Annonce
Ugeavisen Øboen

Scenen er sat med 2. Verdenskrig på Langeland: - Vi må aldrig glemme ondskaben, mener Bodil Jørgensen

Bodil Jørgensen spiller den ene af hovedrollerne, Eva Skov, hvis mand har et erhvervsmæssigt samarbejde med besættelsesmagten, mens sønnen tilslutter sig modstandsbevægelsen. Foto: Michael Lorenzen
Bodil Jørgensen var sammen med et filmhold på Ristinge Havn fredag morgen for at optage scener til opfølgningen til til filmen "De forbandede år". Her fortalte hun om, hvorfor en film om 2. Verdenskrig ifølge hende stadig har sin berettigelse i dag.

RISTINGE HAVN: Morgenduelige folk med ærinde på Ristinge Havn kunne fredag få sig en oplevelse ud over det sædvanlige. Filmfolk var tidligt på fære for at optage scener til opfølgeren til filmen "De forbandede år".

Her kunne de blandt andre møde skuespilleren Bodil Jørgensen, der spiller karakteren Eva Skov. Hun hjælper jødiske flygtninge ind i Danmark via båd under 2. Verdenskrig. På den måde kom den lille langelandske havn ind i billedet til filmen, der får titlen "Opgøret - de forbandede år 2".

Selv har hun via sin egen familie hørt meget om 2. Verdenskrig. Bodil Jørgensens farmor kom fra Slesvig og fra en dansksindet, tysk familie.

Annonce

- Min fars onkler blev indkaldt til krigen, og en af dem flygtede til Danmark og gik under jorden. Han var udstyret med fem forskellige falske identiteter og skulle hele tiden skifte opholdssted. Min farmor var dybt bekymret under krigen, og hun døde desværre året efter befrielsen, sagde Bodil Jørgensen til Øboen.

Bodil Jørgensen og instruktør Anders Refn ved Ristinge Havn. Foto: Michael Lorenzen

Hun har også medvirket i "De forbandede år" samt spillet med i en film om Hvidstengruppen, modstandsfolkene omkring den kendte kro nær Randers, hvoraf flere blev angivet af stikkere og senere henrettet af besættelsesmagten.


Covid-19 er en epidemi, en sygdom, mens besættelsen var et udslag af rendyrket ondskab. Man skal altså huske på de forskelle.

Bodil Jørgensen, skuespiller


- Min mor og far lever desværre ikke længere, men jeg har knyttet mig til krofamilien i Hvidsten, og de betragter mig nærmest som et familiemedlem. Et oldebarn driver kroen i dag, og der er fem børn i næste generation, så mon ikke de fortsætter driften længe endnu, fortalte Bodil Jørgensen, da avisen lagde vejen forbi filmoptagelserne på Ristinge Havn.

Vigtigt at skildre krigen

Så længe der er ondskab i verden, er det vigtigt at skildre krigen og al dens gru, men også dem, der tager kampen op, mener Bodil Jørgensen. Derfor har film som "Opgøret - de forbandede år 2" bestemt sin berettigelse, påpegede hun.

- På et tidspunkt er der nogen, som siger, at nok er nok, og at man må tage kampen op. Sådan var det for eksempel med Hvidstensgruppen. De vidste, at det var med livet som indsats - flere af dem døde, men de gjorde det for, at vi andre kunne leve i fred og frihed bagefter.

For mange har coronaen givet et hårdt år og lidt mere til. Men at sammenligne covid-19 pandemien med krigen og de fem besættelsesår, som hun har hørt nogen gøre, er helt forfejlet, mener hun.

Gengangere fra første film

Filminstruktør Anders Refn har allieret sig med selvsamme hold, der stod bag filmen "De forbandede år". Manuskriptet til "Opgøret - de forbandede år 2" er skrevet sammen med hans faste medforfatter Flemming Quist Møller.

På rollelisten er Mads Reuther, som spiller modstandskæmperen Aksel, Bodil Jørgensen og Jesper Chrisensen som ægteparret Eva og Karl Skov, og der er ligeledes et gensyn med de unge stjerner Gustav Dyekjær Giese, Sara Viktoria Bjerregaard Christensen, Lue Dittmann Støvelbæk og Sylvester Byder.

Filmen produceres af Lene Børglum for Space Rocket Nation i samarbejde med Anders Refn hos Vulkan Film og distribueres herhjemme af Scanbox Entertainment. Den er blevet til med støtte fra Det Danske Filminstitut ved Markedsordningen, TV 2 Danmark, FilmFyn og Nordisk Film & TV Fond.

- Covid-19 er en epidemi, en sygdom, mens besættelsen var et udslag af rendyrket ondskab. Man skal altså huske på de forskelle, sagde Bodil Jørgensen.

Med til optagelserne fredag morgen var også filmens producer, Lene Børglum.

Producer Lene Børglum på Ristinge Havn. Foto: Michael Lorenzen

Hvorfor valget lige præcist var faldet på Ristinge Havn, forklarede hun:

- Vi havde aftalt med Film Fyn, at vi skulle bruge en lille havn, som passer til handlingen, der foregår i 1940erne. Derfor skulle den ikke være fyldt med moderne skibe, det ville være helt forfejlet.

I det hele taget foregår udvælgelsen af steder via såkaldte locations-scouts.

- Det er gerne lokale, som kender mulige steder, vi kan bruge. De kommer typisk med et par forslag, som passer til filmmanuskriptet, og så kommer vi filmfolk ud for at se på forholdene og træffe en beslutning, tilføjede hun.

Annonce

Et langt arbejdsforløb

"Opgøret - de forbandede år 2" får først premiere næste år.

Denne fine gamle ambulance er lånt til filmen i Sorø. Foto: Michael Lorenzen

- Det tager bare enormt lang tid, fra vi begynder optagelserne, til filmen er færdig. Der skal måske filmes scener fra flere forskellige årstider, for eksempel forår/efterår/vinter. Der er lydefterbearbejdning, synkronisering og effekter på billedet. Og meget mere. Det hele skal mixes sammen. En spillefilm kræver virkelig mange arbejdsprocesser, nævnte Lene Børglum.

- Faktisk er vi allerede begyndt at klippe ugen efter de første optagelser, tilføjede hun.

Udover Ristinge Havn blev der i denne omgang filmet i Svendborg.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Øboen

Danmarkspremiere på Pagten: En spændingsfyldt og fascinerende historie, som ikke tidligere er fortalt på film

Annonce
Annonce
Ugeavisen Øboen

Mindeord: Erik rejste til USA men kom hjem til Rudkøbing igen

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Øboen

Dødsfald

Ugeavisen Øboen

Vild have i Rudkøbing

Ugeavisen Øboen

Spis sammen med Ældresagen

Ugeavisen Øboen

Humoristerne indtager Bagenkop Kunsthal

Ugeavisen Øboen

Noget for både børn og voksne i Bio Langeland

Ugeavisen Øboen

Dødsfald

Ugeavisen Øboen

Øboen mener: Smagen af Langeland på kasser

Ugeavisen Øboen

Langelandsfortet bliver mere og mere populært: Slår en lang række store museer i besøgstal

Ugeavisen Øboen

Brænd krudt af: Fem motionslege for hele familien

Ugeavisen Øboen

Strynø Købmandsforening vil bygge ny, bæredygtig købmandsbutik: Nu skal pengene findes

Ugeavisen Øboen

Gudstjenester på Langeland og Strynø: Se listen for den 25. juli

Ugeavisen Øboen

Sådan skal du forholde dig til et flåtbid

Ugeavisen Øboen

Dansk premierefilm i Bio Langeland

Ugeavisen Øboen

Regnbuelejren i Humble siger tak

Ugeavisen Øboen

Mindeord: Liva var en rigtig Bagenkopper

Ugeavisen Øboen

Læserbrev: Rema bør etableres, hvor biblioteket i Rudkøbing ligger

Ugeavisen Øboen

Klumme: Vild med vilje - eller efter behov

Ugeavisen Øboen

Bananbåd, Waterbalz, SUP med mere: Langelands Ungdomsskole afholder gratis vandsportsarrangement

Ugeavisen Øboen

Dødsfald

Ugeavisen Øboen

Kræmmerne i Kædeby har altid sommergæster: Mange danskere i år - og de køber noget

Ugeavisen Øboen

Gule cyklister på Langeland: 'Kølle' har hevet færingerne med hjem

Annonce