Annonce
Ugeavisen Øboen

Uger med den uendelige mandag: Kalenderen taler sandt, man kan lyve i overført betydning

Michael Lorenzen

Hvor mange mandage rummer en uge egentlig? Ja, de fleste af os vil nok svare én, og det er selvfølgelig rigtigt. Jeg har i hvert fald aldrig ejet en kalender med flere. Men af og til føles det, som om der er en del af dem. Som om ugen aldrig formår at bevæge sig ud over det mandagsagtige. Selv fredage kan af og til optræde på denne måde og overskygge overgangen til weekenden.

Jeg kan nogle gange tage mig selv i at sige til min kone ved aftensmaden, at en dag var "en mandag, forklædt som onsdag". Det er naturligvis noget værre småfilosofisk vrøvl, man bare kan ryste på hovedet af, men det kan være passende, hvis man kigger på det i overført betydning. Jeg er temmelig sikker på, at mange andre har det lige som mig og er nødt til at kigge efter en ekstra gang - nej, det er ikke mandag, selvom det føles sådan.

Alt kan være gået galt sådan en dag. Teknikken, der driller derhjemme eller på arbejde, måske endda begge steder for lige at fuldende billedet. Trafikken, som er sandet til. Madpakken, der stadig befinder sig på hylden i køleskabet, fordi man baksede den sammen aftenen før og ikke fik den taget ud om morgenen. Eller værre endnu - den ligger på køkkenbordet og hygger sig der ved cirka 20 grader hele dagen.

Annonce

Og det kan være glemt regntøj på en dag, hvor det står ned i stænger. Toiletter, der er stoppet. Listen over fortrædeligheder kan synes uendelig, og for familier med småbørn kan der nok føjes yderligere lettilgængelige eksempler til.

Men omvendt bør man jo nok også minde sig selv om, at det ofte er mindre problemer i den store sammenhæng, og at der ingen grund er til at synke ned i selvmedlidenhed. Det fører i øvrigt sjældent noget fornuftigt sted hen. Samtidig skal man huske på, at selv mandagene samt deres "kloner" får en ende, og at vi nogle gange velsagtens har en tendens til at gøre det hele værre, end det faktisk er.

Alt kan være gået galt sådan en dag. Teknikken, der driller derhjemme eller på arbejde, måske endda begge steder for lige at fuldende billedet. Trafikken, som er sandet til. Madpakken, der stadig befinder sig på hylden i køleskabet.

Som regel sker der heller ikke alverden på sådan en dag, ligesom der heller ikke gør de fredage, som indtræffer den 13. i en måned, men som nogle frygter og helst ser hurtigt overstået.

Der er dog undtagelser fra, hvor galt det kan gå, nogle endda meget alvorlige.

Historiens måske værste og mest groteske tilfælde af, hvad humørsyge med eller uden grund på mandage kan gøre ved folk, er fra USA og et blandt mange eksempler på, hvad let adgang til skydevåben kan have af dødelige konsekvenser.

Det var der, hvor en teenagepige tilbage i begyndelsen af 1979 skød og dræbte to personer på sin skole og sårede en del andre, og siden forklarede det med, at hun, som var 16 år dengang,  ikke kunne lide mandage, men at dette havde livet dagen op for hende. Nogen yderligere begrundelse fulgte ikke.

Magen til meningsløshed skal man selvsagt lede længe efter, og endnu mere vanvittigt bliver det af, at hun efter sigende havde ønsket sig en radio i gave, men i stedet fået et gevær af sin far.

Hun sidder stadig i fængsel for sin forbrydelse ifølge onlineleksikonet Wikipedia efter flere forgæves forsøg på at blive benådet/prøveløsladt fra en straf på mellem 25 års fængsel og livstid.

Den irske rockgruppe Boomtown Rats blev inspireret til samme år at skrive en sang med titlen "I don't like mondays", der indbragte gruppen dens største hit til dato. Men altså på en voldsom tragisk baggrund, som man stadig her næsten 43 år efter ikke fatter og aldrig kommer til at gøre.
Annonce
Ugeavisen Øboen

Appel fra læser: Bevar det lille museum for H.C. Ørsted

Annonce
Ugeavisen Øboen

På jagt efter europæiske lækkerier: Nyt marked i Rudkøbing til sommer

Annonce
Ugeavisen Øboen

Debat: Er det ikke ved at være på tide, at Langeland Kommune kaster håndklædet i ringen?

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Øboen

Ny præst på Langeland: Hun vil holde gudstjenesterne i et sprog, der er let at forstå, og så er hun naturmenneske om en hals

Ugeavisen Øboen

Drama og dyster skilsmisse: Så kommer der endelig gang i lærredet igen hos Bio Langeland

Ugeavisen Øboen

Debat: Ægte flygtningeHolmegård? Ja tak!

Ugeavisen Øboen

Ny præst på Langeland: Hun vil holde gudstjenesterne i et sprog, der er let at forstå, og så er hun naturmenneske om en hals

Ugeavisen Øboen

Debat: Kommunen fattes penge, og S vil bruge penge på et nyt bibliotek

Ugeavisen Øboen

Debat: Vi har ingen hemmeligheder, men derimod en respekt overfor de mennesker, der ejer ejendomme i Rudkøbing by

Ugeavisen Øboen

GudstjenesterLangeland: Her er din prædikant 23. januar

Ugeavisen Øboen

Ny sportsgren buldrer frem: Floorball har taget Rudkøbing med storm

Annonce