Annonce
Ugeavisen Ringkøbing

Bliv spiseven: Karbonaden smager bedre i godt selskab

Ældre Sagens frivillige lokalrepræsentanter sidder klar til at tage imod henvendelser fra pårørende og folk, der gerne vil være spiseværter eller spisevenner. Fra venstre mod højre er det Andreas Bargmann, Agnete Fløe Andersen, Else og Kurt Sylvestersen. Foto: RKSK
Kom ud og spis med en ældre medborger og bliv klogere på livet

Ringkøbing-Skjern: Vil du gerne gøre en forskel for et andet menneske? Så sidder der ældre borgere ved spiseborde rundt om i kommunen og savner selskab til maden.

Ringkøbing-Skjern Kommune og Ældre Sagen lancerer nu et frivilligt tilbud, der skal give enlige ældre over 65 år en at snakke med, mens de spiser.

For karbonaden smager bare bedre og glider nemmere ned, når man spiser den i godt selskab.

Annonce

Det ved de i Odense Kommune, hvor Spiseven-konceptet opstod som et forsøg på at give småtspisende ældre lidt mere at stå imod med.

- Evalueringer fra Odense har vist, at især livskvaliteten hos de deltagende borgere stiger markant, fortæller Kirsten Nørgaard, frivilligkoordinator i Ringkøbing-Skjern Kommunes Sundhed- og Omsorgsafdeling.

- De ældre spiseværter har - ud over en betydelig bedre helbredsrelateret livskvalitet - fået det ud af at spise sammen med en fast spiseven, at de er gået op i vægt og har fået et bedre funktionsniveau, tilføjer hun.

Spisevenner og -værter

Sammen med de tre lokalafdelinger af Ældre Sagen i kommunen overfører Kirsten Nørgaard derfor nu Spiseven-konceptet til Ringkøbing-Skjern Kommune.

Her rækker hun og Ældre Sagens fire frivillige kontaktpersoner på Spiseven-projektet nu ud til enlige ældre over 65 år, der kunne tænke sig at blive spisevært - og få selskab til maden en gang imellem. Og så søger de ikke mindst frivillige spisevenner - unge som gamle, der har lyst til at besøge en ældre borger og spise et måltid mad sammen med vedkommende.

- Målet er, at det øgede indtag af mad og samværet med spisevennen skal øge borgerens energi og overskud til aktiviteter i hverdagen, medvirke til større livsglæde og dermed formindske og forebygge ensomhed hos borgeren, forklarer Kirsten Nørgaard.

Annonce

God stemning

Hun opfordrer til, at man spiser sammen jævnligt, og peger på, at det kan være individuelt, om man skal ses en gang om ugen, hver anden uge - eller efter aftale mellem spisevært og spiseven.

- Det er spisevennens opgave at skabe god stemning og sikre hyggelige rammer omkring måltidet, tilføjer hun.

Maden kommer fra det kommunale køkken Åkanden, og man kan være med i ordningen uanset om man normalt får mad leveret derfra eller ej. Spiseværten betaler selv sin mad, mens kommunen betaler for spisevennens måltid.

På kommunens hjemmeside kan man læse mere om Spisevenner.


Det er spisevennens opgave at skabe god stemning og sikre hyggelige rammer omkring måltidet.

Kirsten Nørgaard, frivilligkoordinator
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce