Annonce
Ugeavisen Øboen

Tesfaye blev mødt af 2000 langelændere med et klart budskab: Langeland siger nej

Langelænderne er i oprør, efter det onsdag kom frem, at Holmegård er solgt til staten, der vil lave udrejsecenter. Foto: Katrine Becher Damkjær
Cirka 2000 langelændere konfronterede torsdag aften udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S), da han aflagde Humblehallen visit.

Langeland: Selv hvis regeringen ender med at placere det kommende udrejsecenter på Langeland - og det er stadig en reel mulighed - kan langelænderne med sindsro bekræfte hinanden i, at de 20. maj 2021 gjorde, hvad de kunne, for at få omstødt beslutningen om at indkvartere en gruppe bestående af 130 enlige personer på tålt ophold samt udvisningsdømte kriminelle udlændinge på øen.

Mens et fly trak banneret "Langeland siger nej" hen over himlen, bølgede parolen "Mattias Tesfaye, Langeland siger nej" ned mod udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S), idet han i torsdags passerede den ventende presse og skridtede frem mod indgangen til Humblehallen.

Et forsigtigt skøn fra politiet lød, at en forsamling på i alt 2.000 personer havde fundet vej til borgermødet for at demonstrere utilfredshed med regeringens planer.

Annonce
"Svinestreg" - så simpelt kan det udtrykkes. Foto: Katrine Becher Damkjær

En af de fremmødte var elektrikeren Jes Nilsson, som er opvokset i Bagenkop - ikke langt fra den ejendom, regeringen for nylig erhvervede sig med henblik på at bruge den som udrejsecenter.

- Jeg er stolt af at være langelænder i dag. Er der noget, vi kan her på øen, er det at stå sammen. Hvis ministeren havde troet, at der kun ville møde 400 mennesker op uden at protestere, tog han fejl, sagde han.

Lisa Pihl (S), Knud Gether (V) og Ulrik Kølle (V) var taget til mødet i Humblehallen. Foto: Katrine Becher Damkjær

Mens folkemængden protesterede imod, hvad de anså for at være en beslutning, der ville knække den opadgående vækstkurve, Langeland har knoklet for, indløb en nyhed på alles telefoner: Mattias Tesfaye havde indbudt Folketingets partier til dialog.

SF's rolle

- Det er naturligt at høre partierne ad, når så mange forskellige ordførere har en anden holdning end vores, sagde ministeren kort før han indtog talerstolen inde i hallen, hvor han adresserede en forsamling af langelændere med korslagte arme med ordene:

Mattias Tesfaye i Humblehallen foran en mildest talt kritisk forsamling. Foto: Katrine Becher Damkjær

- Sidst jeg var på Langeland, fik jeg en noget anden modtagelse. Men jeg forstår, hvorfor den i dag er, som den er.

I timerne op til postyret i Humble havde SF fået liv i kludene på Christiansborg ved at bakke op om blå bloks ønske om at lægge udrejsecentret et andet sted i landet. Et politisk flertal bag et beslutningsforslag mod at placere udrejsecentret på Langeland var pludselig en realitet.

Da udpegelsen af Langeland er en såkaldt administrativ beslutning, er regeringen ikke tvunget til at bøje sig for et flertal, der måtte mene anderledes. Alligevel havde ministeren altså inviteret partierne til dialog. I Humblehallen indviede han fra talerstolen tilhørerne i sin beslutning.

- Jeg er ingen diktator, sagde han, hvorefter Langelands borgmester, Tonni Hansen (SF), måtte henvende sig til salen og frabede tilråb.

Annonce

I ly af natten

Inde i hallen ulmede utilfredsheden over manglende åbenhed i den politiske proces, som havde ført sagen til dette punkt.

For to måneder siden købte Kathrine Dahl Arvidsen, jobmentor bosat på Fyn, sommerhus på Langeland.

- Det havde vi ikke gjort, hvis vi havde kendt til regeringens planer om at lægge et udrejsecenter i nærheden, sagde hun.

Bjørn Brandenborg (S) var til stede og voldsomt påvirket ud. Foto: Katrine Becher Damkjær

Om de kommende forhandlinger i Udlændingeministeriet, sagde hun:

- Jeg håber, det kan være med til at ændre en beslutning, som er truffet i ly af natten.

Hvorfor Langelands kommunalbestyrelse ikke var taget med på råd, forklarede Tesfaye således:

- Ingen kommunalpolitiker i Danmark vil sige; "sikke en god idé, lad os komme i gang så hurtigt som muligt". Derfor inddrog jeg ikke bestyrelsen på Langeland.

Imens begyndte en kø af mennesker at tage form ved siden af borgmesteren og ministerens podium. En for en stillede øens borgere og politikere sig frem og leverede deres spørgsmål til ministeren.

De to venstrepolitikere René Haahr (tv) og Mette Kristensen fra Svendborg Byråd havde også fundet vej til Sydlangeland. Til højre Venstres spidskandidat Peder Hansen, der til ministeren gav udtryk for, at regeringen "pisser nedad" med beslutningen. Foto: Katrine Becher Damkjær

Lene Berthelsen fra Bagenkop var ramt på sin demokratifølelse og utryg, da hun talte til ministeren.

Det skaber ikke tryghed at have politiet omkring os. Det skaber ikke tryghed at installere alarmer og få hegn her, hvor vi bor. Det skaber utryghed, fordi vi bliver mindet om, at noget ikke er, som det skal være, sagde hun og spurgte ministeren til, hvorfor regeringen mener, at problemet bliver mindre ved at rykke udrejsecentret til Langeland.

Der vil være 130 personer i et miljø, hvor der i forvejen bor ca. 400 mennesker. I kan selv regne procentsatsen ud, lød det fra hende, hvortil Mattias Tesfaye svarede, at han og regeringen ikke har forhåbninger om, at problemet bliver løst.

Både politi og PET var på plads i og ved Humble-hallen torsdag. Foto: Katrine Becher Damkjær

Vi tror heller ikke, at problemet bliver løst. Men vi mener, at der er et lokalsamfund i dag, der bærer en for stor opgave. Vi vil gerne have adskilt grupperne, lød hans svar.

Mette Kristensen (V) fra Svendborg var mødt op for at støtte Langeland. Hun mente, at regeringen i denne omgang lader de smalleste skuldre bære den tungeste byrde.

Kristian Thulesen Dahl, formand for Dansk Folkeparti, lagde torsdag eftermiddag vejen forbi Holmegård på Sydlangeland, hvor regeringen har planer om at lave et udrejsecenter. Langelænderne er i oprør, efter det onsdag kom frem, at Holmegård er solgt til staten, der vil lave udrejsecenter. Foto: Katrine Becher Damkjær

Ministeren sluttede af med at understrege, at Ikast-Brande kommune og lokalsamfundet ved Kærshovedgård ikke er ”slået ti skridt tilbage i Ludo” med deres udrejsecenter.

- Det er stadig et aktivt samfund, forsøgte han at overbevise tilhørende om, mens borgmester Tonni Hansen tog det afsluttende ord.

- Jeg er nok nødt til at skuffe dig, for vi accepterer overhovedet ikke præmissen om, at vi skal have et udrejsecenter, lød det fra borgmesteren efterfulgt af klapsalver og de efterhånden kendte ord: Langeland siger nej.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Øboen

Fin donation til H.C. Ørstedselskabet: Sjældent legat i guld

Annonce
Annonce
Ugeavisen Øboen

Fotoudstilling i galleri: "Efterladt" viser ting, som samfundet har forkastet

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Øboen

Dødsfald

Ugeavisen Øboen

Sommerudstilling i Nowhuset samler 34 Langelandske kunstnere under ét tag

Ugeavisen Øboen

Scenen er sat med 2. Verdenskrig på Langeland: - Vi må aldrig glemme ondskaben, mener Bodil Jørgensen

Ugeavisen Øboen

Carstens og Anna Maríns fristed skal også blive langelændernes: Drømmen om at åbne deres eget er nu virkelighed

Ugeavisen Øboen

Landskamp på torvet er vigtig for Rudkøbings genåbning

Ugeavisen Øboen

Tre søskende i samarbejde: Ny og børnevenlig café i Rudkøbing

Søsiden

Sjældent jubilæum: Aktiv Rudkøbing-sejler i over 60 år

Ugeavisen Øboen

Den unge Ørsteds vandring ud i livet: Anderledes form for teater på Langeland

Ugeavisen Øboen

Første Open By Night for ny handelsstandsformand: -Jeg kan ikke tage rosen som nylig tiltrådt formand

Ugeavisen Øboen

Fra turen til Christiansborg Slotsplads

Ugeavisen Øboen

Kran på Bagenkop Havn dyrere end forventet: Havn må selv betale leasing

Ugeavisen Øboen

Jack giver gerne en hånd med til fest, og når det spidser til

Ugeavisen Øboen

Når et lokalsamfund rejser sig i vrede

Ugeavisen Øboen

Jegind forlod toppolitik i Odense og blev embedsmand på Langeland: Man bliver slidt af 22 år i politik, men det har jeg først opdaget på den anden side

Ugeavisen Øboen

Øboen mener: Langeland bliver slået tilbage med et udrejsecenter

Ugeavisen Øboen

Langelandsk advokat går efter borgmesterposten: - Der er for meget, der er foregået bag lukkede døre

Ugeavisen Øboen

To gode film på plakaten i Bio Langeland

Ugeavisen Øboen

Tesfaye blev mødt af 2000 langelændere med et klart budskab: Langeland siger nej

Ugeavisen Øboen

Foredrag med kendt havemand

Ugeavisen Øboen

Så er det tid til en tur på biblioteket på Langeland: Materialer skal afleveres - eller kommer der gebyr på

Ugeavisen Øboen

Udstilling om flygtninge: EU-politiker vil vise, hvordan de har det

Annonce