Annonce
Ugeavisen Øboen

Se videoen: Fra fortabt gæsling til tam gås - nu er Winston en del af familien

Poul Christian Elholm og Anne-Kristine Skov fra Fodslette har i to måneder passet en vild grågås. Den er nu tam og Winston Churchill, som gåsen hedder, er ligeså populær på de sociale medier, som han er derhjemme.

Fodslette: Han lå der i kanten af dammen, ilde tilredt og mat, mens krager og råger hakkede i ham.

- Han var ved at drukne, fortæller Anne-Kristine Skov om sin datters oplevelse i en park 19. april, hvor hun fandt en gæsling, der var ved at blive taget af dage.

Datteren ringede til Dyrenes Beskyttelse.

Annonce
Grågåsen Winston Churchill blev fundet i en dam som helt lille. Her var andre rovfugle ved at tage livet af ham, da Anne-Kristine Skov og Poul Christian Elholms datter fandt ham og tog ham med hjem. I dag bor han i Fodslette på Langeland og er tam. Foto: Linea Andersen

- Men der sagde de, at hun skulle lade naturen gå sin gang, men da han (gæslingen, red.) sad der helt mutters alene og blev angrebet, kunne hun simpelthen ikke lade det ske. Gæs forlader ikke deres unger. Og gør de, tager de sig af hinandens, men det var altså ikke tilfældet med ham her. Han var blevet efterladt, fortæller Anne-Kristine Skov.

Datteren besluttede at tage den lille nyudklækkede gæsling med hjem til sin lejlighed i Horsens.

Har det næsten for godt

Sådan starter fortællingen om gæslingen, der i dag hedder Winston Churchill, og som i dag ikke længere er i Horsens, men bor i Fodslette på Langeland hos Poul Christian Elholm og Anne-Kristine Skov. En fortælling, der nærmer sig et eventyr.

Gåsens navn vender vi tilbage til, men i dag - ved avisens besøg - svømmer han lystigt rundt i sit eget badebassin på gårdspladsen og ser vældig fornøjet ud.

Omend er Winston Churchill dog blevet noget større end dengang parrets datter fandt ham i dammen. Dengang kunne han bade i håndvasken. Nu, to måneder senere, vejer han tre kilo og ligner en almindelig teenage-gås.

Men datteren kunne ikke have en gås i sin bylejlighed, så Poul og Anne-Kristine, der begge er glade for dyr, besluttede sig for, at de sagtens kunne have en grågås gående i haven.

- Han var svækket i starten. Han måtte pakkes ind i tæpper, for han var kold, og vi måtte anskaffe ham en varmelampe, fortæller Anne-Kristine.

Grågåsen Winston Churchill i Fodslette får lov til næsten alt hos Anne-Kristine Skov og Poul Christian Elholm. Her er han i køkkenet efter godter. Foto: Linea Andersen

Men Winston Churchill kom sig hurtigt, og med god råd og vejledning fra Vildtpleje Stationen kom Anne-Kristine og Poul også godt på vej.

- Vi anede jo intet om gæs, så vi har måtte finde ud af, hvad de skal have at spise, hvordan de trives og så videre, siger Anne-Kristine.

Og Winston har det godt i Fodslette. Næsten for godt, indrømmer Poul og Anne-Kristine.

- Han får lov til alt, siger Anne-Kristine.

- Han går med os ind i gangen, køkkenet og stuen, tilføjer Poul.

- Og han sidder også tit her i havemøblerne med mig. Eller også ligger han på den madras der, siger Anne-Kristine og peger på en lille madras på terrassen, som nu er blevet Winstons.

Kosten er heller ikke helt som i det fri: Cornflakes, meget frisk græs og special fuglefoder er blandt andet på gourmet-menuen.

- Og han elsker kammerjunkere, fortæller Anne-Kristine med et smil.

Poul Christian Elholm fortæller, at grågåsen er blevet en del af familien. Han er med i alt og er meget nysgerrig, og det er sjovere at have en gås end forventet - men også mere krævende en forudset. Foto: Linea Andersen
Annonce

Ville ikke være ham foruden

At have en gås har dog krævet lidt mere, end hvad parret havde forventet.

- Der skal virkelig meget mad til, og han kræver meget tid og opmærksomhed, siger Anne-Kristine og fortsætter.

- Og så er han fræk. Den Crocs-sko du ser der, det er hans legetøj. Han begyndte jo at gå ind i bryggerset for at tage vores sko, så de lå rundt hulter til bulter. Man kan godt mærke, at han er sådan lidt teenage-agtig. Der skal ske noget, siger hun.

- Vi havde nok ikke helt forudset, hvad vi gik ind til, tilføjer Poul.

Det er dog kærligt ment, for i dag ville de ikke være Winston foruden.

- Han er jo blevet en del af familien, siger Poul.

- Ja, nu vil vi jo ikke være ham foruden, tilføjer Anne-Kristine.

Grågåsen Winston Churchill er to måneder og var kun ganske få dage gammel, da han blev fundet ilde tilredt. Siden har han taget 70 gram på om dagen. Foto: Linea Andersen
Annonce

Må flyve, hvis han vil

Poul tager sit vandglas og sætter det ned til Winston, der er kommet op på terrassen, hvor selskabet befinder sig. Han drikker af det og skræpper lidt rundt. Det er Poul, der er kommet på navnet Winston Churchill.

- Jeg har haft en kat, der hed Montgomery (feltmarskal - især kendt under 2. verdenskrig, red.), så derfor var det passende med Winston Churchill, da de begge er fra samme tid. Jeg håber dog ikke, det viser sig, at han er en dame, så kommer vi i problemer, griner Poul og fortæller, at de jo ikke er helt sikre på, hvad køn han er.

Winston Churchill har sit eget badebassin hos Anne-Kristine Skov og Poul Christian Elholm i Fodslette. Foto: Linea Andersen

Poul og Anne-Kristine har valgt ikke at stække Winston Churchill.

- Det, synes vi, er uetisk. For han skal have lov til at flyve, hvis han vil det, siger Anne-Kristine og fortsætter.

Grågåsen Winston følger med Anne-Kristine Skov alle steder. Imens skræpper han, så hun er aldrig i tvivl om, hvor han er. Foto: Linea Andersen

- Han er begyndt at flyve rundt her på ejendommen. Han kan ikke helt finde ud af at lande indenfor hegnet igen, så ofte må vi ud og hente ham, siger Poul.

- Ja, og det er ikke uden nerver, når han flyver, for tænk hvis ræven kom forbi. Han vil jo ikke vide, at den er farlig, tilføjer Anne-Kristine.


Det er sådan med tamme gæs, at nogle gange bliver de, andre gange flyver de. Det vil bestemt gøre ondt, hvis han fløj fra os, men skulle han gøre det, så håber jeg, at det er for at flyve med andre gæs og ikke alene,

Anne-Kristine Skov


Den første vildtplejestationen, som parret har rådført sig hos, har anbefalet dem ikke at sætte Winston ud. En anden vildtplejestation har fortalt parret, at der kan være en chance for, at han vil kunne leve vildt, men det vil kræve, at han selv lærer at finde græs og ikke får det i en skål, og selv kan finde vand. Og det kan han ikke på nuværende tidspunkt.

- Det er sådan med tamme gæs, at nogle gange bliver de, andre gange flyver de. Det vil bestemt gøre ondt, hvis han fløj fra os, men skulle han gøre det, så håber jeg, at det er for at flyve med andre gæs, og ikke alene, for så vil han ikke kunne klare sig, påpeger hun.

Men parret tager ikke sorgerne på forskud. De håber bare, at deres Winston Churchill aldrig får lyst til at "flyve fra reden".

- Nu har vi fået ham, og vi holder af ham. Det kan godt være, vi siger, at vi ikke vidste, hvad vi gik ind til, men han er simpelthen så dejlig, siger Anne-Kristine.

- Og fræk, tilføjer Poul, da Winston Churchill napper ham i armen.

- Det der, gør han kun ved Poul. Ikke mig. Det er som om, at han ved, at når Poul er her, så skal der leges, siger Anne-Kristine.

Poul Christian Elholm sammen med vildgåsen Winston Churchill, som har boet hos familien i nu to måneder og som nu er tam. Her leger han med Poul, der har efterhånden har fået en del nap i armen. Foto: Linea Andersen

Ikke nok er gåsen Winston populær hjemme på ejendommen i Fodslette. Han hitter også på facebooksiden "Fugle i haven", hvor han i skrivende stund agerer model for sidens cover-billede og får op til 1000 likes, når Poul og Anne-Kristine deler billeder og videoer af hverdagen med grågåsen. Ligesom at han nu også har fået sin egen facebookside "Grågåsen Winston", der for nuværende har 90 medlemmer.

Og her ender historien om grågåsen Winston, som næsten leder ens tanker mod et andet velkendt eventyr.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Øboen

Gudstjenester på Langeland og Strynø: Se listen for den 25. juli

Annonce
Annonce
Ugeavisen Øboen

Dansk premierefilm i Bio Langeland

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Øboen

Gule cyklister på Langeland: 'Kølle' har hevet færingerne med hjem

Ugeavisen Øboen

Mindeord: Liva var en rigtig Bagenkopper

Ugeavisen Øboen

Dødsfald

Ugeavisen Øboen

Debat: En sommerhilsen til Langeland - en livslang kærlighed

Ugeavisen Øboen

Klumme: Vild med vilje - eller efter behov

Ugeavisen Øboen

En af Langelands største sønner og glemt – Carl fra Jesbjerg og det Amerikanske eventyr

Ugeavisen Øboen

Kræmmerne i Kædeby har altid sommergæster: Mange danskere i år - og de køber noget

Ugeavisen Øboen

Ung kvinde fra Rudkøbing hædret: Vinder pris fra fagforening for at sætte positivt præg på undervisning

Ugeavisen Øboen

Udvalg belønner foreningers engagement: Får samme tilskud efter hårdt år

Ugeavisen Øboen

Langelandske billeder til lands og vands: 12 fotojournalist-studerende udsender bog med 10 historier

Ugeavisen Øboen

Natteravne gør klar til fuld genåbning: Vil gerne være flere på Langeland

Ugeavisen Øboen

Klumme: For meget fodbold - eller en helt usædvanlig situation

Ugeavisen Øboen

Gule cyklister på Langeland: 'Kølle' har hevet færingerne med hjem

Ugeavisen Øboen

Med kniv og gaffel: Lokal spiseguide for Lohals

Ugeavisen Øboen

Flotte skibe på Torvet i Rudkøbing: Børn i gang med sav, hammer og pensel

Ugeavisen Øboen

85 år

Ugeavisen Øboen

Tag en tur til Humble: Workshop om grafisk tryk for børn

Ugeavisen Øboen

Langelands herligheder: Hun sælger seværdigheder på en ny måde til turisterne

Ugeavisen Øboen

Dødsfald

Ugeavisen Øboen

85 år

Ugeavisen Øboen

Fra 1970 til i dag: To langelandske fotografer udstiller billeder i Bagenkop

Annonce