Annonce
Ugeavisen Øboen

Trods stille nytår på Strynø: Beredskabet kaldt ud til brand for første gang i fire år

Nytårskrudt var der ikke meget af på Strynø natten til det nye årti. Alligevel opstod der brand i en plastikcontainer på Korsvejen - årsagen er ukendt. Arkivfoto.
Beredskab Fyn sendte ekstra beredskab og tankvogn med færgen til Strynø, men øens frivillige beredskab havde slukket ilden, inden de nåede frem.
Annonce

STRYNØ: Hvis man foretrækker stilhed fremfor stort ståhej, er Strynø et godt bud på, hvor man skal befinde sig til nytår. På grund af de mange stråtækte huse i Strynø by er det nemlig blevet tradition, at man nøjes med at skyde fyrværkeri af ude på havnen eller ved møllen.

Alligevel blev der allerede en time inde i det nye årti – klokken 01.05 – ringet til alarmcentralen med en melding om brand på Strynø.

Frede Lundsgaard, der er frivillig i øens beredskab, var den første på stedet – og dermed agerede han som leder for indsatsen i samarbejde med fem andre frivillige brandmænd på Strynø.

Branden var opstået i en plastikcontainer på Korsvejen.

- Containeren brændte faktisk totalt ud, og den tog udedelen af en varmepumpe med sig, som stod ved siden af og smeltede, fortæller Frede Lundsgaard.

Containeren stod for en enden af en gammel stald, hvor flammerne stod op af gavlen.

- Stalden havde stråtag under et bliktag, og ilden nåede at brede sig til stråtaget, så det begyndte at gløde. Men det nåede vi at slukke, siger han og understreger, at brandårsagen er ukendt.

Annonce

Færge taget i brug

Beredskab Fyn kom også til Strynø. Først kom beredskabet i en gummibåd med tre mænd fra brandstationen i Rudkøbing. Senere fik beredskabet fat i personale fra Strynøfærgen, der sejlede en tankvogn med ekstra mandskab over til øen.

- Men vi havde klaret ærterne, da de kom. Men så kunne de kontrollere med varmesøgere, om temperaturen var nede, og det var den. Så der var ikke noget at komme efter – vi havde fået det slukket. Vi havde også fjernet stråtaget, så vi var sikre på, at der ikke var mere, siger Frede Lundsgaard.

Beredskabet på Strynø var færdige med arbejdet omkring klokken fire om natten. Det frivillige beredskab nåede at lægge mere end 300 meter slange ud, og derfor arbejder Frede Lundsgaard på at hente en ny, tør slange til øens brandbil.

Annonce

Kun en brand

Der er ingen fast vagtordning for Strynøs frivillige brandmænd, og det er omkring fire år siden, at det frivillige brandberedskab på Strynø sidst har været kaldt ud. Men ifølge Frede Lundsgaard laver beredskabet løbende brandøvelser, så de frivillige er klar, når det brænder.

- Jeg er godt tilfreds. Alle er klar, når det gælder og ved, hvad der skal gøres, siger Frede Lundsgaard.

Knud-Otto Westergaard, der var chefvagt nytårsaften i Beredskab Fyn, oplyser, at branden på Strynø var den eneste af sin slags i hele Langeland Kommune.

- Der har kun været den ene brand på Strynø, som vi har fået en melding om, siger han.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Øboen

Kusketræf på Skovsgaard

Annonce
Annonce
Ugeavisen Øboen

Fynsk sanger på Skovsgaard

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce