Annonce
Ugeavisen Øboen

Tænk alt ind, når der udbredes jordvarme

Villy Andersen ved huset, der har et varmepumpeanlæg. Han opfordrer til, at man får kigget nærmere på de tekniske eftersyn, så folk ikke kommer til at stå med problemer. Foto: Michael Lorenzen
Grøn omstilling er fin, men man skal tænke sig grundigt om ved vedligeholdelse

DAGELØKKE: Ægteparret Monna Jakobsen og Villy Andersen bor smukt på Lystrupvej i Dageløkke med en fremragende udsigt over til Fyn. Det gamle hus er gennemgribende sat i stand, og i 2011 blev der installeret et varmepumpeanlæg på ejendommen. En investering på cirka 140.000 kroner. Det varmepumpeanlæg har de været meget glade for.

Lige indtil 2019. Her begyndte vandet at løbe langsomt, og det blev koldere. I en periode blev det derfor ikke til mere end etagevask, og der måtte koges vand til opvask.

Det viste sig at være problemer med kalk. Store problemer, som ikke lige lod sig løse. Og så fulgte en længere periode, hvor blandt andet også et sammentræf af uheldige omstændigheder gjorde, at det trak ud i månedsvis.

Annonce

- Man kan jo sammenligne det med en kaffemaskine. Enhver på Langeland ved, at når man har brygget kaffe 30-40 gange, så er det tid til en afkalkning, påpeger Villy Andersen.

Hans budskab er ikke at hænge navngivne firmaer eller medarbejdere ud, men pege på en generel løsning.

Vigtigt i en grøn tid

- Den er i og for sig ganske enkel. Der bliver jo foretaget regelmæssige eftersyn af anlægget, så man skrive ind i vedligeholdelseskontrakter og -standarder, at der nogle gange skal afkalkes. Om det er hvert andet år, hvert tredje eller med længere intervaller, må fagfolk ind at vurdere, men det skal stå der og gennemføres, fastslår Villy Andersen.

Netop nu i disse år, hvor man søger andre energikilder end de fossile, er det vigtigt.

- Vi får jo dagligt at vide både i tv og i dagspressen, at vi skal bruge grøn energi. Så skal man da også ind at kigge på vedligeholdelsen, påpeger han.

I sagen fra Dageløkke endte det med, at man fik hældt noget kraftig syre i beholderen, men der gik tre arbejdsdage fra starten, og indtil problemet var løst.

- Jeg har været den tekniske manual igennem og kigget på, hvad der skal efterses, når der gennemføres vedligeholdelse. Heri står intet om kalk, og jeg ved godt, at der er forskelle på vandet i Danmark, men alligevel. Det er vigtigt, det her.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Øboen

Dødsfald

Annonce