øboen

Mini-kursus: Bliv en bedre samtalepartner og skab motivation hos andre

Ugeavisen Øboen

Kom på 11 kilometers vandretur

Ugeavisen Øboen

Langelandsrevyen får flere tusind kroner til LED-skærm

Ugeavisen Øboen

Åbent Hus - Maleri og Keramik

Ugeavisen Øboen

Kommunen i ny velfærdsaftale: Giv dit bidrag til bedre kvalitet i ældreplejen

Ugeavisen Øboen

Debat: Bæredygtig bosætning på Strynø og Langeland

Ugeavisen Øboen

Støttegruppe for nuværende og tidligere kræftramte: Tovholder er selv ramt af senfølger

Ugeavisen Øboen

Tonni, det kan du ikke være bekendt

Ugeavisen Øboen

En uge i lokalpolitikernes fodspor: - De mente, jeg var gået fra forstanden

Ugeavisen Øboen

Debat: VUC vil være et boost til nogle af vores unge

Ugeavisen Øboen

Så kan der søges julehjælp: Røde Kors på Langeland og Lions Club vil uddele pakker

Ugeavisen Øboen

Debat: Visioner og retning for fremtidens Langeland

Ugeavisen Øboen

Gudstjenester 14. november

Ugeavisen Øboen

Langelandsk eks-borgmester fik kanonvalg: Bjarne Nielsen fra Bagenkop klar til regionsrådet

Annonce