Annonce
Ugeavisen Øboen

Venstre vil gøre det gratis for børn og unge at tage bussen

Jan Ole Jakobsen, kandidat for Venstre, ser gratis bustransport for børn og unge som et led i at øge børns omgangskreds, som han mener kan være indskrænket af manglende offentlige transportmuligheder. Foto: Birger Vogelius
Venstre vil gøre det gratis for unge under 18 år at hoppe af og på alle busser på Langeland. Socialdemokratiet er ikke afvisende, men vil hellere sætte ind på mere flextrafik.

Langeland: Ligesom for fire år siden er dysfunktionel offentlig transport blevet et tema i valgkampen på Langeland.

I 2017 foreslog den vordende borgmester og viceborgmester at ophæve aftalen med Fynbus og gøre al bustransport mellem Lohals og Bagenkop gratis. I årets valgkamp har beboere i Spodsbjerg under et vælgermøde efterlyst politisk handlekraft, og nu offentliggør Venstre et konkret forslag, som skal tilgodese børn og unge under 18 år.

De skal nemlig have gratis bustransport, lyder det fra Venstres Jan Ole Jakobsen, som er kommunens mand i Fynbus’ bestyrelse.

Annonce

- Jeg vil gerne have lavet et buskort til børn og unge under 18 år, så de kan tage gratis med busserne på Langeland, uanset om der står Fynbus eller noget andet på siden af dem, siger han.

Det er gratis for alle at køre med de lokale skolebusser, som kører om morgenen og om eftermiddagen. Derudover betjenes buslinjer på Langeland af Fynbus og finansieres enten helt eller delvist af Region Syddanmark. Disse ruter er ikke gratis.

Ifølge Jan Ole Jakobsen betaler regionen 115 millioner kroner om året for at holde busserne kørende i regionen. Dertil lægger hver kommune et beløb. Hvis Fynbus-ruterne på Langeland skal være gratis for børn og unge, er der ifølge Jan Ole Jakobsen to muligheder: Enten skal regionen indvilge i at yde et større tilskud til rutefart på Langeland, eller også skal regionen acceptere, at Langeland Kommune betaler lidt mindre, end den har gjort hidtil.

- Det mener jeg er realistisk, siger han.

Udgifter til offentlig transport

- Kommunen finansierer de lokale skolebusser, som er gratis for alle. Det drejer sig om linjerne 590 til 592 og 621 til 623.

- Fynbus-linjerne 912 og 913, som kører fra Lohals og Bagenkop til og fra Rudkøbing, finansierer Region Syddanmark og Langeland Kommune i fællesskab. Kommunen tilkøber afgange og betaler for disse køreplantimer. Kommunen har tilkøbt 26 afgange på hverdage og 56 afgange i weekenden, mens Region Syddanmark har 17 afgange på hverdage.

- Kommunens samlede udgifter på disse tilkøb landede i 2020 på 1,6 millioner kroner (tallet er fraregnet kompensation grundet covid-19). I 2019 beløb udgifterne sig til 1,4 millioner kroner.

- Fynbus-aftalen koster Langeland Kommune seks-syv millioner kroner årligt.

Jan Ole Jakobsen ser initiativet som en styrkelse af den lokale sammenhængskraft.

- Det kunne betyde, at man som barn eller forælder ikke behøver at tage stilling til, om hjemmeadressen sætter grænser for, hvem barnet kan lege med. Hvis eksempelvis børn i Rudkøbing, som går i skole tæt på, hvor de bor, fik sådan et buskort, ville det måske blive lettere at lave en legeaftale med en ven, som bor i Snøde, siger Jan Ole Jakobsen.

Fokus på de unge

Venstres forslag får behersket opbakning fra Socialdemokratiets spidskandidat René Larsen.

- Jeg stiller spørgsmålstegn ved, om regionen vil dække det påkrævede beløb, men det skal ikke afholde os fra at undersøge det, siger han.

Ligesom Jan Ole Jakobsen ser René Larsen et behov for i højere grad at tilpasse den offentlige trafik de unges behov. Men snittet skal lægges andetsteds, mener han.

- Jeg ser mere et behov for at sætte transportmidler ind på de skæve tidspunkter, så de unge rundt omkring på øen får bedre muligheder for at lave noget socialt med deres kammerater inde i Svendborg eller Rudkøbing. Bor man i Lejbølle som ungt menneske og går i ungdomsklubben i Rudkøbing, skal man tage hjem klokken ni. Kunne man gøre det, så de kan vente til klokken 22, hvor klubben lukker?

Generelt ser René Larsen et behov for at give den offentlige transport et løft, så den bliver et reelt alternativ til privatbilisme. Han vurderer flextrafik som den mest hensigtsmæssige måde at lappe hullerne i bussernes køreplaner på.

I øjeblikket har Langeland en enkelt flextrafik-ordning, som er tilknyttet færgeruten i Spodsbjerg-Tårs. Ifølge tal fra Fynbus kostede ordningen Langeland Kommune 100.000 kroner i 2020.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Øboen

Kan fugle jule? Tag en vintertur til Sydlangeland

Annonce
Annonce
Ugeavisen Øboen

Ny forening vil give en hånd: Voksenvenner for unge dannes på Langeland

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Øboen

Det knitrer og sitrer på Langeland: Initiativet driver værket

Ugeavisen Øboen

Jule-udstilling med diverse kunst

Ugeavisen Øboen

Nye folk i fin loge

Ugeavisen Øboen

Efterskole-klumme: Grønnere glæde på Langeland

Ugeavisen Øboen

- Black Friday nærmer sig: Sådan navigerer du i tilbudsjunglen

Ugeavisen Øboen

Bagenkoppernes nye icebreaker: Ny van(d)vittig festival på Sydlangeland

Ugeavisen Øboen

Debat: René Larsen er en hædersmand

Ugeavisen Øboen

Mini-kursus: Bliv en bedre samtalepartner og skab motivation hos andre

Ugeavisen Øboen

Kom på 11 kilometers vandretur

Ugeavisen Øboen

Langelandsrevyen får flere tusind kroner til LED-skærm

Ugeavisen Øboen

Åbent Hus - Maleri og Keramik

Ugeavisen Øboen

Kommunen i ny velfærdsaftale: Giv dit bidrag til bedre kvalitet i ældreplejen

Ugeavisen Øboen

Debat: Bæredygtig bosætning på Strynø og Langeland

Ugeavisen Øboen

Støttegruppe for nuværende og tidligere kræftramte: Tovholder er selv ramt af senfølger

Ugeavisen Øboen

Tonni, det kan du ikke være bekendt

Ugeavisen Øboen

En uge i lokalpolitikernes fodspor: - De mente, jeg var gået fra forstanden

Ugeavisen Øboen

Debat: VUC vil være et boost til nogle af vores unge

Ugeavisen Øboen

Så kan der søges julehjælp: Røde Kors på Langeland og Lions Club vil uddele pakker

Ugeavisen Øboen

Debat: Visioner og retning for fremtidens Langeland

Ugeavisen Øboen

Gudstjenester 14. november

Ugeavisen Øboen

Langelandsk eks-borgmester fik kanonvalg: Bjarne Nielsen fra Bagenkop klar til regionsrådet

Annonce