Annonce
Ugeavisen Øboen

Støttegruppe for nuværende og tidligere kræftramte: Tovholder er selv ramt af senfølger

Lone Frederiksen (tv) var tidligere på året med til at arrangere Lyserød Lørdag i Rudkøbing. Her ses hun sammen med resten af arbejdsgruppen, Susanne Bondo, Gitte Petersen og Susanne Bohn Søndergaard. Foto: Cille Adele Hansen
Lone Frederiksen fra Kræftens Bekæmpelses lokalafdeling på Langeland, har oprettet en støttegruppe for nuværende og tidligere kræftramte, som oplever senfølger eller gener efter deres sygdom eller behandling. Lone Frederiksen kender selv til et liv med senfølger, og hun ville ønske hun havde haft nogle at snakke med, da de første begyndte.

Rudkøbing: At få en kræftdiagnose er ikke længere nødvendigvis en dødsdom, da behandlingsmulighederne er blevet meget bedre end tidligere. Ifølge Kræftens Bekæmpelse har der de seneste år været en stigning i antallet af folk, der overlever en kræftsygdom. Det betyder dog også, at flere patienter må leve med senfølger efter deres sygdom eller behandling.

Lone Frederiksen er kasserer i Kræftens Bekæmpelses lokalafdeling på Langeland, og hun har valgt at oprette en støttegruppe for nuværende og tidligere kræftpatienter, der lider af senfølger. Tovholderen har selv været kræftramt, og da hun begyndte at få senfølger, følte hun ikke, at hun kunne snakke med sin familie om det.

- Jeg har selv haft kræft for seks år siden, og det er ikke altid, man kan snakke med sine nærmeste om det, fordi de tænker "jamen, du er jo rask". Derfor havde jeg ikke selv nogen at snakke med, da mine senfølger startede, og jeg kunne forestille mig, at der var andre, der havde det på samme måde, siger hun.

Annonce

Vi skal ikke ynke hinanden

Støttegruppen vil blive afholdt i Frivilligcenteret i Rudkøbing. Det skal være et hyggeligt miljø, hvorfor Lone Frederiksen sørger for, at der altid vil være kaffe og kage til hvert møde. I gruppen behøver det nemlig ikke være helt så alvorligt eller trist, som et kræftforløb kan være.

Jeg har selv haft kræft for seks år siden, og det er ikke altid, man kan snakke med sine nærmeste om det, fordi de tænker "jamen, du er jo rask". Derfor havde jeg ikke selv nogen at snakke med, da mine senfølger startede, og jeg kunne forestille mig, at der var andre, der havde det på samme måde

Lone Frederiksen, kasserer hos Kræftens Bekæmpelse Langeland, stifter af støttegruppen

- Jeg håber, at vi kan få udvekslet lidt erfaringer. Det handler ikke om, at vi skal sidde og ynke hinanden, men det er en god ting at få snakket om vores oplevelser, fortæller hun og uddyber, hvilke udfordringer man kan havne i efter en kræftsygdom:

- Livet bliver anderledes efter en kræftsygdom. Man bliver eksempelvis mere træt, hvis man skal passe et job, og der er også mange andre senfølger, samtidig med, at man hele tiden bekymrer sig for at blive syg igen.

Annonce

Forløb

Det kan være meget personlige eller grænseoverskridende erfaringer, der bliver delt i gruppen og derfor vil Lone Frederiksen helst ikke have mere end seks gruppedeltagere. Hun kommer desuden til at køre gruppen som et slags forløb, hvilket der er en helt særlig grund til.

- Det er vigtigt at deltagerne har tillid til hinanden, når de skal dele så personlige ting, og derfor kommer der ikke til at være nye deltager hver gang. Men hvis man gerne vil med en enkelt gang, så kan man altid kontakte mig eller Frivilligcenteret, og så skal vi nok kunne finde ud af det, siger hun.

Udover de erfaringer Lone Frederiksen har gjort sig fra sit eget kræftforløb, har hun også taget et kursus hos Kræftens Bekæmpelse, som er obligatorisk, for at få lov til at starte en gruppe som denne. På den måde er hun sikker på, at hun ikke får trådt nogle over tæerne, og at gruppedeltagerne stoler på hende.

Gruppen har opstart tirsdag 23. november klokken 19.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Øboen

Jule-udstilling med diverse kunst

Annonce
Annonce
Ugeavisen Øboen

Nye folk i fin loge

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Øboen

Efterskole-klumme: Grønnere glæde på Langeland

Ugeavisen Øboen

- Black Friday nærmer sig: Sådan navigerer du i tilbudsjunglen

Ugeavisen Øboen

Debat: René Larsen er en hædersmand

Ugeavisen Øboen

Bagenkoppernes nye icebreaker: Ny van(d)vittig festival på Sydlangeland

Ugeavisen Øboen

Mini-kursus: Bliv en bedre samtalepartner og skab motivation hos andre

Ugeavisen Øboen

Kom på 11 kilometers vandretur

Ugeavisen Øboen

Åbent Hus - Maleri og Keramik

Ugeavisen Øboen

Debat: Bæredygtig bosætning på Strynø og Langeland

Ugeavisen Øboen

Langelandsrevyen får flere tusind kroner til LED-skærm

Ugeavisen Øboen

Kommunen i ny velfærdsaftale: Giv dit bidrag til bedre kvalitet i ældreplejen

Ugeavisen Øboen

Tonni, det kan du ikke være bekendt

Ugeavisen Øboen

Støttegruppe for nuværende og tidligere kræftramte: Tovholder er selv ramt af senfølger

Ugeavisen Øboen

Debat: VUC vil være et boost til nogle af vores unge

Ugeavisen Øboen

En uge i lokalpolitikernes fodspor: - De mente, jeg var gået fra forstanden

Ugeavisen Øboen

Debat: Visioner og retning for fremtidens Langeland

Ugeavisen Øboen

Så kan der søges julehjælp: Røde Kors på Langeland og Lions Club vil uddele pakker

Ugeavisen Øboen

Gudstjenester 14. november

Ugeavisen Øboen

Langelandsk eks-borgmester fik kanonvalg: Bjarne Nielsen fra Bagenkop klar til regionsrådet

Ugeavisen Øboen

Debat: Langeland skal stå sammen

Ugeavisen Øboen

Debat: Liv på kirkegårdene – en del af den grønne omstilling

Ugeavisen Øboen

Genvalg til SF-borgmester på Langeland: Alle partier med i bred aftale - DF røg ud, og de radikale kom ind

Annonce