Annonce
Ugeavisen Øboen

Snapsekspertens tip til påskefrokost på Langeland: Nyd din brændevin og lad være med at bælle!

- Drik den stille og lad være med at bruge snaps som shots, lyder rådet fra eksperten. Arkivfoto: Jørgen Outzen

- Hvad fuldender et smukt dækket påskebord med alverdens lækre sild, friske rejer og nykogte æg?

- En snaps selvfølgelig, skriver selskabet Aalborg Akvavit i en pressemeddelelse.

Man kan drikke sin snaps, som man vil, men hvis man vil nyde alle de gode egenskaber i snapsen, er der nogle retningslinjer for, hvordan man opnår en samlet smagsoplevelse fra både maden og snapsen, tilføjer brændevinsproducenten, der fraråder at drikke snapsen som shots.

Annonce

Det oplyser 24 procent ifølge en You Gov undersøgelse, at de gør. Men det er langt bedre at nippe til den, mener Aalborg Akvavit.

- Det overrasker mig ikke, at så mange drikker deres snaps som et shot, men det er ærgerligt. Man går glip af snapsens forunderlige smagsnoter under påskefrokosten. Skyller du snapsen ned i én mundfuld, virker mængden af alkohol som et opløsningsmiddel og efterlader munden med en brændende – og for mange – ubehagelig fornemmelse, forklarer Lars Kragelund, smagsekspert hos Aalborg Akvavit og fortsætter:

-  Prøv at nippe til snapsen næste gang, så vil du opdage, hvordan snapsens aromaer frigøres langt bedre i din mund. Årsagen er bl.a., at vandet i din mund fortynder akvavitten en lille smule og presser aromaerne ud af akvavitten sammen med varmen i din mund.

Mad fremmer smagsoplevelsen

Smagsekspertens andet tip, som hænger uløseligt sammen med hans første anbefaling, er at drikke snaps sammen med mad. Når man nyder snaps til påskens klassikere som sild, rejer og svinekødsretter, giver det en helstøbt smagsoplevelse.

- Vi kan se i vores rundspørge om danskernes snapsevaner, at de fleste drikker snaps sammen med mad. Det er positivt. Først tager du en bid af maden, tygger på den, synker den, og nipper til din snaps. Så sikrer du den største aromafrigørelse fra snapsen, fordi du fremmer produktionen af mundvand, når du spiser. Dertil kommer, at du får fornøjelsen af aromaerne fra både maden og snapsen samtidig. Du opnår en større samlet smagsoplevelse, da aromaer fra mad og akvavit folder sig ud i hinandens selskab. Den sætter gang i fordøjelsen og løfter stemningen ved påskebordet. Det er den perfekte måde at nyde din snaps på, lyder det fra Lars Kragelund.

Annonce

Drop den iskolde snaps

Spørger man syddanskerne ved hvilken temperatur, de drikker deres snaps, svarer over halvdelen, at de drikker den iskold. Det er ikke smagsekspertens anbefaling.

”Vi ved godt, at de fleste drikker deres snaps iskold, men det er ikke den optimale måde. Klare akvavitter skal nydes kolde – men ikke iskolde – og gyldne akvavitter nydes tempereret. De klare akvavitter har et relativt højt aromaindhold, der godt kan tåle at blive kølet ned, uden at de mister aromaen nævneværdigt. De gyldne akvavitter har en lavere aromaindhold, og derudover er gyldne akvavitter ofte fadlagrede. Derfor indeholder de ’tungere’ og knapt så flygtige aromastoffer, nævner eksperten.

Disse aromaer skal hjælpes ud af produktet, hvilket bl.a. opnås ved en højere serveringstemperatur.

-  Jeg drikker selv klar snaps ved køleskabstemperatur, mens stuetemperatur passer fint til de gyldne akvavitter, fortæller Lars Kragelund.

Annonce
Ugeavisen Øboen

Langelands stednavne

Annonce
Ugeavisen Øboen

Sølvbryllup

Annonce
Ugeavisen Øboen

Dødsfald

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Øboen

Et svært dilemma: Skal man altid vælge det lokale tilbud, blot fordi det er lokalt, eller har man ret til at tage noget andet?

Ugeavisen Øboen

Forårskoncert i Skrøbelev Kirke med Gospelkoret Salos

Ugeavisen Øboen

Ledigheden falder igen: 121 færre arbejdsløse på Langeland end for et år siden

Ugeavisen Øboen

Hæsblæsende action med Doktor Strange in the Multiverse of Madness: Danmarkspremiere i Bio Langeland

Ugeavisen Øboen

Debat: Langelandske borgere gidsler i politisk spil på Christiansborg

Ugeavisen Øboen

Sådan kan du hjælpe demente og deres pårørende: Særligt fokus på butikslivet denne gang

Ugeavisen Øboen

Masser af nye unge ansigter i brugsen: Fremtidens uddelere og salgschefer tager en tørn, mens de fleste faste holder ferie

Annonce