Annonce
Ugeavisen Ringkøbing

Økoladen i Velling har solgt økologiske madvarer til vestjyderne i 20 år

Økoladen er så at sige gårdens ansigt ud ad til. Og vil man købe økologisk, er der stort set ikke den vare, Britta Pedersen ikke har. 1400 forskellige økologiske produkter kan hun tilbyde. Foto: Mads Dalegaard
Økoladen i Velling var blandt de første økologiske gårdbutikker i Vestjylland; Britta og Søren Pedersen holder stadig fanen højt, selv om andre gårdbutikker lukker.
Annonce

BAG DISKEN:

Det første, man bemærker, når man kommer ind i Økoladen i Højmark, er duften.

Det dufter indbydende og let eksotisk af tørrede madvarer og krydderier.

Det bliver endnu bedre, når Britta Pedersen åbner skydedøren ind til grøntafdelingen; ikke bare på grund af den forfriskende kølighed, der kommer som kaldet på en lummer sommerdag men især takket være den gode duft lugt af friske danske grøntsager, som ligger saftstruttende, og venter på kunderne.

Det er højsæson for grøntsager, og langt de fleste i Økoladens kølerum er nogen, Britta og Søren Pedersen selv har produceret; det er højsommer, det er blevet varmt og solrigt, og alt hvad der kan gro, skyder op. Det skaber travlhed på Nørbæk 15.

Økoladen er så at sige gårdens ansigt ud ad til. Og vil man købe økologisk, er der stort set ikke den vare, Britta Pedersen ikke har. 1400 forskellige økologiske produkter kan hun tilbyde.

Britta Pedersen er ikke i tvivl om, at det store udvalg er en af årsagerne til, at Økoladen stadig er her, 20 år efter, at ægteparret åbnede butikken i et beskedent lokale i gårdens lade.

Britta og Søren Pedersen i døren til Gørdbutikken Økoladen ved Velling. Foto: Mads Dalegaard
Annonce

Sørens fødehjem

Nørbæk 15 er Søren Pedersens fødehjem, men inden de overtog gården i 1988, lavede Britta og Søren lidt af hvert.

- Ingen af os er uddannede som landmænd. Jeg er elektriker, siger Søren Pedersen.

- Jeg er oprindeligt kontoruddannet, men har arbejdet med alt muligt andet, blandt andet i køkken og som dagplejemor, siger Britta Pedersen.

Men i 1988 skiftede deres liv altså spor, da de overtog gården og begyndte at holde kødkvæg.

- Vi var blevet interesseret i økologi, og efter at have drevet gården konventionelt i et år, lagde vi om til økologisk drift, fortæller Søren Pedersen.

De var blandt de første på egnen, der gjorde det, og en tid lang var de Thise Thiese Mejeris absolut sydligste leverandør. Det er de ikke længere, men de leverer stadig mælk til mejeriet i Salling.

I dag er gården et økologisk landbrug med 50 jerseykøer, og 100 hektar, hvorpå der dyrkes græs, korn og majs til dyrene. Gårdbutikken kan derfor blandt meget andet også tilbyde økologisk kød af egen avl - og selvfølgelig økomælk fra Thiese.

Annonce

Gårdbutikken kommer til

Men ud over det økologiske landbrug er Økoladen i dag vokset til også at omfatte gartneri og gårdbutikken.

- I 1994-95 begyndte vi lidt for sjov med avl af grøntsager og salg, især kartofler og gulerødder, ved stalddøren, fortæller Britta Pedersen.

Det gik godt, og efterhånden øgede de arealet med grøntsager.

- I dag har vi en hektar med kartofler og tæt på en hektar med andre grøntsager.

Britta Pedersen understreger, at Økoladen selv dyrker så mange som muligt af de grøntsager, der sælges - gerne helt fra det spirende fri. Alle udplantningsplanter bliver lavet i eget drivhus, og når persille, salat, løg, selleri, kål og så videre er plantet ud i marken om foråret, fyldes drivhuset atter med planter - denne gang agurker, tomater og peberfrugter.

Kunderne er ikke "bare" dem, der kigger forbi Gårdbutikken.

- Vi har heldigvis nogle store kunder, som skaber et godt grundlag for gartneriet - især Vestjyllands Højskole men også efterskoler og andre storkøkkener, siger Britta Pedersen.

Når Britta Pedersen har pakket til storkunderen om morgenen, åbner hun Økoladen og står bag disken. Foto: Mads Dalegaard
Annonce

Arbejdsdeling

I det daglige har hun og Søren en arbejdsdeling, der går på, at han i store træk tager sig af dyreholdet og dyrkningen af foderafgrøderne, mens hun tager sig af gartneriet og gårdbutikken.

Britta Pedersen har et par dygtige deltidsansatte, der hjælper med at høste grøntsagerne, hvilket er en møjsommelig proces.

- Vi kan ikke bruge maskiner, så vores vigtigste redskab er en kniv. Jeg kan i alt fald garanterer, at vi selv har haft alle de grøntsager, vi sælger, i hånden, fastslår hun med et smil.

- En typisk arbejdsdag begynder med, at jeg pakker grøntsager til levering til storkunder om morgenen og formiddagen. Når jeg er færdig, åbner jeg butikken, fortsætter Britta Pedersen.

Noget, hun finder særligt spændende, er finde de rigtige varer til hylderne.

- Da vi åbnede Økoladen, var der ikke mange steder, man kunne købe økologiske varer. Det kan man i dag i alle supermarkeder. Så må vi bare sørge for at have de varer, kunderne efterspørger og i en kvalitet, som vi kan stå inde for, siger Britta Pedersen.

Det må åbenbart lykkes udmærket godt for hende og Søren; mens mange andre gårdbutikker lukker i disse år, er Økoladen her i alt fald stadig, 20 år efter åbningen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Ringkøbing

Susanne i Kurbadet

Annonce