Annonce
Ugeavisen Øboen

Stor arv sikrer forsamlingshus: Trods corona kan Borgernes Hus i Tullebølle få nyt loft

Formanden for Tullebølle Borgerforening, Otto Arnsted, i Borgernes Hus, hvor det gamle loft er taget ned. Det nye skal spare på opvarmningen. Foto: Michael Lorenzen
Borgernes Hus i Tullebølle står til at modtage cirka 600.000 kroner - hermed kan man få isoleret vigtig del af bygningen bedre på trods af et år uden indtægter
Annonce

TULLEBØLLE: En stor arv betyder, at Borgernes Hus i Tullebølle trods coronakrisen nu kan få gennemført sit omfattende projekt med udskiftning af det oprindelige loft og dermed en langt bedre isolering, så man kan bringe varmeudgifterne ned.

Det er Ella Kirstine Jensen, der før sin død testamenterede sin formue til flere forskellige foreninger i lokalområdet, og det ser ud til, at Tullebølle Borgerforening, der ejer og driver Borgernes Hus, vil modtage omkring 600.000 kroner som sin andel af arven, oplyser formanden for borgerforeningen, Otto Arnsted.

Som forening kan man søge Skatteministeriet om fritagelse for arveafgift. Det har man gjort i dette tilfælde og fået et ja. Ellers skulle man havde afleveret 25 procent.

Frivillige har taget det gamle loft ned, og nu er tømrerne gået i gang. Der skal også elektrikere på senere, så hele udskiftningen løber nok op i et par hundrede tusinde kroner.

Arven falder på et tørt sted. Borgernes Hus i Tullebølle har som alle andre forsamlingshuse fået aflyst alt.

- Og så længe vi ikke ved, hvordan det går med coronaen og forsamlingsforbuddet på over fem personer, vil vi ikke tage imod bestillinger. En fest tæller jo rask væk 50 deltagere, og selv om det er andres fest, har vi har naturligvis en moralsk forpligtelse til at overholde det, som myndighederne kræver, påpeger Otto Arnsted.

Annonce

Fri for at låne

Borgernes Hus har ingen gæld, og så længe han er formand for Tullebølle Borgerforening, vil man heller ikke optage lån.

- Det er vigtigt for mig, og eneste undtagelse er, hvis det er 100 procent nødvendigt. Det kan være, hvis vaskemaskinen ryger, så er vi naturligvis nødt til at gøre det. Men ellers ikke. Vi havde et lån, da vi byggede handicaptoilet, og det sørgede vi for at betale ud hurtigst muligt, fortæller han.

Helst skal der også til enhver tid være omkring 50.000 kroner i kassen.

- Nu har vi fået luft, så vi kan klare os en tid. Men jeg regner bestemt heller ikke med, at vi får nogen udlejninger i år, som det ser ud nu, nævner Otto Arnsted.

Borgernes Hus har hidtil haft varmeudgifter på omkring 40.000 kroner årligt. Det er alt for meget, fastslår formanden for borgerforeningen.

- Den hidtidige isolering har været på 20 mm. Da vi tog pladerne ned, viste det sig, at det trods alt isolerede, fordi der er blevet malet lister flere gange, og de så har sluttet tæt. Men med den nye isolering, som bliver på 140 mm, skulle vi gerne få varmeregningen ned på cirka 30.000 kroner om året og dermed spare 25 procent eller 10.000 kroner. Det gavner også.

Annonce

Mangler 100.000 kroner

Hvert år plejer Tullebølle Borgerforening at holde loppemarked den 2. søndag i juli. Det blev aflyst i 2020, og Otto Arnsted forventer det samme udfald i år.

Det plejer ellers at være et tilløbsstykke og foregår i hallen ved siden af Borgernes Hus med 1000 besøgende, en omsætning på omkring de 85.000 kroner og et overskud på 50.000 kroner.

200 medlemmer

Det nuværende Borgernes Hus blev opført i 1888 som Tullebølle Forsamlingshus og med en masse småaktionærer. Det var muligt at tegne sig for ned til 5 kroner.

Senere overtog Tullebølle Borgerforening huset. Alt foregår stadig via frivillig arbejdskraft undtagen det, som det er nødvendigt at have professionelle håndværkere på.

Der er cirka 200 medlemmer af borgerforeningen.

I årenes løb er der løbende blevet moderniseret, blandt andet med central varme, nyt moderne køkke og handicaptoiletter.

Andre 50.000 kroner kommer i årlige lejeindtægter, så det er altså indtil videre 100.000 kroner, som Borgernes Hus er gået glip af i forbindelse med coronaen.

Borgernes Hus og andre forsamlingshuse i Danmark uden ansatte har ingen steder at gå hen for at søge kompensation.

- Vi har undersøgt mulighederne, men kan ikke komme i betragtning, fordi vi kun har de faste udgifter til energiforbrug, fortæller Otto Arnsted.

Alligevel står man i en langt bedre situation end mange tilsvarende steder.

- Jeg har talt med formanden for forsamlingshusene herhjemme, og mange har det langt værre end os. Vi er blevet virkelig godt hjulpet af denne arv. Så vidt jeg er orienteret, havde Ella Kirstine Jensens far tilknytning til forsamlingshuset, tilføjer han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Øboen

Dødsfald på Langeland

Ugeavisen Øboen

Skoleleder på Langeland og kolleger gør klar til små elever: Få sammen og ingen undervisning på tværs af klasser

Annonce