Annonce
Ugeavisen Øboen

Sejlivet myte om den hvide jul: De fleste var nøjagtigt lige så grå som i disse år

Michael Lorenzen

Så fik vi et strejf af vinter, men også kun et strejf. Mens min gamle mor i Hjørring og de andre nordjyder druknede i sne og snefygning i sidste uge, blev det til en sølle omgang her på Langeland og nærliggende områder. Og for at føje spot til skade forsvandt det hele hurtigt igen efter, at vi havde haft besværet med at få den sne, der trods alt var faldet, skovlet væk.

Samtidig er vi fremme ved et af de tilbagevendende temaer på denne årstid - får vi en hvid jul, eller bliver den lige så grå og kedelig som de fleste andre år?

Jeg ved godt, at der kører sejlivede myter om, at alting var bedre i gamle dage. Det gjaldt ifølge myterne også julen med flotte, snedækkede byer og landskaber, grantræer med "glasur" på, lidt frostvejr oveni og mulighed for at veksle mellem en tur på ski og en på skøjter.

Annonce

Det er jo netop myter, og jeg har aldrig fortalt mine unger dem. For faktisk tror jeg, at "knejtene" på nu 29 og 27 år har oplevet flere omgange hvid jul under deres opvækst, end jeg selv har som model 1961.

Jo, der var vist en enkelt i slutningen af 1960erne, og hen mod slutningen af 1970erne var der rigtigt gang i den med flere, endda flere år i træk og også med streng frost, så de indre danske farvande frøs til. Det var dengang, Danmark stadig var en nation med egne isbrydere.

Men ellers er det småt med drys fra oven op mod højtiden, og ofte er det den længst afdøde amerikanske sanger Bing Crosbys drømme om en hvid jul det nærmeste det bliver til på den front. Men vi har da lov at håbe.

Men ak, et pludseligt lavtryk den 24. december med tø ødelagde alt, og da det var i tiden før internettets uendelige muligheder for opdateringer, var løbet kørt.

Apropos Bing Crosby så havde jeg en kollega under min praktiktid i Slagelse, som hver dag  stemte i, når denne schlager, "White Cristmas", røg ud gennem radioen. Det var ikke altid lige kønt, men det var et dybtfølt og oprigtigt ønske om at bidrage til en god julestemning på redaktionen, der måske ikke altid blev påskønnet, som det egentlig burde.

Jo, andre kolleger skillingede af og til sammen om et par pilsnere til "troubaduren" - det var dog nok mest med en bagtanke om at få ham til at tie stille.

Nogle vil jo så spørge, hvorfor man egentlig har disse ønsker med tanke på det besvær, der er snevejrets følgesvend. Men det er der en løsning på.

Det allerbedst opnåelige - igen efter min mening - ville være lidt snevejr midt på måneden og i god tid før juletrafikken, så man kunne nå at rydde veje og skinner, før halvdelen af landets befolkning farer på kryds og tværs, men at dyngerne så ville blive liggende, og marker og skove lyse hvide op i mørket, og vejrudsigterne melde om let frost og solskin i dagtimerne.

I skrivende stund, mandag den 6. december sidst på formiddagen, er det svært at forudsige, hvad julen ender med, og man skal virkelig vare sig for skråsikre meldinger. Et år fik Fyns Amts Avis med store typer på forsiden den 22. eller 23. december bebudet, at nu var den god nok - den hvide jul var sikker.

Men ak, et pludseligt lavtryk den 24. december med tø ødelagde alt, og da det var i tiden før internettets uendelige muligheder for opdateringer, var løbet kørt - og avisen stod lidt forpjusket tilbage i dagene efter, lige som børn og barnlige sjæle måtte se juleaftensdag forvandlet til et mareridt af søle og sjap i stedet for den dejlige, knasende sne, alle forudsigelser havde lagt op til.

Eneste trøst var vel dengang som alle andre gange, at der altid kommer en chance mere, og på et eller andet tidspunkt skal det nok lykkes. Så vil vi samtidig til den tid kunne bringe mere gods til myten om den hvide jul.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Øboen

Ung mand dømt for vold og brandstiftelse efter smøgtrang: Satte ild i gardin på sit eget værelse to gange

Annonce
Annonce
Ugeavisen Øboen

Risbjerg El & Køleteknik snupper Tåsinge-virksomhed: - Nu skulle det være

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Øboen

Se videoen: Sådan skal du sortere mere af dit affald på Langeland

Ugeavisen Øboen

Øboen mener: Ubehagelige indhug i velfærden på vej

Ugeavisen Øboen

Flere tager turen mellem Langeland og Lolland: Færgerute tæt på at slå sejlivet passagerrekord

Ugeavisen Øboen

Eks-minister skal give råd til Koldkrigsmuseum Langelandsfort: - Sagt lige ud, er det noget af et scoop

Ugeavisen Øboen

Debat: Regeringen svigter Langeland, når Holmegaard fortsat skal bruges til migranter og flygtninge

Ugeavisen Øboen

Dødsfald

Ugeavisen Øboen

Debat: Det kan ikke være rigtigt, at landbruget får hele skylden for forurening af grundvandet

Ugeavisen Øboen

Uger med den uendelige mandag: Kalenderen taler sandt, man kan lyve i overført betydning

Ugeavisen Øboen

Vaccinationscenter indsnævrer åbningstider: - Det giver ikke mening at have personale stående til ikke at lave noget

Ugeavisen Øboen

Det blev til 300 cykler og 97.200 kroner: Bettina fra Skrøbelev gav en hånd mod kræften, men stopper nu

Ugeavisen Øboen

De prædiker i højtiden: Find din julegudstjeneste på Langeland og Strynø

Ugeavisen Øboen

70 år

Ugeavisen Øboen

Den hårde tid efter henrettelser: Film om barske begivenheder i Bio Langeland

Ugeavisen Øboen

Lone klæder langelændere på: Hun har haft styr på livvidder og tøjsmag igennem 35 år

Ugeavisen Øboen

Debat: En sølle juleglæde

Ugeavisen Øboen

Indskrivning på det kommende skoleår: Leder af langelandsk  friskole anbefaler at gøre det i rigtig god tid

Ugeavisen Øboen

Debat: Lokalpolitikerne skal sætte det sidste punktum

Ugeavisen Øboen

Sjældent syn på Langelands sydspids: Ung stork risikerer iskold død

Ugeavisen Øboen

Brandenborg svarer i debat: Regeringen har foreslået en model for lån i hele landet

Ugeavisen Øboen

Debat: Træerne vokser ikke op i himlen

Ugeavisen Øboen

Efter svær start på voksenlivet og forkerte kammerater: Nu er Nicolai fra Langeland næsten færdig med chaufføruddannelse

Annonce