Annonce
Ugeavisen Øboen

Tre lokale bud på initiativprisen: Se her, hvem fra Langeland og Strynø, som kan stryge helt til tops

Almira Vojnikovic husker den flotte modtagelse, hun og familien fik, da de kom til Danmark i 1995. Hun vil gerne give samme oplevelse til de ukrainske flygtninge. Foto: Michael Lorenzen
Par bag bageriet i Humble, kvinde med stort hjerte for flygtninge og Strynøs Bosætningsgruppe er med i spillet, når Fyns Amts Avis hædrer det bedste initiativ.

LANGELAND/STRYNØ: Der er godt med lokale islæt med denne gang, når Fyns Amts Avis uddeler den årlige hæder i form af Den sydfynske Initiativpris. To kandidater fra Langeland og en fra Strynø udgør halvdelen af finalefeltet. De øvrige tre er fra Svendborgområdet, mens hverken Faaborg-Midtfynområdet eller Ærø har nogen med denne gang, når det snerper til.

Dommerkomiteen har foretaget sin nominering og indstillet seks af kandidaterne til den endelige afgørelse, heriblandt Almira Vojnikovic, Rudkøbing, Strynø Bosætningsgruppe og bagerparret Kristiane og Thomas Holst Riess, Humble.

Almira Vojnikovic, der kom til Danmark som 14-årig med sin familie som bosnisk flygtning i 1995, er indstillet især for sit store arbejde og engagement for at hjælpe andre flygtninge. Lige nu har hun ydet en stor indsats for ukrainske kvinder og børn på Holmegaard på Sydlangeland og kort før den russiske invasion af nabolandet havde hun arrangeret en bosnisk-dansk temadag. Russerne var nået at gå ind i Ukraine, da temadagen blev afviklet. I det daglige ejer og driver hun tøjbutikken "Gine" i Rudkøbing.

Annonce
Kristiane og Thomas Holst Riess har fået en forrygende start i Humble med bageriet Pastry By Holst & Riess og udvider med en café. Foto: Jacob Berg Hansen

Strynø Bosætningsgruppe er med i opløbet, fordi gruppen har formået at skabe en levedygtig ø til gavn for og med inddragelse af alle på tværs af køn, alder og nationalitet. Beboerne har udspring i helt op til 22 forskellige nationaliteter, og der er 50 beboere under 18 år, hedder det i den oprindelige indstilling.

Strynø blev for nyligt kåret som "årets ø" i en landsdækkende konkurrence med Landdistrikternes Fællesråd, Sammenslutningen af Danske Småøer samt Forenet Kredit i spidsen.

Strynø Købmandsforening er en del af de mange foreninger, frivillige med flere, som gør Strynø til en levedygtig ø. Og Strynø Bosætningsgruppe kan vinde initiativprisen. Arkivfoto: Søren Tideman Lassen

Kristiane og Thomas Holst Riess er nomineret for deres arbejde med at videreføre og yderligere udvikle Humble Bageri, som inden længe bliver suppleret med en café i naboeejendommen. Man skal lede længe for som her at finde to personer, som opgiver deres gode jobs i København for med fire børn at slå sig ned som selvstændige på Langeland og med unikke brød, kageudvalg og enestående chokoladearbejde at sætte Humble/Langeland på verdenskortet, som det hedder i indstillingen fra en lokal borger.


Her er juryen

Den sydfynske Initiativpris har en jury på seks personer:

Caspar Troest Jørgsensen, redaktionschef på Fyns Amts Avis.

Pia Skovshoved, klummeskribent Fyns Amts Avis (og tidligere musikskoleleder i daværende Gudme Kommune).

Uffe Strandby, tidligere forstander på Gymnastikhøjskolen i Ollerup.

David Brandenhoff, initiativtager til Kaffeklubben i Sønderrenden i Marstal.

Helle Ravn, forhenværende museumsinspektør på Langeland, frivillig i Medicinhaverne, Tranekær.

Finn Kyhn, formand for foreningen bag Korinth Kro.

Der har tidligere været vindere fra Langeland. I 2017 modtog Medicinhaverne i Tranekær initiativprisen.

Sidste år vandt foreningen bag Korinth Kro prisen for at redde og istandsætte den gamle kro i landsbyen nordøst for Faaborg. Kroen var på nippet til at blive dømt til nedrivning, men fik en allersidste chance og udgør nu et mangesidet overnatningssted.

De tre øvrige kandidater er foreningen bag købmandsbutikken i Lundeborg, folkene bag Æblehaven i Bregninge med 425 gamle æblesorter samt Lene Lee Jensen, initiativtager til og tovholder for Sind Aktivitetsgruppe i Svendborg.

Prisen blev i de første år uddelt på Fyns Amts Avis'  fødselsdag 2. februar, men coronaen har vendt op og ned på dette. Denne gang sker det søndag den 24. april på Korinth Kro.

Der følger 30.000 kroner med hæderen.
Annonce
Ugeavisen Øboen

Langelands stednavne

Annonce
Ugeavisen Øboen

Sølvbryllup

Annonce
Ugeavisen Øboen

Dødsfald

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Øboen

Et svært dilemma: Skal man altid vælge det lokale tilbud, blot fordi det er lokalt, eller har man ret til at tage noget andet?

Ugeavisen Øboen

Forårskoncert i Skrøbelev Kirke med Gospelkoret Salos

Ugeavisen Øboen

Ledigheden falder igen: 121 færre arbejdsløse på Langeland end for et år siden

Ugeavisen Øboen

Hæsblæsende action med Doktor Strange in the Multiverse of Madness: Danmarkspremiere i Bio Langeland

Ugeavisen Øboen

Debat: Langelandske borgere gidsler i politisk spil på Christiansborg

Ugeavisen Øboen

Sådan kan du hjælpe demente og deres pårørende: Særligt fokus på butikslivet denne gang

Ugeavisen Øboen

Masser af nye unge ansigter i brugsen: Fremtidens uddelere og salgschefer tager en tørn, mens de fleste faste holder ferie

Annonce