Annonce
Ugeavisen Ringkøbing

Alt for mange børn kommer til skade i trafikken

I år er det kampagnen "Børn på vej" der sætter fokus på børn i trafikken. Foto: Rådet for sikker trafik
Ringkøbing-Skjern kommune, Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden er i de kommende uger massivt til stede med kampagnen "Børn på vej" på kommunens skoleveje, da tusindvis af børn nu igen kommer ud i trafikken.
Annonce

Ringkøbing-Skjern: I 2018 kom 286 børn mellem 6-17 år til skade i trafikken i Danmark. Ti børn i samme aldersgruppe mistede sågar livet på vejene, viser tal fra Vejdirektoratet. Selv om det er det laveste antal i mange år, så er det stadig hhv. 286 og 10 børn for mange. Derfor er Ringkøbing-Skjern kommune, Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden i de kommende uger massivt til stede med kampagnen "Børn på vej" på kommunens skoleveje, da tusindvis af børn nu igen kommer ud i trafikken, hvor de går eller cykler til og fra skole og fritidsaktiviteter. Kampagnens budskab til bilisterne er: Sænk farten, vær ekstra opmærksom og vis hensyn. - Det er ikke kun de yngste skolebørn, man skal holde ekstra øje med. Mens de fleste godt ved, at de små børn kan opføre sig impulsivt og løbe over en vej uden at se sig for, så er det også vigtigt at vide, at det samme gælder for teenagerne, siger Michael Steen Vejrup, civilingeniør i Ringkøbing-Skjern Kommune. Faktisk viser statistikken, at det primært er de 13-16 årige, der kommer til skade i trafikken. Og risikoen for at komme til skade eller endda blive dræbt i trafikken er højere, jo ældre børnene er; fem gange så mange 16-årige kommer til skade i trafikken i forhold til, hvor mange 12-årige, der kommer til skade. Langt størstedelen af de tilskadekomne er drenge. - Selv om teenagerne har mere erfaring med at færdes i trafikken, så kan de også være impulsive, overmodige og f.eks. uopmærksomme på grund af deres mobil. Derfor skal der gerne ringe en lille alarmklokke hos os voksne, når vi møder børn i trafikken - uanset hvor gamle børnene er, siger Rosa Nissen, projektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Trafikforseelser ved skoler

Bilister der kører for stærkt: 54 procent

Cyklister som kører på fortov: 43 procent

Cyklister uden lys, selvom det er påkrævet: 41 procent

Bilister der parkerer ulovligt: 40 procent

Cyklister der krydser vejen uden at orientere sig: 37 procent

Cyklister der kører mod trafikken: 32 procent

Gående som krydser vejen uden for fodgængerfeltet: 32 procent

Gående som krydser vejen uden at orientere sig: 20 procent

Bilister der ikke holder for skolepatruljer: 12 procent

Bilister der kører mod ensretningen: 7 procent

Har ikke oplevet nogen trafikforseelser: 20 procent

Kilde: Applus+ Bilsyn, undersøgelse blandt 2.459 bilister de sidste seks måneder i sidste skoleår.

Annonce

Politi på skolevejene

Tre ud af fire børn mellem 5-16 år kommer i skole på egen hånd, viser en undersøgelse blandt 2.030 forældre, som Epinion har gennemført for Rådet for Sikker Trafik i 2018. Derfor skaber det utryghed både hos børnene og de forældre, når der er mange biler på skolevejene - og ikke mindst når de kører for stærkt. For at gøre skolevejene mere sikre og trygge gennemfører politiet kontrol på skolevejene i august. Meget tyder nemlig på, at der stadig er plads til forbedring hos bilisterne. Da politiet i januar gennemførte kontroller på landets skoleveje, blev flere end 3.000 bilister sigtet for at køre for stærkt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Ringkøbing

Susanne i Kurbadet

Annonce