Annonce
Ugeavisen Øboen

Turist- og Erhvervskontoret gør status: - Det går bedre, men det er en udfordring at låne penge

Øboen har mødt Turist- og Erhvervsdirektør Anne Mette Wandsøe og Preben Johansen, projektkoordinator i Turist- og Erhvervsforeningen Langeland, til en snak om, hvordan det går med handelslivet på Langeland. Foto: Anna Stærbo
Handelslivet på Langeland har fået en mere positiv indstilling, hvor man ikke har givet op på forhånd. Men det er stadig en udfordring at låne penge, mener Turist- og Erhvervsdirektør Anne Mette Wandsøe og Preben Johansen, der er projektkoordinator i Turist- og Erhvervsforeningen Langeland.
Annonce

Hvordan går det med handelslivet?

Anne Mette: - Jeg synes, det går bedre. Det afhænger altid af, hvordan vejret er, hvordan sidste sæson var, og hvem der har været i godt eller dårligt humør. Det har været to varme somre, og det giver nogle forskellige udslag. Men generelt synes jeg, der er en lyst til at vækste og prøve nogle nye ting. Man har ikke på forhånd givet op og lukket sin forretning på sigt. Man tænker i stedet, ”hvad kan jeg finde på af nye ting.” Den indstilling – at man føler, man har nogle muligheder – synes jeg, er kommet tilbage.

Hvorfor er den indstilling kommet tilbage?

Anne Mette: - Jeg tror, meget af det kommer af, at butikkerne også fornemmer, at der er nogen, der interesserer sig for, at de har det godt. Jeg tror, detailhandlen har følt sig meget overset, og de har ikke nødvendigvis følt, at de var en del af turistudviklingen. Men det er vigtigt, at de fornemmer, at vi synes, de er en vigtig attraktion. Og de skal selv acceptere, at de ikke kun er detailhandel – men også er en turistattraktion.

Handler det om, at butikkerne skal skabe oplevelser for kunderne?

Anne Mette: - Det er nok svært at sige oplevelser, men der skal i hvert fald ske forandringer. De skal forstå, at de konkurrerer på, om butikken ser spændende ud. De skal komme efterspørgslen i møde. Men om det ligefrem er at lave store oplevelser i butikkerne – det har jeg lidt svært ved at se. Men man er også blevet opmærksom på, at det er bedre at henvise til konkurrenten længere henne ad gaden, end at de køre til Svendborg. Så de tænker Rudkøbing som en fælles by eller attraktion.

Preben: - Der er blevet meget mere fokus på at tale hinanden op og henvise til hinanden. Det betyder noget, at man er mere positiv og i bedre humør.

Hvad er de største udfordringer for handelslivet?

Anne Mette: - Jeg tror, det handler om, at det er svært at låne penge, hvis man gerne vil lave noget helt anderledes. Det er måske også svært for de udlejere, der har tomme butikker, at forestille sig at lave en stor ombygning eller investering for at tiltrække nye lejere. Det er ikke sikkert, de kan låne penge til det eller kan se, hvordan deres budget kan hænge sammen, hvis de låner penge. Men vi vil gerne have, at de tommer butikker, der er tilbage, bliver shinet op, så det kan tiltrække folk i sig selv. Jeg mener også, at det, at der nu er gravet op over det hele – midlertidigt – er en udfordring. Men vi skal gerne vende det til, at det er positivt på den lange bane, fordi det bliver til nogle fine byrum.

Synes I, der er noget, som mangler i byen – butikker, spisesteder, iværksættere eller lignende?

Anne Mette: - Det har været meget interessant at se, hvem der er kommet af sig selv. Jeg havde aldrig drømt om at sige, at der manglede en møbelpolstrer. Men da møbelpolstreren så var kommet, passede den rigtig fint ind i det, der var i forvejen. Vi har også fået en cykelforretning. Så det er ikke sikkert, vi kan se det, før det kommer.

Hvad drømmer I om - helt utopisk - at der kommer til byen?

Anne Mette: - Jeg ville da gerne have, at der var en møbelforretning. Vi har en meget fin lampe- og elektrikerforretning, og hvis den skulle have nogen at spille sammen med, når man skal indrette sit sommerhus, skulle der også være en, der sælger møbler. Det er bare ikke det, tiden vil. Tendensen er, at man handler i de store butikker eller køber det hele på nettet. Derfor er det et problem at tale om drømmescenarier, for det handler om, at det er et smalt marked.

Hvad med spisesteder – hører I noget om, hvad folk mangler eller savner?

Anne Mette: - Der er sådan set gode madsteder. De skal måske kigge lidt mere på, hvornår de skal have åbent. De kan ikke leve af, at der kommer en langelænder og spiser. Så de skal kigge lidt mere på, hvornår der kommer mange. Hvis det regner, så kommer der ikke nogen, og det skal de kunne styre i deres udgifter. Og det mener jeg er et problem. Antallet af spisesteder er fint, men de må gerne være mere forskellige. Et mere varieret madudbud kunne vi godt ønske os. Men der mangler ikke flere. Der er allerede mange, og der er mange i en prisklasse, som folk vil betale for.

Preben: - Det er udbud og efterspørgsel. Det kan godt være, der skulle være en ekstra restaurant, men når man går ned igennem byen og kigger, så er det ikke fordi dem, der er der nu, er overfyldte. Så jeg tror heller ikke på, at der basis for flere.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Øboen

Kusketræf på Skovsgaard

Annonce
Annonce
Ugeavisen Øboen

Fynsk sanger på Skovsgaard

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce