Annonce
Ugeavisen Øboen

Sally har fået sit drømmejob på Skovsgaard: - Jeg føler mig som verdens heldigste menneske

Sally Lundgren er ny daglig leder for Skovsgaard Café og Gårdbutik. Foto: Anna Stærbo
Sally Lundgren er ny daglig leder af Skovsgaard Café og Gårdbutik. Her kan hun udleve drømmen om at lave økologisk mad fra jord til bord.
Annonce

HENNETVED: Skovsgaard viser sig fra sin flotteste side. Fra på cafeens terrasse, hvor man har udsigt til både gods og dam, kvækker frøerne i stereo nedenfor, mens et par duer basker rundt oppe i kastanjetræerne, i hvad der må være en form for parringsdans. Solen skinner, og selvom vi sidder i skyggen, er det varmt.

Her møder avisens udsendte Sally Lundgren, der siden midten af marts har været ansat som daglig leder i Skovsgaard Café og Gårdbutik.

Livet er for kort til dårlig mad, mener hun, og for hende handler det i høj grad om råvarer. Derfor er hun ikke i tvivl om, at hun er landet i sit drømmejob her på Skovsgaard.

Der er for eksempel stor forskel på godsets egne rødløg og på dem, man kan købe. Og derfor giver det god mening at bruge det, man selv har i nærheden. Det både smager bedre og er bedre for verden.

- Jobbet underbygger hele min egen tankegang om at lave økologisk mad fra jord til bord. Jeg vil have det sådan, at jeg kan gå ud og hente grøntsagerne direkte op af jorden, og det kan jeg her. Det er sjældent, jeg har behov for at handle andre steder, og det er da ret fantastisk, siger Sally Lundgren og kommer med et eksempel:

- I sidste måned var der spinat under ostemaden, fordi det var det, vi havde i drivhuset. Nu er det ærteskud og radiser, fordi det er det, vi har. Det er i øvrigt også derfor, vi har en årstidssalat og ikke en bestemt salat hele året, siger hun.

Blå bog

Sally Lundgren er 52 år. Hun kommer oprindeligt fra Århus og bor i dag i Svendborg.

Hun har to børn og to børnebørn.

Hun er uddannet friskolelærer fra Den Frie Lærerskole i Ollerup. Om få uger er hun færdiguddannet som kok.

De seneste 15 år har hun arbejdet med at lave mad. Først med det rullende køkken ”Kok og rul” og med sin egen virksomhed ”Øko Cafeteriet”, som havde adresse i Svendborg. Efter knap to år blev Øko Cafeteriet lukker, og konceptet blev solgt videre til nye ejere.

Siden den 21. marts har hun været ansat som daglig leder af Skovsgaard Café og Gårdbutik.

Annonce

Fra jord til bord

At hente sine råvarer i haven er egentlig ret basalt, mener Sally Lundgren. Og måske er det netop derfor, det føles så rigtigt for hende.

- Måske var det også sådan, min mormor lavede mad. Hele tanken om at bruge sit nærmiljø og det, der er omkring os – som er blevet endnu mere aktuelt efter corona. Vi skal ikke have peberfrugter fra Spanien lige nu. Vi skal lave noget fra det, der er omkring os i stedet, siger hun.

Tidligere har Sally haft sin egen have, som hun har brugt i sin madlavning. Men siden hun flyttede i lejlighed, har det ikke være en mulighed – før nu, hvor hun kan hente grøntsagerne fra Skovsgaards egen have.

Og det er et privilegium, hun ikke tager for givet.

- Jeg føler mig som verdens heldigste menneske. Tænk, at det skulle ske for mig. Jeg kan næste have lidt svært ved at tro på, at jeg skulle være så heldig at få den her tjans. Jeg synes virkelig, at det er et ”match made in heaven”, siger hun.

Inspirationen til maden får hun ude i haven. Det er der, det hele starter.

- Det hele handler om, hvad vi har nu og her, siger Sally Lundgren, der oplyser, at Skovsgaard snart åbner for salg af grøntsager i lokalerne overfor caféen.

Annonce

Rullende film-kok

52-årige Sally Lundgren har en uddannelsesbaggrund som friskolelærer, men måtte med tiden sande, at hun hellere ville arbejde med mad. Det har hun gjort de seneste 15 år af sit liv.

- Jeg havde brug for at lave noget praktisk – og i virkeligheden kunne jeg lige så godt have taget en uddannelse som gartner. Men mad er også konkret. Enten smager det godt, eller også gør det ikke, siger hun.

Gennem tiden har hun haft sit eget rullende køkken kaldet ”Kok og rul”. Det har hun blandt andet brugt til at lave mad til forskellige filmhold på Sydfyn.

- Jeg tror nærmest, jeg har lavet mad til alle episoder af Arvingerne. Jeg har også lavet en middag til 1864, hvor jeg lavede et måltid på Hvidkilde Gods, der skulle forestille, at det var spist med vagtelæg og alt muligt sjovt.

Talks på Skovsgaard

Skovsgaard Gods inviterer på torsdagstalks med mad fra Skovsgaard Café og Gårdbutik. Programmet er som følger:

25. juni: Ea Suzanne Akasha, Røde Kors: Mental sundhed, når hele samfundet er i krise.

2. juli: Maria Reumert Gjerding, Præsident Danmarks Naturfredningsforening: Visioner for fremtidens klimavenlige madproduktion.

9. juli: Frank Erichsen, Bonderøv: Om selvforsyning og det bæredygtige liv.

16. juli Rune Engelbrecht, forfatter: Naturens forarmelse og vildere natur som løsning.

30. juli: Hold øje med Skovsgaards Facebookside.

6. august: Simon Jul, komiker og foodie: Music, food, farming and a bit of fun.

13. august: Esben Danielsen, Direktør i Lokale og Anlægsfonden: Trends og tendenser - fremtidens fritidsliv i naturen.

Annonce

Café-ejer i Svendborg

Med tiden begyndte hun at savne den nære kundekontakt, og da den nye havnetrappe i Svendborg stod klar, opstod ideen til Øko Cafeteriet, som hun ejede og drev i knap to år.

- Da jeg så, hvor flot det var blevet ved den nye trappe, tænkte jeg bare, ”her vil jeg være”. Og jeg var virkelig glad for stedet. Men det endte med at blive en kæmpe udgift. Og så var det svært, at der ikke skete noget om vinteren, og vi ikke kunne følge med om sommeren.

Øko Cafeteriet lukkede efter knap to år, men konceptet blev solgt videre til nye ejere.

For første gang i mange år er Sally Lundgren ikke selvstændig, men almindelig lønmodtager. Ikke desto mindre anser hun jobbet som daglig leder af Skovsgaard Café og Gårdbutik som et drømmejob – også selvom virksomheden ikke er hendes egen.

- Jeg tror ikke, jeg kunne være landet et bedre sted. Og jeg er mindst lige så investeret i det her job, som hvis det havde været mit eget sted, siger hun.

Sally Lundgren bliver inspireret til menuen på Skovsgaard Café og Gårdbutik ude i haven. Foto: Anna Stærbo
I Skovsgaards såkaldte "market garden" kan Sally Lundgren hente 50 forskellige slags afgrøder. Foto: Anna Stærbo
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce