Annonce
Ugeavisen Øboen

Sjældent syn på Langelands sydspids: Ung stork risikerer iskold død

Den unge stork får svært ved at skaffe føde og risikerer derfor at dø, hvis det igen bliver frostgrader. Foto: Henrik Knudsen
Christian Bondo Uhrenholdt fik sig et usædvanligt syn på det sydlige Langeland, da en stork vandrede rundt på en mark i Gulstav. Storken har vanskelige leveforhold i den danske vinter, og den burde derfor have vendt næbbet sydpå for flere måneder siden.

Gulstav/Fakkebjerg: Selvom storken er en rimelig velkendt fugl i Danmark, så er den som regel fløjet sydpå til et varmere klima på dette tidspunkt af året.

Det var dog ikke tilfældet for en stork, der befandt sig i Gulstav på Sydlangeland tirsdag morgen.

12-årige Christian Bondo Uhrenholdt fra Henninge var den pågældende morgen ude at køre med sin farfar, Ejgil Uhrenholdt, da de pludselig lægger mærke til en anden bilist, der holdt stille og kiggede på marken, hvor der normalt går vilde heste og køer.

Annonce

- Men der var hverken køer eller heste, så vi kørte langsomt forbi, indtil min farfar pludselig udbryder: Der var sgu en stork!, fortæller Christian Bondo Uhrenholdt, der til at starte med ikke kunne tro sine egne øjne.

Hvis det fortsætter med at være plusgrader, så kan storken sagtens overleve. Men hvis der begynder at komme frostgrader igen, så får den svært ved at finde føde

Henrik Knudsen, freelanceornitolog, Naturama

Og ifølge fugleeksperten Henrik Knudsen, der til dagligt arbejder som freelanceornitolog hos Naturama i Svendborg, er det da også et meget usædvanligt syn, der er mødt de to langelændere.

- Den burde slet ikke være her nu, siger han og forklarer, at årsagen kan skyldes flere faktorer.

- Hvis den ikke er i god kondition og ikke har haft mulighed for at fylde sine depoter op, så har den heller ikke kræfter til at trække videre. Den kan også være blevet tabt af en gruppe. Det ser ud til at være en lille stork, og de unge storke er meget afhængige af de erfarne, forklarer Henrik Knudsen.

Barske levevilkår

Christian Bondo Uhrenholdt har ikke set storken siden, men han tror stadig, den befinder sig ude på de våde marker.

- Her har den forhåbentlig mulighed for at leve af regnorme og insekter, siger han.

Fugleeksperten Henrik Knudsen spår ikke storkens overlevelseschancer som særligt store. Meget afhænger dog af temperaturen.

- Hvis det fortsætter med at være plusgrader, så kan storken sagtens overleve. Men hvis der begynder at komme frostgrader igen, så får den svært ved at finde føde, fortæller han.

12-årige Christian Bondo Uhrenholdt blev noget overrasket, da han så en stork ved Gulstav i slutningen af december. Privatfoto

Henrik Knudsen var selv heldig at se den unge stork, da han i et andet ærinde på Langeland, lige svingede bilen forbi Fakkebjerg.

- Min kammerat havde set den i Fakkebjerg dagen forinden, hvor han ringede og informerede mig. Så jeg tænkte, jeg hellere lige måtte køre forbi, for at se om den stadig var der, siger han.

Storken kom flyvende og satte sig lige ved siden af Henrik Knudsens bil, og han blev enormt overrasket over, hvor tam den var.

- Jeg kunne næsten stikke hånden helt hen til den, siger han.

Annonce
Ugeavisen Øboen

Appel fra læser: Bevar det lille museum for H.C. Ørsted

Annonce
Ugeavisen Øboen

På jagt efter europæiske lækkerier: Nyt marked i Rudkøbing til sommer

Annonce
Ugeavisen Øboen

Tilbud til nybagte mødre: Lær alt om din nye rolle

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Øboen

Ny præst på Langeland: Hun vil holde gudstjenesterne i et sprog, der er let at forstå, og så er hun naturmenneske om en hals

Ugeavisen Øboen

Debat: Er det ikke ved at være på tide, at Langeland Kommune kaster håndklædet i ringen?

Ugeavisen Øboen

Drama og dyster skilsmisse: Så kommer der endelig gang i lærredet igen hos Bio Langeland

Ugeavisen Øboen

Ny præst på Langeland: Hun vil holde gudstjenesterne i et sprog, der er let at forstå, og så er hun naturmenneske om en hals

Ugeavisen Øboen

Debat: Ægte flygtningeHolmegård? Ja tak!

Ugeavisen Øboen

Debat: Kommunen fattes penge, og S vil bruge penge på et nyt bibliotek

Ugeavisen Øboen

Debat: Vi har ingen hemmeligheder, men derimod en respekt overfor de mennesker, der ejer ejendomme i Rudkøbing by

Ugeavisen Øboen

GudstjenesterLangeland: Her er din prædikant 23. januar

Annonce