Annonce
Ugeavisen Ringkøbing

19 millioner i bødeindtægt: 12.000 bilister blitzet på Herningvej

I starten af december 2018 blev der tændt for de to stærekasser, der døgnet rundt holder øje med trafikanter på Herningvej øst for Ringkøbing. Arkivfoto: Christian Munk
De to stærekasser på Herningvej øst for Ringkøbing har rundt regnet skudt billeder af fartglade bilister til en værdi af 19 millioner kroner.
Annonce

Ringkøbing: Stærekasser, der tager fotos af bilister med lidt for meget pres på speederen, bliver ind i mellem beskyldt for at være rene pengemaskiner. Måske er der noget om snakken.

I hvert fald har de to stærekasser, der er placeret på Herningvej ti kilometer øst for Ringkøbing, i årets løb blitzet 11.912 gange. Det oplyser TV Midt-Vest, der har regnet sig frem til, at en fartbøde i gennemsnit beløber sig til 1603 kroner, og dermed har statskassen scoret godt 19 millioner kroner ved at have automatisk trafikkontrol tæt på virksomheden Dangrønt Products.

Den samlede 2019-regning er givetvis større, da antallet af fotograferinger er opgjort pr. 16. december. Dermed taler sandsynligheden for, at antallet at blitzede bilister på Herningvej har rundet de 12.000, når året rinder ud.

- Én blitzet bilist er én for meget, siger lederen af færdselsafdelingen ved Midt- og Vestjyllands Politi, vicepolitiinspektør Henrik Glintborg, der er overrasket over det store antal fartglade trafikanter i Ringkøbing-området.

Den, der gør de ting til en pengemaskine, er den, der sidder bag rattet. Længere er den ikke.

Henrik Glintborg, leder af færdselsafdelingen, Midt- og Vestjyllands Politi

Annonce

Et håb om færre uheld

Formålet med de permanente stærekasser er at højne trafiksikkerheden, og lige nu arbejder Vejdirektoratet på en større rapport, der skal dokumentere udbyttet på i alt 11 lokationer rundt om i Danmark.

Andreas Steenberg, der er formand for Færdselssikkerhedskommissionen, ser frem til at se, om antallet af ulykker er faldet på strækningen ved Ringkøbing, hvor der maksimalt må køres med 80 kilometer i timen. Han håber, at stærekasserne får folk til at sætte farten ned:

- Ellers har de ikke effekt for trafiksikkerheden. Det er interessant at se, hvilken effekt stærekasser og fotovogne har på farten. For det er farten, der er et problem i forhold til trafikdrab. Især på landevejene, siger Andreas Steenberg til TV Midt-Vest.

Hos Midt- og Vestjyllands Politi er Henrik Glintborg ikke et sekund i tvivl om, at stærekasserne virker efter hensigten:

- Al forskning og erfaring viser, at når vi får hastigheden sat ned, så sker der færre uheld. Og hvis de alligevel sker, har de ikke så alvorlige konsekvenser, siger han.

Annonce

Bilister bliver advaret

Blå piktogrammer i vejkanten advarer på forhånd bilister om, at de nærmer sig automatisk trafikkontrol, og derfor undrer det Henrik Glintborg, at så mange alligevel ryger i fælden:

- Det siger lidt om, hvad folk også laver, når de kører bil ... at de er uopmærksomme og måske sidder i deres egne tanker, siger vicepolitiinspektøren.

Henrik Glintborg kender godt stemmen fra folkedybet, der siger, at fotovogne og stærekasser er rene pengemaskiner. Men han køber den ikke:

- Den, der gør de ting til en pengemaskine, er den, der sidder bag rattet. Længere er den ikke. Lovgivningen siger, hvor stærkt man må køre på en given strækning, understreger Henrik Glintborg.

I Midt- og Vestjylland er der også placeret faste stærekasser på Vildsundvej på Mors, hvor der - ifølge TV Midt-Vest - er blevet blitzet 4392 bilister i tiden fra 1. januar til 16. december 2019.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Ringkøbing

Som ung var Jesper Märcher Larsen professionel fodboldspiller. Nu bruger han sin energi på at drive Skousen Invita-butik i Ringkøbing

Annonce