Annonce
Ugeavisen Øboen

Strynø-gruppe er pionerer: Var de første til at genoplive en fynbo efter hjertestop udenfor sygehusene

Martin Grum-Nymann, fuldmægtig inden for sundhedsplanlægning i Region Syddanmark, har fulgt Strynøs akutgruppe lige fra begyndelsen. Privatfoto
Martin Grum-Nymann, der er fuldmægtig i Region Syddanmark, mener, at Strynø Akutgruppe har været pionerer. De var for eksempel de første til at genoplive en fynbo efter hjertestop udenfor sygehusene.

STRYNØ/REGION SYDDANMARK: Martin Grum-Nymann, der er fuldmægtig inden for sundhedsplanlægning i Region Syddanmark, har fulgt Strynøs akutgruppe lige fra begyndelsen – og er fuld af beundring for det, gruppen har skabt.

- Da regionen havde været i drift i et par måneder, kom der en henvendelse fra Strynø, om at de gerne ville være en regional akuthjælpergruppe. Det var opstarten til, at der i dag er 23 frivillige akuthjælperordninger i Region Syddanmark, siger Martin Grum-Nymann.

Strynø Akutgruppes initiativ betyder ifølge Martin Grum-Nymann, at man har kunnet dække regionen ind med frivillige akuthjælpere. Han kalder dem pionerer, som har været med til at redde liv.

- De var de første til at genoplive en fynbo efter hjertestop udenfor sygehusene. I dag sker det relativt ofte, men dengang var det helt epokegørende, at det rent faktisk lykkedes. Dengang var man nemlig mindre tilbøjelig til at yde førstehjælp, siger han og tilføjer:

- I 2000’erne betragtede man det som en dødsdom, hvis man fik hjertestop udenfor et sygehus, men i dag har man trods alt en chance, selvom det ikke er alle, der bliver genoplivet.

Strynø Akutgruppes jubilæum er blevet markeret på et møde i Region Syddanmark, som er taknemmelig over den frivillige gruppe fra Strynø.

- Vi er taknemmelige og utroligt glade for, at de er der. Det er ikke noget, de gør en gang om måneden fra klokken 14 til 16. De kan jo blive kaldt ud alle døgnets timer, alle årets dage, siger Martin Grum-Nymann.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Øboen

Dødsfald

Annonce