Annonce
Ugeavisen Øboen

Scenen er sat med 2. Verdenskrig på Langeland: - Vi må aldrig glemme ondskaben, mener Bodil Jørgensen

Bodil Jørgensen spiller den ene af hovedrollerne, Eva Skov, hvis mand har et erhvervsmæssigt samarbejde med besættelsesmagten, mens sønnen tilslutter sig modstandsbevægelsen. Foto: Michael Lorenzen
Bodil Jørgensen var sammen med et filmhold på Ristinge Havn fredag morgen for at optage scener til opfølgningen til til filmen "De forbandede år". Her fortalte hun om, hvorfor en film om 2. Verdenskrig ifølge hende stadig har sin berettigelse i dag.

RISTINGE HAVN: Morgenduelige folk med ærinde på Ristinge Havn kunne fredag få sig en oplevelse ud over det sædvanlige. Filmfolk var tidligt på fære for at optage scener til opfølgeren til filmen "De forbandede år".

Her kunne de blandt andre møde skuespilleren Bodil Jørgensen, der spiller karakteren Eva Skov. Hun hjælper jødiske flygtninge ind i Danmark via båd under 2. Verdenskrig. På den måde kom den lille langelandske havn ind i billedet til filmen, der får titlen "Opgøret - de forbandede år 2".

Selv har hun via sin egen familie hørt meget om 2. Verdenskrig. Bodil Jørgensens farmor kom fra Slesvig og fra en dansksindet, tysk familie.

Annonce

- Min fars onkler blev indkaldt til krigen, og en af dem flygtede til Danmark og gik under jorden. Han var udstyret med fem forskellige falske identiteter og skulle hele tiden skifte opholdssted. Min farmor var dybt bekymret under krigen, og hun døde desværre året efter befrielsen, sagde Bodil Jørgensen til Øboen.

Bodil Jørgensen og instruktør Anders Refn ved Ristinge Havn. Foto: Michael Lorenzen

Hun har også medvirket i "De forbandede år" samt spillet med i en film om Hvidstengruppen, modstandsfolkene omkring den kendte kro nær Randers, hvoraf flere blev angivet af stikkere og senere henrettet af besættelsesmagten.


Covid-19 er en epidemi, en sygdom, mens besættelsen var et udslag af rendyrket ondskab. Man skal altså huske på de forskelle.

Bodil Jørgensen, skuespiller


- Min mor og far lever desværre ikke længere, men jeg har knyttet mig til krofamilien i Hvidsten, og de betragter mig nærmest som et familiemedlem. Et oldebarn driver kroen i dag, og der er fem børn i næste generation, så mon ikke de fortsætter driften længe endnu, fortalte Bodil Jørgensen, da avisen lagde vejen forbi filmoptagelserne på Ristinge Havn.

Vigtigt at skildre krigen

Så længe der er ondskab i verden, er det vigtigt at skildre krigen og al dens gru, men også dem, der tager kampen op, mener Bodil Jørgensen. Derfor har film som "Opgøret - de forbandede år 2" bestemt sin berettigelse, påpegede hun.

- På et tidspunkt er der nogen, som siger, at nok er nok, og at man må tage kampen op. Sådan var det for eksempel med Hvidstensgruppen. De vidste, at det var med livet som indsats - flere af dem døde, men de gjorde det for, at vi andre kunne leve i fred og frihed bagefter.

For mange har coronaen givet et hårdt år og lidt mere til. Men at sammenligne covid-19 pandemien med krigen og de fem besættelsesår, som hun har hørt nogen gøre, er helt forfejlet, mener hun.

Gengangere fra første film

Filminstruktør Anders Refn har allieret sig med selvsamme hold, der stod bag filmen "De forbandede år". Manuskriptet til "Opgøret - de forbandede år 2" er skrevet sammen med hans faste medforfatter Flemming Quist Møller.

På rollelisten er Mads Reuther, som spiller modstandskæmperen Aksel, Bodil Jørgensen og Jesper Chrisensen som ægteparret Eva og Karl Skov, og der er ligeledes et gensyn med de unge stjerner Gustav Dyekjær Giese, Sara Viktoria Bjerregaard Christensen, Lue Dittmann Støvelbæk og Sylvester Byder.

Filmen produceres af Lene Børglum for Space Rocket Nation i samarbejde med Anders Refn hos Vulkan Film og distribueres herhjemme af Scanbox Entertainment. Den er blevet til med støtte fra Det Danske Filminstitut ved Markedsordningen, TV 2 Danmark, FilmFyn og Nordisk Film & TV Fond.

- Covid-19 er en epidemi, en sygdom, mens besættelsen var et udslag af rendyrket ondskab. Man skal altså huske på de forskelle, sagde Bodil Jørgensen.

Med til optagelserne fredag morgen var også filmens producer, Lene Børglum.

Producer Lene Børglum på Ristinge Havn. Foto: Michael Lorenzen

Hvorfor valget lige præcist var faldet på Ristinge Havn, forklarede hun:

- Vi havde aftalt med Film Fyn, at vi skulle bruge en lille havn, som passer til handlingen, der foregår i 1940erne. Derfor skulle den ikke være fyldt med moderne skibe, det ville være helt forfejlet.

I det hele taget foregår udvælgelsen af steder via såkaldte locations-scouts.

- Det er gerne lokale, som kender mulige steder, vi kan bruge. De kommer typisk med et par forslag, som passer til filmmanuskriptet, og så kommer vi filmfolk ud for at se på forholdene og træffe en beslutning, tilføjede hun.

Annonce

Et langt arbejdsforløb

"Opgøret - de forbandede år 2" får først premiere næste år.

Denne fine gamle ambulance er lånt til filmen i Sorø. Foto: Michael Lorenzen

- Det tager bare enormt lang tid, fra vi begynder optagelserne, til filmen er færdig. Der skal måske filmes scener fra flere forskellige årstider, for eksempel forår/efterår/vinter. Der er lydefterbearbejdning, synkronisering og effekter på billedet. Og meget mere. Det hele skal mixes sammen. En spillefilm kræver virkelig mange arbejdsprocesser, nævnte Lene Børglum.

- Faktisk er vi allerede begyndt at klippe ugen efter de første optagelser, tilføjede hun.

Udover Ristinge Havn blev der i denne omgang filmet i Svendborg.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Øboen

Jul og bogsignering

Annonce
Annonce
Ugeavisen Øboen

Fællesspisning i Tullebølle

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Øboen

Kan fugle jule? Tag en vintertur til Sydlangeland

Ugeavisen Øboen

Ny forening vil give en hånd: Voksenvenner for unge dannes på Langeland

Ugeavisen Øboen

Jule-udstilling med diverse kunst

Ugeavisen Øboen

Det knitrer og sitrer på Langeland: Initiativet driver værket

Ugeavisen Øboen

Nye folk i fin loge

Ugeavisen Øboen

Efterskole-klumme: Grønnere glæde på Langeland

Ugeavisen Øboen

- Black Friday nærmer sig: Sådan navigerer du i tilbudsjunglen

Ugeavisen Øboen

Debat: René Larsen er en hædersmand

Ugeavisen Øboen

Bagenkoppernes nye icebreaker: Ny van(d)vittig festival på Sydlangeland

Ugeavisen Øboen

Kom på 11 kilometers vandretur

Ugeavisen Øboen

Mini-kursus: Bliv en bedre samtalepartner og skab motivation hos andre

Ugeavisen Øboen

Langelandsrevyen får flere tusind kroner til LED-skærm

Ugeavisen Øboen

Åbent Hus - Maleri og Keramik

Ugeavisen Øboen

Kommunen i ny velfærdsaftale: Giv dit bidrag til bedre kvalitet i ældreplejen

Ugeavisen Øboen

Debat: Bæredygtig bosætning på Strynø og Langeland

Ugeavisen Øboen

Støttegruppe for nuværende og tidligere kræftramte: Tovholder er selv ramt af senfølger

Ugeavisen Øboen

Tonni, det kan du ikke være bekendt

Ugeavisen Øboen

En uge i lokalpolitikernes fodspor: - De mente, jeg var gået fra forstanden

Ugeavisen Øboen

Debat: VUC vil være et boost til nogle af vores unge

Ugeavisen Øboen

Debat: Visioner og retning for fremtidens Langeland

Ugeavisen Øboen

Så kan der søges julehjælp: Røde Kors på Langeland og Lions Club vil uddele pakker

Annonce