Brejning: - Bare rolig, de stikker kun, hvis de bliver utrygge, siger Anders Thorre Kristensen, mens han med rolige bevægelser løfter låget til en bifamilie på mellem 50.000-60.000 summende bier, der langsomt siver ud fra bistadet.
- Du kan ikke komme stresset ud til bierne, for de kan føle, hvordan du har det. De kan lugte, hvis du er stresset og bange for dem. Er man flyvsk og har hurtige bevægelser, så flyver de lige op i hovedet på en, siger Anders Thorre Kristensen.
Han er biavler, honningproducent og formand for Skjern-Egvad Biavlerforening, og så er han helt vild med bier.
- Jeg synes, det er så fascinerende, at sådan et lille dyr kan gøre så meget for os alle sammen. Ja, for hele samfundet, siger han.
Kan ikke blive klog på dem
Det er 16 år siden, at Anders Thorre Kristensen blev hvirvlet ind i biernes verden. Selv siger han, at han er blevet stukket af bier, hvorefter han griner skælmsk.
Selvom han har 16 års bi-håndtering i banken og underviser på kommunens skolebigård ved Bundsbæk Mølle, har han stadig til gode for alvor at blive klog på bier.
- Man kan ikke blive klog på bier, men man forsøger alligevel. Der er ikke to år, der er ens. Hvert år opfører de sig anderledes. Det bliver aldrig monotont arbejde, for man skal hele tiden prøve at læse bierne og se, om der er andre måder, man kan håndtere dem på, siger han.
Et bijob med mening
På trods af, at det kun er en gang i ugen, han kigger til de godt 15 bifamilier, han har hjemme på landejendommen ved Brejning og på biskolegården, så bruger han langt størstedelen af sin fritid på bier.
Som synsmand tilser han bier og godkender, at de flyttes fra en matrikel til en anden, og så forsøger han sammen med andre biavlere at komme sygdomme til livs hos bierne, ligesom de gerne vil avle nogle mere fredelige bier.
Anders Thorre KristensenMan kan ikke blive klog på bier, men man forsøger alligevel.
Alt sammen for at få avlet flere og sundere bier, som særligt landbrug og frugtavl kan få glæde af.
Det koster ifølge Anders Thorre Kristensen omkring 4500-5000 kroner i udstyr, dragter, bier og stader at starte som biavler.
Anders' opskrift: Pep biproduktet op
Mange bruger honning som smørepålæg på en skive brød, men det er forholdsvis nemt at peppe honningen op ved at tilføje andre smage.
Her kan alt fra chili- og lakridspulver til smeltet, mørk chokolade og kogte bær eller saften fra citrusfrugter bruges.
Smag dig frem. Det er kun fantasien, der sætter grænser.
1) Varm helt almindelig, dansk honning i et vandbad, til det er flydende. Det bliver det lige omkring 40 grader.
2) Rør den ønskede smag i honningen.
3) Hæld din honning - nu med ny smag - tilbage på glas eller i en lukket beholder.
Honningen kan både smøres på brød, blandes i mælkeprodukter som for eksempel yoghurt og skyr, og det kan bruges i madlavningen.