Annonce
Ugeavisen Ringkøbing

Årsopgørelse lander snart: Corona-år giver færre kørselsfradrag

I tidligere år har 1,2 millioner danskere haft ret til kørselsfradrag. I 2020 bliver fradraget mindre for manges vedkommende, da de formentlig har haft flere hjemmearbejdsdage end sædvanligt. Arkivfoto: Michael Bager
Den årlige opgørelse for det forgangne skatteår bliver offentliggjort den 15. marts. 2020 var præget af corona-nedlukninger, hjemmearbejde og flere renoverede deres hjem som aldrig før.

Ringkøbing-Skjern: Der findes i bund og grund to slags mennesker: De, der venter timevis i kø for at tjekke årsopgørelsen i det sekund, den bliver offentliggjort – og så dem, der sagtens kan vente en dag eller to ekstra for at se, om tallet er rødt eller grønt.

Sidste år blev sluserne åbnet til Skats systemer tre dage før tid, hvilket på få timer udmundede sig i en digital kø så stor, at flere måtte vente over to timer på at komme til. I løbet af den første aften havde der været 850.000 logins via TastSelv.

Hvis alle logins var mennesker i en fysisk kø, hvor alle holdt to meters afstand, så ville køen strække sig cirka 1700 kilometer fra Skattestyrelsens kontor i København til centret for offentlige finanser i den sydfranske by Menton nær Nice.

Nu nærmer tiden sig igen, hvor vi atter en gang skal blive klogere på, om vi har betalt for meget eller for lidt skat i det forgangne år 2020. På grund af corona-pandemien bør du være særligt opmærksom på en række fradrag, når der bliver åbnet for årsopgørelsen senest den 15. marts.

Annonce

Bilen i garagen

Den samlede årsopgørelse for omkring 4,6 millioner danskere bliver dannet på baggrund af cirka 170 millioner oplysninger fra arbejdsgivere, banker, pensionsselskaber og lignende.

Tidslinje for årsopgørelsen 2020:

  • Januar 2021: Skattestyrelsen modtager oplysninger fra fx arbejdsgivere og banker
  • Februar 2021: Skattestyrelsen samler de modtagne oplysninger og laver skatteberegninger
  • 15. marts 2021: Årsopgørelsen er klar og kan ses i TastSelv på skat.dk
  • 9. april 2021: Første udbetalinger af overskydende skat
  • 1. maj 2021: Deadline for at rette i årsopgørelsen
  • 1. juli 2021: Deadline for at udfylde oplysningsskemaet (udvidet selvangivelse)
  • 1. juli 2021: Frist for indbetaling af restskat uden procenttillæg

Kilde: Skattestyrelsen

Skattestyrelsen får automatisk disse oplysninger på den enkelte person, og derfor er det som oftest kun en femtedel af danskerne, der retter eller tilføjer noget til årsopgørelsen.

I år vil det dog være en særlig god idé at tjekke, om kørselsfradraget stemmer. Der bliver nemlig ikke hentet oplysninger om kørselsbefordringen fra tidligere år:

- Coronakrisen har betydet, at mange har arbejdet meget mere hjemme end normalt. Derfor fremgår befordringsfradraget (kørselsfradraget, red.) ikke automatisk af årsopgørelsen i år. Har man pendlet på arbejde i løbet af 2020, skal man derfor selv tælle, hvor mange dage man har været på arbejdspladsen og beregne fradraget på baggrund af det, forklarer Karoline Klaksvig, der er underdirektør i Skattestyrelsen i en pressemeddelelse.

Hun understreger, at Skattestyrelsen også vil have opmærksomhed på fradraget, når de redigerede oplysninger skal kontrolleres.

Annonce

Påvirket privatøkonomi

Cirka 1,2 millioner danskere har ret til kørselsfradrag, så det er godt og vel en fjerdedel af danskerne, der skal regne ud, hvor mange gange, de arbejdede hjemmefra i 2020.

Derudover kan coronavirussen have ramt den enkelte dansker meget forskelligt, så der vil være en række punkter, man bør være opmærksom på i årsopgørelsen.

Har man haft overskud til at få foretaget nogle forbedringer på sit hjem eller fritidsbolig, så kan en række håndværksydelser også udmønte sig til op til 12.500 kroner i håndværkerfradrag. Også hvis man har haft rengøring, børnepasning, havearbejde eller vinduespudsning i sit hjem eller fritidsbolig kan man få op til 6.200 kroner i servicefradrag.

Hvis man har mistet eller skiftet job, så er det også vigtigt at tjekke om indkomsten er regnet rigtigt ud.

Salg af ejendomme og værdipapirer er også vigtige at tjekke, når årsopgørelsen lander.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce