Annonce
Ugeavisen Øboen

Syrlig øl skal markedsføre Langelands kyster: "One night in Bagenkop" er kåret som årets øl

Dommerpanelet i sving på Svendborgsund Bryghus. Brygmester Bo Apelgren Ehlers noterer ind i computeren, hvordan folk bedømmer øllet. Det blev i øvrigt ikke den, som testes på billedet, der vandt.  Foto: Michael Lorenzen
Nu er den officielle Shores Øl 2021 fundet. Bag øllen, Bag "One night in Bagenkop", står trioen Rasmus Kold, Jeppe Falck og Anders Olesen fra Svendborg.

LANGELAND: Når kystprojektet Shores Langelands officielle øl kommer på gaden, venter der de drikkende en særlig oplevelse. Konkurrencen med syv indleverede bidrag er netop blevet afgjort, og et bryg, kaldet "One night in Bagenkop", løb af med sejren.

Det særlige ved den øl er, at man åbner for gærtanken under gæringen, så der kommer andre mikroorganismer ned til brygget og giver det en særlig karakter. Øllet er syrligt, og det holder en alkoholprocent på 5,2.

Bag "One night in Bagenkop" står trioen Rasmus Kold, Jeppe Falck og Anders Olesen fra Svendborg.

Annonce

Vi havde også en meget mere spændende konkurrence i år end i fjor. Sidste år var der et stort spænd mellem de bedste og dem, som endte sidst.

Projektleder Thomas Røddik Konradsen, Shores Langeland

Nu får de igen deres bryg på flaske, men kun én gang. I konkurrencen ligger, at Svendborgsund Bryghus ud fra deres opskrift fremstiller 1000 liter, og når de er drukket, er det det. Så må folk vente til 2022, hvor konkurrencen gentages.

Klaus Rehkopff tester duften hos en af de øl, der var med i konkurrencen. Foto: Michael Lorenzen

Brygmester og ejer af Svendborgsund Bryghus, Bo Apelgren Ehlers får en udfordring, når han skal genskabes trioens vinderøl.

- Det er jo ikke sådan, at jeg lige kan køre min 1000 liters tank til Bagenkop og åbne den der. Løsningen bliver nok, at jeg tager en mindre portion med til Sydlangeland, får de ekstra mikroorganismer i, tager den retur til bryghuset og tilsætter den til resten af brygget, nævner Bo Apelgren Ehlers.

Høj standard

Han var med i dommerkomiteen og roser årets deltagere.

- Alle syv øl var gode, og der var ingen deciderede fejl i dem, siger brygmesteren.

Også projektleder Thomas Røddik Konradsen, Shores Langeland, er tilfreds.

- Vi havde også en meget mere spændende konkurrence i år end i fjor. Sidste år var der et stort spænd mellem de bedste og dem, som endte i bunden. I år var det ganske tæt, og vinderen var i øvrigt det sidste bidrag til konkurrencen, som vi bedømte, fortæller Thomas Røddik Konradsen, som også sad med i dommerpanelet.

Carsten Holm fra dommerkomiteen i dyb koncentration. Foto: Michael Lorenzen

De øvrige var restauratør Christian Pichardt, "Generalen" i Tranekær, landsformanden for Danske Ølentusiaster Klaus Rehkopff, Malene Jul Hougaard, der er øl-somelier og tjener i Restaurant Knudsens Gård i Odense, samt Carsten Holm, indehaver af Café Gårdhaven i Rudkøbing.

Deltagerne i konkurrencen behøver ikke selv bo på Langeland. Det stillede man egentlig som betingelse op til den første udgave af øldysten i fjor, men mange har tilknytning her til øen, men uden folkeregisteradresse, og ville så være udelukket, så nu er der åbent for alle interesserede. Eneste betingelse er, at brygget skal indeholde noget fra Langeland.

Fem afgørende punkter

Når en øl bedømmes i konkurrencen, lægges der vægt på fem forskellige ting:

Aroma: Malt, humle, estere, fenolor og alkohol. Op til 12 points.

Udseende: Farve, klarhed, skumdannelse. Op til tre points.

Smag: Malt, humle, alkohol, eftersmag, efterbitterhed. Maskimum 20 points.

Mundfylde: Maksimalt fem points.

Overordnet betragtning/oplevelse: Fem points.

Øllet skal samtidig leve op til den stilart, som man har tilmeldt den i.

Vinderøllet "One Night in Bagenkop" opnåede 37 ud af 50 mulige points. Nummer to fik 35 points.

I årets konkurrence kunne man blandt andet teste øl med henholdsvis solbær og syrlige kirsebær. Et bryg rummede hyben, som er særdeles velkendt her på egnen.

Tilbage til vinderen. Generelt kunne dommerkomiteen berette om, at stilarten med syrlige øl er i fremgang herhjemme, og at der overordnet set er god gang i hobbybrygningen.

- De firmaer, som sælger udstyr til hobbyfolket, mærker fremgang. Folk har mod på at prøve selv, fortalte Klaus Rehkopff.

To af bidragene til konkurrencen. Der var tale om en blindsmagning, så først da vinderen var fundet, fik dommerkomiteen at vide, hvem der stod bag. Foto: Michael Lorenzen

Efter planen udsendes "One Night in Bagenkop"  den 15. oktober på et endnu ikke offentliggjort sted på Langeland. Herefter vil den kunne købes i udvalgte restauranter/serveringssteder og specialbutikker.

Og som nævnt skal man nok ikke tøve for længe. I 2020 var der udsolgt på en måneds tid.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Øboen

Økologisk vinsmagning og cafémenu på Skovsgaard

Annonce
Annonce
Ugeavisen Øboen

Debat: Det er usandsynligt godt arbejdet af den nuværende kommunalbestyrelse, for den den gamle lokalplan var lavet totalt tåbeligt

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Øboen

Mere affaldssortering på Langeland: Glas, metal og malerbøtter skal sorteres efter nytår

Ugeavisen Øboen

Jan Tvernø dykker ned i historien

Ugeavisen Øboen

Foredrag om "Pigen fra det store hvide skib"

Ugeavisen Øboen

Øboen mener: Flertals ja til at udvide bymidten deler stadig vandene

Ugeavisen Øboen

Debat: Det ligner utilsløret hævntørst

Ugeavisen Øboen

Debat: Jeg tillader jeg mig at korrigere din vildfarelse

Ugeavisen Øboen

Gudstjenester 26. september

Ugeavisen Øboen

Frivillig Fredag: Politisk debat om visioner for langelandsk frivillighedspolitik og prisuddeling

Ugeavisen Øboen

Indsamling satte rekord: 210.000 kroner til kampen mod kræft fra Bagenkop

Ugeavisen Øboen

Formand i Røde Kors er nomineret til frivilligpris: Det er et kæmpe skulderklap

Ugeavisen Øboen

Brætspilscaféen Det Muntre Hjørne har plads til mange flere

Ugeavisen Øboen

Bodil hjælper personer uden sikker daglig kontakt: Nu er hun nomineret til frivilligpris

Ugeavisen Øboen

Debat: Holdbare løsninger i Langeland Kommune er politikernes ansvar - ikke administrationens

Ugeavisen Øboen

Irene er årets bagenkopper: Kåret for mange-årig frivillig indsats og for at dyrke sammenholdet

Ugeavisen Øboen

Debat: Det handler ikke om Rema - og dog alligevel...

Ugeavisen Øboen

Fællessang bliver hyldet: Korleder Knud er nomineret til eftertragtet frivilligpris

Ugeavisen Øboen

Debattør svarer på kritik: Hatten af for de mennesker, som stiller op til kommunalvalget under disse forhold

Ugeavisen Øboen

"Havets rugbrød" skal i højsædet, mener Langelands dykkere: Vi skal spise flere skrubber - Restaurant Resumes ejer bakker op

Ugeavisen Øboen

Debat: Kan vi fortsætte som selvstændig kommune? Naturligvis kan vi det

Ugeavisen Øboen

Debat: Alt for mange svin på Langeland, og nu kommer der flere. Hvor skal vi hen, du?

Ugeavisen Øboen

Debat: Hvor skal vi flytte hen, hvem vil have os, hvem vil købe vores huse?

Annonce