Annonce
Ugeavisen Øboen

Telemast på Nordlangeland deler vandene - indsigelse på vej

Om telemasten i Dageløkke kommer til præcist at se sådan her ud, er ikke sikkert, men det bliver noget i den stil og med en højde på 48 meter, hvis ansøgeren får ja. Arkivfoto: Louise Koustrup
Nogle beboere er utilfredse og vil finde anden placering, mens ejeren af ejendommen, som teleselskabet har søgt på, kalder det for egocentreret.

DAGELØKKE: En planlagt telemast på adressen Dageløkkevej 11 på Nordlangeland har fået en række beboere i Dageløkke og Fæbæk til at fare i "blækhuset". De bebuder en klage i forbindelse med den nabohøring, som Langeland Kommune har sat i gang.

TDC Net har søgt om at sætte en gittermast på 48 meter op. Blandt dem, der vil klage, er Villy Andersen, der bor Lystrupvej 6, og Inger Petersen, Dageløkkevej 6.

- Masten vil altså blive 10 meter højere end Rundetårn. Det er meget voldsomt! Der ligger en lille skov derhenne. Vi er bange for trafiksikkerheden, når man kører forbi. Det vil gå ud over udsynet. En så høj mast vil reducere vores ejendommes værdi og påvirke folks helbred. Det vil forstyrre hjortevildtet, hvis hovedfærdselsåre er lige ved den påtænkte placering. Nogle gange er der op til 40 dyr, nævner Villy Andersen som nogle af argumenterne imod.

Han forventer en fælles indsigelse med op mod 10-12 underskrivere. Måske vil det også lykkes at få nogle fra sommerhusområdet med, det skal i hvert fald forsøges, tilføjer han.

Villy Andersen oplyser, at der arbejdes på at finde en alternativ placering i området.

Annonce

Egocentreret

Jørgen Nielsen, der ejer Dageløkkevej 11, er som sådan ikke part i sagen. Men han vender sig imod indsigelsen.

- Jeg har godt hørt, at nogle er ved at sabotere masten igen. Det lykkedes for dem at forpurre det sidste gang, der blev søgt, ved at gå til Naturklagenævnet. Det er meget egocentreret. Det kan godt være, at de to mener, at de selv har en rimelig forbindelse, men de spolerer det for 200 andre. Vi har en skrækkelig forbindelse i Dageløkke, siger Jørgen Nielsen.

- Og så lever de åbenbart i den vildfarelse, at man bare kan gå rundt og udpege en placering. Teleselskabet har været i området for at måle op adskillige steder og fundet, at dette var det mest brugbare, når nu de ikke må stille masten op det andet sted. Selvfølgelig vil masten kunne ses, men det er altså ikke nogen speciel fin udsigt, der er lige der, tilføjer Jørgen Nielsen.

Jørgen Jensen fra Langelands Mobil- og Bredbåndsforening er heller ikke begejstret.

- Jeg er uforstående over for det her. Det skulle ikke undre mig, om de går hele vejen til Naturklagenævnet, lige som de gjorde for fem år siden og fik medhold. Selvfølgelig har de ret til at klage, men de er jo samtidig medlemmer af et lokalsamfund, og netop i Dageløkke/Fæbækområdet samt Stoense Havn har vi to "sorte huller", når det gælder mobil- og bredbåndsdækning, siger Jørgen Jensen.

- Så vi er klar til at kæmpe for den mast, der også vil kunne tilføre 5G til lokalområdet, og argumenterne fra dem er den sædvanlige "smøre" fra modstandere, mener Jørgen Jensen.

Annonce

Politisk udvalg sidder med beslutning

Hvis der kommer en klage, skal Trafik-, Teknik- og Miljøudvalget i Langland Kommune behandle sådanne sager og træffe en afgørelse, men ethvert medlem af udvalget har ret til at gå videre til den samlede kommunalbestyrelse for at få sagen prøvet der.

Fyns Amts Avis har bedt TDC Net om en kommentar. Teleskabet har valgt at svare i en mail. Underdirektør Uffe Tomasson skriver:

- Området omkring Dageløkkevej er indbefattet af et statsligt dækningskrav. Det betyder, at TDC Net er forpligtet til at opføre en mobilmast i området inden udgangen af april 2022 for at give lokale borgere og virksomheder adgang til et bedre og hurtigere mobilnet. TDC Net har derfor afsøgt forskellige mulige lokationer for mobilmasten og har på den baggrund ansøgt Langeland Kommune om at etablere masten på Dageløkkevej 11.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Øboen

Sølvbryllup

Ugeavisen Øboen

Dødsfald

Annonce