Annonce
Ugeavisen Ringkøbing

Affaldsspande: Er du klar til at sortere dit affald

Når dine gamle affaldsspande er tømt for sidste gang, sætter skraldemanden en mærkat på, så de ved, at du skal til at bruge den nye affaldsspand med to rum. Et rum til madaffald og et rum til restaffald. Foto: Ringkøbing-Skjern Kommune.
Nu skal vi til at bruge de nye affaldsspande og sortere madaffald for sig. Hold øje med "hængeren".
Annonce

Ringkøbing-Skjern: I løbet af de næste 14 dage får din gamle skraldespand en mærkat.

Når den gamle skraldespand er tømt for sidste gang, så sætter skraldemanden en mærkat, en hænger, på spanden. Så er det tid til at tage din nye to-delte skraldespand i brug.

De gamle affaldsspande tømmes for sidste gang fra den 23. oktober og frem imod den 6. november.

Herefter begynder den nye indsamlingsordning, der for nogle husstandes vedkommende også indebærer en ny tømningsdag.

Med den nye affaldsordning vil omkring 5.500 tons madaffald kunne genanvendes - eller hvad der svarer til 150 kg madaffald per husstand per år.

- Det er vigtigt, at man benytter den gamle affaldsspand, indtil den er tømt for sidste gang, og så herefter går over til at tage den nye i brug - den nye skraldebil kan ikke tømme den gamle beholder, siger Mette Dahl Vestergaard fra afdelingen for Genbrug, der siden foråret har arbejdet på at få den komplicerede logistik til at gå op, når en hel kommune skal omstille sig til en ny affaldsordning.

Mette Dahl Vestergaard fra kommunens afdeling for genbrug har arbejdet siden foråret med at få kommunen omstillet til den nye affaldsordning. Foto: peso

- Vi er spændte, men også meget fortrøstningsfulde i forhold til at det nok skal gå godt med at komme over på den nye ordning for langt de fleste husstande og virksomheder, fortsætter Mette Dahl Vestergaard.

Annonce

Gode erfaringer

Hos Meldgaard Miljø A/S, der ejer de affaldsbiler, der kører i Herning, Holstebro og Ringkøbing-Skjern Kommuner, melder man også klar:

- Vores erfaring fra Holstebro Kommune, der har været i gang lidt over et år, er, at borgerne hurtigt lærer at sortere i mad- og restaffald, siger Karsten Krabbe, der er drifts- og projektleder for Meldgaard i Herning-, Holstebro- og Ringkøbing-Skjern Kommuner.

Det er besluttet, at kommunen i 2023 udbygger ordningen med at indsamle flere typer materialer ved husstandene.

Indtil da skal materialer som glas, metal, pap, elektronik og andre typer affald fortsat afleveres på genbrugspladserne eller på en af de 106 miljøstationer der er placeret i hele kommunen.

Husejere kan vælge at beholde den gamle affaldsbeholder eller aflevere den på nærmeste genbrugsplads.

Annonce

Store biler til sommerhusområder

Som noget karakteristisk for Ringkøbing-Skjern Kommune skal skraldebilerne servicere omkring 10.000 adresser i sommerhusområderne.

De ligger typisk på grusveje, og derfor er der bestilt mindre og lettere skraldebiler til at køre ruterne i ferielandet. Leveringen af de mindre biler er dog blevet forsinket af coronapandemien, og i begyndelsen vil det derfor være skraldebiler af almindelig størrelse, der dækker sommerhusområderne.

- Det er ærgerligt, da vi kan forudse, at det kan føre til skader på de mindre veje med grusbelægning. Men det er en forsinkelse, som vi ikke kan stille så meget op imod, og vi har i teknik- og miljøudvalget givet hinanden håndslag på, hvis der opstår skader, så hjælper vi til med at få det løst, siger John G. Christensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce