Annonce
Ugeavisen Øboen

Teknikkens tyranni eller mangel på sund fornuft

Michael Lorenzen

- Teknikkens tyranni! Sådan lød den korte og meget forargede overskift i den daværende avis Vendsyssel Tidende en dag under de olympiske lege i München i 1972. Anledningen var en svømmekonkurrence, hvor en svensker og en amerikaner havde nøjagtig samme tid, målt helt ned i hundrededele af et sekund. Som det var og er helt normal for svømningen.

Men guld- og sølvmedalje skulle der altså uddeles, så man benyttede muligheden til at søge i systemet efter tusindedele af et sekund. Her var svenskeren hurtigst, to tusindedele eller cirka tre millimeters afstand, viste det sig.

Der er både løbet meget vand i åen siden da og gennemført flere teknologiske landvindinger, men principperne er de samme. Netop sporten kan levere et andet eksempel: Fodboldfolket har generelt ikke taget vel imod den såkaldte VAR-teknologi, som har indført en masse pauser i fodboldspillet og i hvert fald i England vist afgørelser, hvor vi også er nede i noget, som ligner tre millimeter. Var armhulen i offside-position? Var forsvarspillerens brystkasse så langt tilbage, at angriberen lige akkurat ikke var offside?

Annonce

Teknologien udvikler sig naturligvis hele tiden, og det er vel ikke problemet i sig selv? Det, der kan gøre tingene vanskelige for os, er, hvis beslutningstagere i ren teknologi-begejstring aldrig tager en diskussion om, hvad der er nødvendigt, og hvorfor vi gør det. Skandaler ved indførelse af store it-systemer er der ellers nok af, og det ville fylde mere end denne klumme blot at remse dem op.

Forleden hørte vi om, hvordan hackere kunne lægge hele Irlands sundhedsvæsen ned, og eksperter mener, at det samme ville kunne ske i mange andre lande. Følgerne er naturligvis uoverskuelige. Det er heller ikke mange år siden, at Mærsk blev ramt af it-kriminelle.

Jeg hørte i et radioprogram mandag morgen et indslag med en ung studerende, som er ferm til det med computere. Det er der en stor dansk virksomhed, som har fået øjnene op for, så han har deltidsarbejde med som såkaldt hvid hacker at finde og påpege fejl og mangler. Virksomheden blev ikke navngivet - det havde han betinget sig - men den er næppe bedre og eller værre end andre til det med sikkerheden.

Skandaler behøver ikke blot handle om spild af penge eller mangel på sikkerhed. Det kan også være, at man har glemt at få tænkt brugerne ind i løsningen. For eksempel kan man i vore dage ikke bestille en pladsbillet hos DSB, hvis man som borger ikke har computer, smartphone eller lignende. Man kan godt blive fritaget for digital post, men så har man samtidig koblet sig fra mange andre ting.


Forleden hørte vi om, hvordan hackere kunne lægge hele Irlands sundhedsvæsen ned, og eksperter mener, at det samme ville kunne ske i mange andre lande


Hvordan det foregår, når nye store it-løsninger skal rulles ud, ved jeg ikke, men jeg har en formodning om, at man i hvert fald ikke har brugerne med i en hovedrolle - endsige involverer brugere. Hvis man endelig gør, er det på et sted i forløbet, hvor indflydelsen er minimal.

Men løsninger kan godt være enkle og ligetil. For nylig skulle jeg som så mange andre rette min årsopgørelse til Skat. Ingen havde for 2020 fået befordringsfradrag på grund af coronaen med masser af hjemsendelser til følge, men der var så oprettet mulighed for til Skat at indberette måned for måned, hvor mange dage man fysisk havde været på sin arbejdsplads, og hvor mange dage man derfor kunne få dette fradrag for.

Da jeg så det, tænkte jeg, at det kommer jeg aldrig igennem, men bevæbnet med en kalender - af papir - lykkedes det faktisk på 15-20 minutter at få udfyldt opgørelsen.

Så hvis man blot tænker sig om og bruger den sunde fornuft, kan den moderne teknologi sagtens optræde som tjener - og ikke som tyran.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Øboen

Fin donation til H.C. Ørstedselskabet: Sjældent legat i guld

Annonce
Annonce
Ugeavisen Øboen

Fotoudstilling i galleri: "Efterladt" viser ting, som samfundet har forkastet

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Øboen

Dødsfald

Ugeavisen Øboen

Sommerudstilling i Nowhuset samler 34 Langelandske kunstnere under ét tag

Ugeavisen Øboen

Scenen er sat med 2. Verdenskrig på Langeland: - Vi må aldrig glemme ondskaben, mener Bodil Jørgensen

Ugeavisen Øboen

Carstens og Anna Maríns fristed skal også blive langelændernes: Drømmen om at åbne deres eget er nu virkelighed

Ugeavisen Øboen

Landskamp på torvet er vigtig for Rudkøbings genåbning

Ugeavisen Øboen

Tre søskende i samarbejde: Ny og børnevenlig café i Rudkøbing

Søsiden

Sjældent jubilæum: Aktiv Rudkøbing-sejler i over 60 år

Ugeavisen Øboen

Den unge Ørsteds vandring ud i livet: Anderledes form for teater på Langeland

Ugeavisen Øboen

Første Open By Night for ny handelsstandsformand: -Jeg kan ikke tage rosen som nylig tiltrådt formand

Ugeavisen Øboen

Fra turen til Christiansborg Slotsplads

Ugeavisen Øboen

Kran på Bagenkop Havn dyrere end forventet: Havn må selv betale leasing

Ugeavisen Øboen

Jack giver gerne en hånd med til fest, og når det spidser til

Ugeavisen Øboen

Når et lokalsamfund rejser sig i vrede

Ugeavisen Øboen

Jegind forlod toppolitik i Odense og blev embedsmand på Langeland: Man bliver slidt af 22 år i politik, men det har jeg først opdaget på den anden side

Ugeavisen Øboen

Øboen mener: Langeland bliver slået tilbage med et udrejsecenter

Ugeavisen Øboen

Langelandsk advokat går efter borgmesterposten: - Der er for meget, der er foregået bag lukkede døre

Ugeavisen Øboen

To gode film på plakaten i Bio Langeland

Ugeavisen Øboen

Tesfaye blev mødt af 2000 langelændere med et klart budskab: Langeland siger nej

Ugeavisen Øboen

Foredrag med kendt havemand

Ugeavisen Øboen

Så er det tid til en tur på biblioteket på Langeland: Materialer skal afleveres - eller kommer der gebyr på

Ugeavisen Øboen

Udstilling om flygtninge: EU-politiker vil vise, hvordan de har det

Annonce