- Hvad fuldender et smukt dækket påskebord med alverdens lækre sild, friske rejer og nykogte æg?
- En snaps selvfølgelig, skriver selskabet Aalborg Akvavit i en pressemeddelelse.
Man kan drikke sin snaps, som man vil, men hvis man vil nyde alle de gode egenskaber i snapsen, er der nogle retningslinjer for, hvordan man opnår en samlet smagsoplevelse fra både maden og snapsen, tilføjer brændevinsproducenten, der fraråder at drikke snapsen som shots.
Det oplyser 24 procent ifølge en You Gov undersøgelse, at de gør. Men det er langt bedre at nippe til den, mener Aalborg Akvavit.
- Det overrasker mig ikke, at så mange drikker deres snaps som et shot, men det er ærgerligt. Man går glip af snapsens forunderlige smagsnoter under påskefrokosten. Skyller du snapsen ned i én mundfuld, virker mængden af alkohol som et opløsningsmiddel og efterlader munden med en brændende – og for mange – ubehagelig fornemmelse, forklarer Lars Kragelund, smagsekspert hos Aalborg Akvavit og fortsætter:
- Prøv at nippe til snapsen næste gang, så vil du opdage, hvordan snapsens aromaer frigøres langt bedre i din mund. Årsagen er bl.a., at vandet i din mund fortynder akvavitten en lille smule og presser aromaerne ud af akvavitten sammen med varmen i din mund.
Mad fremmer smagsoplevelsen
Smagsekspertens andet tip, som hænger uløseligt sammen med hans første anbefaling, er at drikke snaps sammen med mad. Når man nyder snaps til påskens klassikere som sild, rejer og svinekødsretter, giver det en helstøbt smagsoplevelse.
- Vi kan se i vores rundspørge om danskernes snapsevaner, at de fleste drikker snaps sammen med mad. Det er positivt. Først tager du en bid af maden, tygger på den, synker den, og nipper til din snaps. Så sikrer du den største aromafrigørelse fra snapsen, fordi du fremmer produktionen af mundvand, når du spiser. Dertil kommer, at du får fornøjelsen af aromaerne fra både maden og snapsen samtidig. Du opnår en større samlet smagsoplevelse, da aromaer fra mad og akvavit folder sig ud i hinandens selskab. Den sætter gang i fordøjelsen og løfter stemningen ved påskebordet. Det er den perfekte måde at nyde din snaps på, lyder det fra Lars Kragelund.
Drop den iskolde snaps
Spørger man syddanskerne ved hvilken temperatur, de drikker deres snaps, svarer over halvdelen, at de drikker den iskold. Det er ikke smagsekspertens anbefaling.
”Vi ved godt, at de fleste drikker deres snaps iskold, men det er ikke den optimale måde. Klare akvavitter skal nydes kolde – men ikke iskolde – og gyldne akvavitter nydes tempereret. De klare akvavitter har et relativt højt aromaindhold, der godt kan tåle at blive kølet ned, uden at de mister aromaen nævneværdigt. De gyldne akvavitter har en lavere aromaindhold, og derudover er gyldne akvavitter ofte fadlagrede. Derfor indeholder de ’tungere’ og knapt så flygtige aromastoffer, nævner eksperten.
Disse aromaer skal hjælpes ud af produktet, hvilket bl.a. opnås ved en højere serveringstemperatur.
- Jeg drikker selv klar snaps ved køleskabstemperatur, mens stuetemperatur passer fint til de gyldne akvavitter, fortæller Lars Kragelund.