Annonce
Ugeavisen Øboen

Spørg om dit barn eller barnebarn: Brevkasse om søvn og rigtig ernæring

Sundhedsplejerske Anna Louise Sparboom vejer Villemo, der er fire måneder gammel. 6,84 kg lød resultatet. Foto: Michael Lorenzen
12 fødsler på Langeland i januar mod normalt seks-syv stykker på en måned
Annonce

LANGELAND: For ikke så forfærdeligt mange år siden kunne man hurtigt se konsekvenserne af langvarige strømafbrydelser. Ni måneder senere steg fødselstallet i forhold til normalen i det ramte område. Om vi nu ser samme effekt af den første coronanedlukning, skal være usagt, men der kom her i januar markant flere langelændere til verden end ellers.

Som det står smerteligt klart i de flestes erindring var Danmark første gang for alvor lukket ned fra 12. marts sidste år og hen i midten af maj.

Hele 12 fødsler blev det til, hvor niveauet gerne ligger på seks-syv, oplyser sundhedsplejerske Jeanette Juel Koll, Langeland Kommune.

Hun og hendes kolleger står fortsat i uvished om, hvordan det går med det projekt, som sundhedsplejen fik midler til for et par år siden. Det var et to-årig forløb, hvor man sætter samlet fokus på barnets første 1000 dage, altså de første knap tre år.

Annonce

Må afvente svar

Bevillingen udløber til september i år, og en henvendelse til Sundhedsstyrelsen har ikke kastet klarhed over det. Her kan man ikke svare på, om det vil være muligt at forlænge, når coronaen forhåbentligt har sluppet sit kvælende tag i Danmark og alle øvrige lande.

Man stod foran at skulle indlede to forældrekurser med otte gange to timers undervisning med videre.

- Vi kunne faktisk starte i morgen, hvis man måtte, men forsamlingsloftet på fem personer gør, at det ikke giver mening at forsøge. Meget er lagt an på, at deltagerne ser en video, som alle så drøfter bagefter, og det egner sig ikke til at gennemføre på nettet, siger Jeanette Juel Koll.

- Hvis forsamlingsloftet så endda bare var på 10, så var det noget andet, for så kunne vi have otte deltagere. Der skal være to undervisere, nævner sundhedsplejersken.

Hun og kollegerne gennemfører de gængse sundhedssamtaler, som drejer sig om kost, søvn, vægt og højde.

Første besøg og samtaler ligger fire til seks dage efter fødslen, og typisk vil der være seks besøg inden for et år.

Annonce

Fædrene også med

Også fædrene deltager i stort omfang.

- Vi forsøger at lægge besøgene for eksempel kl. 8 om morgenen, så de, der gerne vil på arbejde bagefter, kan gøre det. Men i øvrigt er der sket en holdningsændring inden for de seneste fem år. Det er sjældent at støde på en mester i vore dage, der ikke synes, at det er ok, at en far vil  være hjemme til sundhedssamtalen, nævner Jeanette Juel Koll.

I december forsøgte sundhedsplejen og Øboen at etablere en brevkasse med spørgsmål fra læsere, som kan være både forældre og bedsteforældre - og andre, der har interesse i små børns udvikling og de bekymringer og problemer, der kan være.

Måske var tidspunktet ikke det rette - med julen for døren og fortsatte spekulationer om, hvilke restriktioner regeringen ville indføre.

Derfor forsøger vi igen. Spørgsmål kan rettes til sundhedsplejen på mailadresse jejuko@langelandkommune.dk

For at løbe det hele i gang begynder vi med emne, som sundhedsplejen selv har valgt - nemlig søvn.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Øboen

Dødsfald på Langeland

Ugeavisen Øboen

Dødsfald på Langeland

Ugeavisen Øboen

Skoleleder på Langeland og kolleger gør klar til små elever: Få sammen og ingen undervisning på tværs af klasser

Annonce