Annonce
Ugeavisen Øboen

Som regel er der hurtigt bid: Bo kommer hurtigt med, når han tager den på tommelen

Bo Trolle kan som regel komme fra Ristinge retur til Rudkøbing på maksimalt en time. Folk på Langeland er flinke til at tage blaffere med, fortæller han. Foto: Michael Lorenzen
73-årig bruger maksimalt en time til eller fra Rudkøbing til sommerhuset i Ristinge - han er med i ny ordning

LANGELAND: Bo Trolle er en rutineret blaffer, og han ser frem til, at Langeland får ry som en glimrende blaffer-ø. Han har også selv anskaffet sig det velkro-armbånd, som man kan signalere med, at man støtter den nye ordning, "Langeland Blaffer".

- Lige siden mine unge dage har jeg blaffet. I mange år tog jeg og gerne en kammerat tre uger på stop. Jeg har været i Frankrig, Italien, Østrig, Schweiz og naturligvis Tyskland, og det er også blevet til en tur ned sydligst i det daværende Jugoslavien, fortæller Bo Trolle.

Det var den del, som i dag udgør landet Nordmakedonien. Bo Trolle blaffede til Bari i Syditalien og tog færgen over til Dubrovnik i nuværende Kroatien. Så var det ud med tommelen igen og så videre sydover.

Annonce

Den længste tur, som han nogensinde har været på, var i Frankrig. Han blev taget op lige syd for Paris og var med indtil Den Franske Riviera.

Mere end 1000 km

- Det var mere end 1000 kilometer og med fuld forplejning undervejs. Det var en fantastisk tur, husker Bo Trolle.

Den 73-årige tager jævnligt turen fra hjemmet i Rudkøbing til sommerhuset i Ristinge.

- Det går som regel ganske hurtigt. Jeg kan enkelte gange være uheldig, men ellers tager turen maksimum en time. Folk er gennemgående meget flinke til at tage blaffere op, påpeger han.

Bo Trolle og hans kone, Jette Purup, har også taget den på tommelen på La Gomera, en af De kanariske Øer.

- Vi boede i hovedbyen og var på vores overnatningssted. Så sagde vi til værten, at vi skulle finde en bus ud til et bestemt sted. Han spurgte os, hvorfor vi ikke blaffede, for det gjorde alle på øen, og det viste sig at let at få et lift. La Gomera var et sted, som mange var taget til i hippie-tiden. Det var årsagen til, at det var så udbredt at blaffe. Det kunne være fint, hvis Langeland kunne blive kendt for det samme, tilføjer Bo Trolle.

Annonce

Alt for meget fart på

En enkelt gang har han følt sig utryg.

- Det var i Italien. Ham, som vi kørte med, havde kikset sin frakørsel, og der var 45 kilometer hen til den næste. Det vil sige, at vi skulle køre 90 kilometer ekstra. Han satte voldsom fart på, over 200 kilometer i timen. Det var ikke nogen rar tur, fortæller han.

Men ellers er det ganske gode oplevelser.

- Naturligvis er der stor forskel på dem, der tager dig op. Nogle vil gerne snakke, og så gør vi det. Andre gange fornemmer man ganske hurtigt, at vi godt må køre med, men bilisten vil bare have ro og fred, hvilket vi naturligvis respekterer, siger Bo Trolle, som selv tager blaffere med, hvis han er i bil.

- Er der aldrig situationer, hvor du kan blive fristet til at tage bussen?

- Nu giver det sig selv på strækningen fra Ristinge ind til Humble, for her er ingen bus. Så hvis jeg ikke disponerer over bilen, er der kun tommelen. Når jeg så er nået til Humble, og bussen måske kommer straks efter, kan det da godt være, at jeg en sjælden gang hopper op.

Annonce

Fin ordning

En af dem, der har bemærket initiativet, er Marlene Bremholm, som både driver Segway Langeland i Bøstrup og er med i bestyrelsen for Turist- og Erhvervsforeningen Langeland (TEL). Hun hilser ordningen velkommen.

- Jeg synes, at der er fint, at man organiserer det, så man både kan tilkendegive, at man er en af dem, der blaffer, og at man kan vise, at man tager blaffere op. Jeg har endnu ikke selv taget stilling til, om jeg vil være med i ordningen, men jeg overvejer det, siger hun.

Marlene Nymann Bremholm tager ikke fremmede personer med.

- Men hvis jeg kører på en strækning, og for eksempel ved et busstoppested ser nogen, som jeg kender, eller som jeg ved, hvor bor, kan jeg godt finde på at stoppe og høre, om de vil køre med, siger hun.

Annonce

Klistermærker revet væk

Der er stor interesse for "Langeland Blaffer". De gratis klistermærker, som man kan sætte på sin bil, blev revet væk, men en ny ladning er kommet.

Man skal i øvrigt huske, at man ikke må sætte klistermærket på sin frontrude. I så fald vil bilen få afvist godkendelse ved syn.

I stedet skal man bruge siderude eller solskærm.

- De 200 klistermærker, som vi fra blaffergruppen udleverede, fik hurtigt ben at gå på, men vi har fået nye. Og så venter vi på meldinger fra de seks brugser, som delte de resterende 100, fortæller Jytte Frederiksen fra blaffergruppen.

Hun har haft en meget travl periode som revisor med selvangivelser og momsregnskaber, men her efter 1. september skulle der være lidt "luft i kalenderen". Og Jytte Frederiksen regner også med at tage en tur forbi benzinstationerne.

Annonce

Mest interesse i nord og syd

- De fleste brugser har en OK-tank ved siden af, så det er nok en god idé at være der også, hvis folk kun skal tanke brændstof, men ikke ind i selve butikken, nævner Jytte Frederiksen.

Armbåndene, som folk kan tage på for at vise, at de gerne vil blaffe, koster 20 kroner og har reflekser. Dem er der solgt over 30 af.

Interessen for at blive taget op er størst på nord- og syddelen af Langeland, mindre midt på øen, hvilket er helt som forventet, nævner Jytte Frederiksen.

Hvis man har sat et klistermærke på sin bil, er man ikke til hver en tid forpligtet til at tage blaffere op. Der kan være dage, hvor man blot gerne vil være sig selv i bilen, eller der kan være personer, man af den ene eller anden grund ikke er tryg ved.

- Det kan også være helt generelt. For eksempel havde jeg en ung mand, der gerne vil tage blaffere op, men ikke unge kvinder. Han var bange for bagefter måske at blive anklaget for noget. Så hellere helt lade være. Men mænd ville han som udgangspunkt ikke have betænkeligheder ved. Og andre kan måske have det på samme måde med andre typer, siger Jytte Frederiksen.

Annonce

Let at signalere

Hun anbefaler at sætte klistermærket på passagerens solskærm.

- Så kan man let signalere den enkelte dag, om man vil tage en blaffer med. Hvis man ikke vil, kan man bare slå skærmen op, så mærket ikke er synligt.

Læs mere side 6.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Øboen

Økologisk vinsmagning og cafémenu på Skovsgaard

Annonce
Annonce
Ugeavisen Øboen

Debat: Det er usandsynligt godt arbejdet af den nuværende kommunalbestyrelse, for den den gamle lokalplan var lavet totalt tåbeligt

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Øboen

Mere affaldssortering på Langeland: Glas, metal og malerbøtter skal sorteres efter nytår

Ugeavisen Øboen

Jan Tvernø dykker ned i historien

Ugeavisen Øboen

Foredrag om "Pigen fra det store hvide skib"

Ugeavisen Øboen

Øboen mener: Flertals ja til at udvide bymidten deler stadig vandene

Ugeavisen Øboen

Debat: Det ligner utilsløret hævntørst

Ugeavisen Øboen

Debat: Jeg tillader jeg mig at korrigere din vildfarelse

Ugeavisen Øboen

Gudstjenester 26. september

Ugeavisen Øboen

Frivillig Fredag: Politisk debat om visioner for langelandsk frivillighedspolitik og prisuddeling

Ugeavisen Øboen

Indsamling satte rekord: 210.000 kroner til kampen mod kræft fra Bagenkop

Ugeavisen Øboen

Formand i Røde Kors er nomineret til frivilligpris: Det er et kæmpe skulderklap

Ugeavisen Øboen

Brætspilscaféen Det Muntre Hjørne har plads til mange flere

Ugeavisen Øboen

Bodil hjælper personer uden sikker daglig kontakt: Nu er hun nomineret til frivilligpris

Ugeavisen Øboen

Debat: Holdbare løsninger i Langeland Kommune er politikernes ansvar - ikke administrationens

Ugeavisen Øboen

Irene er årets bagenkopper: Kåret for mange-årig frivillig indsats og for at dyrke sammenholdet

Ugeavisen Øboen

Debat: Det handler ikke om Rema - og dog alligevel...

Ugeavisen Øboen

Fællessang bliver hyldet: Korleder Knud er nomineret til eftertragtet frivilligpris

Ugeavisen Øboen

Debattør svarer på kritik: Hatten af for de mennesker, som stiller op til kommunalvalget under disse forhold

Ugeavisen Øboen

"Havets rugbrød" skal i højsædet, mener Langelands dykkere: Vi skal spise flere skrubber - Restaurant Resumes ejer bakker op

Ugeavisen Øboen

Debat: Kan vi fortsætte som selvstændig kommune? Naturligvis kan vi det

Ugeavisen Øboen

Debat: Alt for mange svin på Langeland, og nu kommer der flere. Hvor skal vi hen, du?

Ugeavisen Øboen

Debat: Hvor skal vi flytte hen, hvem vil have os, hvem vil købe vores huse?

Annonce